Je Kind Beter Laten Scoren Met (Cito) Rekenen? Download onze Gratis Oefenbladen Rekenen
[PDF] Direct Toegang

Page content

Cito toetsen groep 7

In mei nemen veel scholen in groep 7 de Entreetoets groep 7 af. Dit is een toets die bestaat uit de onderdelen taal, rekenen en studievaardigheden. Deze toets vormt op veel scholen een bouwsteen voor het schooladvies in groep 8.

Daarnaast worden de cito toetsen groep 7 uit van een leerlingvolgsysteem afgenomen. Meestal worden er van elk onderdeel twee toetsen per jaar afgenomen: midden groep 7 (M7) en eind groep 7 (E7).

Cito toetsen groep 7: een overzicht

cito toetsen wanneer

*In deze toetskalender zijn alleen de toetsen opgenomen die op de meeste scholen worden afgenomen. De aangegeven data worden geadviseerd door Cito. De school bepaalt wanneer de toetsen worden afgenomen.

Download de toetskalender als PDF

De toetsen die staan aangegeven met een ‘M’ worden in het ‘Midden’ van het schooljaar afgenomen (januari). De toetsen met een ‘E’ worden gemaakt aan het ‘Einde’ van het schooljaar (juni).

In januari in groep 7 krijgen de kinderen de volgende Cito-toetsen:

In mei/juni in groep 7 komen de volgende toetsen aan bod:

 • Rekenen E7
 • DMT en AVI E7
 • Spelling E7
 • Woordenschat E7
 • Technisch Lezen E7

DMT en AVI toetsen hebben betrekking op technisch lezen. Hierbij wordt gekeken hoe snel en hoe goed uw kind leest. Bij begrijpend lezen wordt gekeken naar het begrip van een tekst.

Naast de cito toetsen groep 7 maakt uw kind toetsen die bij de schoolboeken waarmee wordt gewerkt horen, de zogenaamde methodegebonden toetsen.

 

 

De uitslagen van de Cito-toetsen van groep 7 kunt u meestal op het rapport zien. De score op een Cito-toets in groep 7 wordt weergegeven met I t/m V of met de letters A t/m E.  Hieronder ziet u het overzicht van de scores en wat deze betekenen. Onder het overzicht wordt een nadere toelichting gegeven.

Groep 7 cito-toets scores: I t/m V

I – 20% – ver boven het gemiddelde
II – 20% – boven het gemiddelde
III – 20% – de gemiddelde groep leerlingen
IV – 20% – onder het gemiddelde
V – 20% – ver onder het gemiddelde

Groep 7 cito-toets scores: A t/m E

A –  25% – hoogst scorende leerlingen
B – 25% – ruim boven tot net boven het landelijk gemiddelde
C – 25% – net tot ruim onder het landelijk gemiddelde
D – 15% – ruim onder het landelijk gemiddelde
E  – 10% – laagst scorende leerlingen

cito-toets scores groep 7: I t/m V en A t/m E

cito toetsen groep 7

Cito zet de score van uw kind op een cito-toets af tegen de scores van alle kinderen in Nederland. Als uw kind in groep 7 bijvoorbeeld een A scoort hoort het bij de beste 25% kinderen in Nederland.

Eén fout kan verschil tussen bijvoorbeeld D of C maken. Als de score van uw kind tegenvalt, is het altijd nuttig om tijdens de rapportbespreking te vragen wat de score precies was. Gaat het bijvoorbeeld om een lage D of een hoge D (bijna een C)? Verder is het ook van belang om te vragen bij welke sommen uw kind de meeste fouten maakt. U kunt dan gericht oefenen met uw kind (rekenen groep 7 oefenen).

 

  Comment Section

  19 reacties op “Cito toetsen groep 7


  Door Pearl op 2 oktober 2018

  Ik wil mijn dochter ze zit nu in groep 7 mee laten doen voor een Nio toets ben opzoek naar meer inifo; hier over  Door anoek op 15 maart 2018

  woorden lezen waar kan je dat vinden?  Door Peggy op 28 november 2017

  Beste Maaike,
  Heeft u ook gratise oefenbladen. voor spelling en Begrijpend lezen voor groep 7.  Door Ashura op 22 april 2017

  Bedankt voor je hulp.


  Door Inge op 12 maart 2017

  De school van mijn zoon geeft altijd zeer voorzichtig advies voor het middelbaar onderwijs. er is een zeer hoor doorstroom %. Nu ben ik het niet eens met de school ta het preadvies. De school staat bekend, dat wat ze eerst bedenken, strak vasthouden. weinig flexibel zag maar. wat kan ik als ouder doen als ik het niet eens ben met het (pre)advies van de school voor het vervolgonderwijs ? In deze geeft de school het advies VMBO-TL en zie ik mijn zoon op Havo (hij scoort vrijwel alles bij cito op niveau I en II.


  Door Maaike de Boer op 13 maart 2017

  Beste Inge, in dit artikel staan alle stappen die je kunt nemen op een rij: Ouders en Onderwijs. Je kunt eventueel ook telefonisch contact opnemen met Ouders & Onderwijs.


  Door hayat op 9 februari 2017

  had een vraag met betrekking tot de cito uitslagen: mijn dochter had in groep 6 een prutsjaar. niet echt gemotiveerd en scoorde ook slecht op cito D,C . voorheen beter bv groep 4. groep 5 slechte leraar.
  ze is sinds laatste tremester vorig jaar heel hard haar best gaan doen en scoort nu A op de meeste citos. hoe beoordelen ze nu naar welke middelbare school ze kan gaan? stel: ze blijft zo goed haar best doen en goed scoren in groep 7 en 8? hoe is dan de beoordeling?

  gr


  Door Maaike de Boer op 9 februari 2017

  Beste Hayat, je kunt het beste op school navragen uit welke bouwstenen het schooladvies bij jullie op school is opgebouwd. Zaken als werkhouding, inzet e.d. tellen uiteraard mee. De Cito-toetsen uit groep 7 en 8 en soms groep 6. Hierbij zullen ongetwijfeld die uit groep 7 en 8 belangrijker zijn. Het kan ook nog zijn dat er een aanvullende toets wordt afgenomen, zoals de NIO toets.


  Door mariam op 15 mei 2017

  heb je een advies voor mij voor de eindcito


  Door Diana op 27 januari 2017

  goedemiddag, mijn zoon heeft nu voor de cito’s in groep 7
  rekenen B (was A)
  begrijpend lezen D (was E)
  spelling A (was A)
  woordenschat C (was C)


  Door Eefje van Tamelen op 13 december 2016

  Geachte Heer/Mevrouw,

  ik wil graag oefenbladen gratis downloaden maar het lukt me niet. Wordt gezegd dat ik al ingeschreven sta? kunt u mij misschien helpen?
  met vriendelijke groeten,

  Eefje van Tamelen


  Door Maaike de Boer op 14 december 2016

  Hi Eefje, er is een e-mail naar je verstuurd.


  Door ZF op 1 september 2017

  Hi Maaike,
  Ben ook een moeder op zoek naar gratis downloadbare citotoetsen kan je aub de link sturen of als je ze digitaal beschikbaar hebt? Van harte bedankt. Z.


  Door Maaike de Boer op 7 september 2017

  Hi, de Cito-toetsen zijn niet vrij beschikbaar. We hebben wel gratis oefenbladen rekenen en spelling beschikbaar voor je (via de homepage).


  Door joyce de bruijn op 28 november 2017

  Ja die zoek ik ook
  waar kan de cito (oefen) vinden


  Plaats een reactie


  *