arrow_drop_up arrow_drop_down

Cito toetsen groep 6

In groep 6 krijgen de kinderen verschillende cito-toetsen. Bekijk het overzicht van alle cito toetsen en de uitleg over de scores van de cito toetsen. cito toetsen wanneer   *In deze toetskalender zijn alleen de toetsen opgenomen die op de meeste scholen worden afgenomen. De aangegeven data worden geadviseerd door Cito. De school bepaalt wanneer de toetsen worden afgenomen. Download de toetskalender als PDF De toetsen die staan aangegeven met een 'M' worden in het 'Midden' van het schooljaar afgenomen (januari). De toetsen met een 'E' worden gemaakt aan het 'Einde' van het schooljaar (juni).

Cito-toetsen groep 6: video

 
  Op de meeste basisscholen in Nederland wordt gewerkt met het leerlingvolgsysteem van Cito. Dit leerlingvolgsysteem bestaat uit een aantal toetsen per schooljaar. De school kan met de uitslagen van deze toetsen de ontwikkeling van de kinderen volgen. Meestal worden er van elk onderdeel twee toetsen per jaar afgenomen: midden groep 6 (M6) en eind groep 6 (E6). In januari in groep 6 krijgen de kinderen de volgende Cito-toetsen:
 • Rekenen M6
 • DMT en AVI M6
 • Spelling M6
 • Woordenschat M6
 • Technisch Lezen M6
 • Begrijpend lezen M6
In mei/juni in groep 6 komen de volgende toetsen aan bod:
 • Rekenen E6
 • DMT en AVI E6
 • Spelling E6
 • Woordenschat E6
 • Technisch Lezen E6
  In mei nemen sommige scholen de Entreetoets groep 6 af. Dit is een toets die bestaat uit de onderdelen taal, rekenen en studievaardigheden. DMT en AVI toetsen hebben betrekking op technisch lezen. Hierbij wordt gekeken hoe snel en hoe goed uw kind leest. Bij begrijpend lezen wordt gekeken naar het begrip van een tekst. Naast de cito-toetsen maakt uw kind toetsen die bij de schoolboeken waarmee wordt gewerkt horen, de zogenaamde methodegebonden toetsen. De uitslagen van de Cito-toetsen groep 6 kunt u meestal op het rapport zien. De score op een Cito-toets in groep 6 wordt weergegeven met de  letters A t/m E of met I t/m V.  Hieronder ziet u het overzicht van de scores en wat deze betekenen. Onder het overzicht wordt een nadere toelichting gegeven. A -  25% - hoogst scorende leerlingencito toetsen groep 6 B - 25% - ruim boven tot net boven het landelijk gemiddelde C - 25% - net tot ruim onder het landelijk gemiddelde D - 15% - ruim onder het landelijk gemiddelde E  - 10% - laagst scorende leerlingen I - 20% - ver boven het gemiddelde II - 20% - boven het gemiddelde III - 20% - de gemiddelde groep leerlingen IV - 20% - onder het gemiddelde V - 20% - ver onder het gemiddelde  

Cito toetsen groep 6: uitslag

Cito zet de score van uw kind op een cito-toets af tegen de scores van alle kinderen in Nederland. Als uw kind in groep 6 bijvoorbeeld een A scoort, hoort het bij de beste 25% kinderen in Nederland. Eén fout kan verschil tussen bijvoorbeeld D of C maken. Als de score van uw kind tegenvalt, is het altijd nuttig om tijdens de rapportbespreking te vragen wat de score precies was. Gaat het bijvoorbeeld om een lage D of een hoge D (bijna een C)? Verder is het ook van belang om te vragen bij welke sommen uw kind de meeste fouten maakt. U kunt dan gericht oefenen met uw kind (cito rekenen groep 6 oefenen).    
Floor wolters

Door

Floor wolters

op 08 Dec 2015

Zeer nuttig! Ik ben blij met de informatie

amina

Door

amina

op 09 Dec 2015

Duidelijke informatie over de cito Bedankt

Maaike de Boer

Door

Maaike de Boer

op 10 Dec 2015

Hi Amina, Dank voor de bericht. Fijn dat je de informatie over de Cito-toetsen groep 6 nuttig vond.

Helena

Door

Helena

op 01 Apr 2016

Super gedetailleerd en waardevolle info...dit zorgt voor 100% inzicht in wat je kind moet kunnen en dit is zoveel meer dan je van de school krijgt...die heeft hier totaal geen tijd voor..dus ben Super blij hiermee. En ook voor de tips die je om de zoveel tijd per email krij, ik ga er altijd meteen mee aan de gang. Elk begin van een nieuwe schooljaar maak ik hier een document van zodat ik als moeder weet wat er van mijn kind verwacht wordt..Bedankt hiervoor

moeder van 2

Door

moeder van 2

op 08 Jul 2016

kunt u mij ook vertellen hoeveel opgaven ze krijgen per onderdeel in de cito groep 6 . hoeveel opgaven zitten er in de reken toets , begrijpend lezen , woordenschat en spelling?

Maaike de Boer

Door

Maaike de Boer

op 18 Jul 2016

De cito-toetsen rekenen bestaan vanaf groep 5 uit 3 taken van elk ca. 28 opgaven. Voor cito spelling zijn dit twee taken van 25 opgaven. Het wisselt dus per onderdeel en het aantal opgaven per taak ligt meestal tussen de 25 en 30.

Raja

Door

Raja

op 06 Dec 2016

Super bedankt

Vanessa

Door

Vanessa

op 13 Jan 2017

Kunt u mij vertellen hoe een cijfer berekent word van de cito toets? Bij een rekentoets van 32 opdrachten met 23 goede antwoorden , is dat voldoende? Hoe word dit berekent?

Maaike de Boer

Door

Maaike de Boer

op 13 Jan 2017

Hi Vanessa, Bij het aantal vragen goed hoort een bepaald niveau (I t/m V of A t/m E). Meer informatie hierover kun je hier lezen: Cito toetsen score

Anoniem

Door

Anoniem

op 17 Jan 2017

Hallo, onze zoon heeft 101 punten gehaald zei hij met Cito rekenen( volgens mij tempo toets) , wat houd dit in??

Maaike de Boer

Door

Maaike de Boer

op 18 Jan 2017

Voor rekenen worden er van Cito de toetsen Rekenen-Wiskunde afgenomen. Via de volgende link kun je de toetskalender voor groep 6 downloaden: toetskalender cito-toetsen groep 6. De school stelt de data vast waarop de Cito-toetsen worden afgenomen. Het aantal goed op een Cito-toets wordt omgezet in een niveau. Meer hierover kun je hier lezen: Leerlingvolgsysteem

Karin

Door

Karin

op 27 Jan 2017

Hallo, ik had een vraagje. Mijn kind zit midden in de Cito weken. Groep 6. Ze geven blijkbaar op deze school een dag na de Cito de uitslag op tafel aan het kind. Mijn kind had Cito spelling niet zo best gemaakt en was helemaal overstuur hierdoor. En moest vervolgens een andere Cito toets gaan maken. Mag dit? Ik had liever gehad dat alle uitslagen na de Cito weken bekend waren gemaakt. Zodat mijn kind positief blijft.

Maaike de Boer

Door

Maaike de Boer

op 30 Jan 2017

Hi Karin, hier zijn voor zover ik weet geen regels voor. Ik zou dit wel bespreken met de leerkracht. Misschien is hij of zij zich niet bewust van het effect van deze manier van handelen op je kind. Het is inderdaad belangrijk dat een kind met een positief gevoel en met zelfvertrouwen kan beginnen aan een toets.

moeder

Door

moeder

op 15 Feb 2017

vraagje? mijn kind heeft vandaag het rapport mee naar huis gekregen. voor heen hadden ze a, b en c etc nu hebben ze de romeinse cijfers. nu zit ze in groep 6 , en wil later graag naar tl, zit ze met deze scores goed? avi lezen -uit dmt 11+ vaardigheid 298ggg/99 begrijpend lezen 11 vaardigheid 61/191 woordenschat 111 vaardigheid 50/72 spelling v vaardigheid 22/276 rekenen 111 vaardigheid 63/227 wie kan mij dir uitleggen?

Maaike de Boer

Door

Maaike de Boer

op 16 Feb 2017

Hi Tinie, ik begrijp het overzicht van de scores niet goed. Bijvoorbeeld "dmt 11+ vaardigheid 298ggg/99". Bedoel je met 11+ een 1+?

Daantje

Door

Daantje

op 20 Nov 2018

ze bedoelt een hoge 2 en hoge 3 dus II+ En III+ (romeinse cijfers)

Hanneke

Door

Hanneke

op 20 Dec 2017

Ik zou willen dat er wat minder druk lag op deze toets en kinderen wat meer konden ontspannen. Onze dochter wordt er nu al helemaal gestrest van. Hier op de basisschool in Amsterdam zijn ze al bezig met de kinderen hier op voor te bereiden. Is dat niet een beetje vroeg?

Carola de Koning

Door

Carola de Koning

op 20 Dec 2017

Beste Hanneke, in mijn praktijk merkte ik ook dat kinderen gestrest werden van de Cito-toets. Met name omdat ze niet wisten wat hen te wachten stond. Daarom liet ik de kinderen oude Cito-toetsen zien, bespraken we de opgaven en leerde ik ze hoe zo'n opgave het beste konden aanpakken. De kinderen werden gerustgesteld en kwamen erachter dat ze zich eigenlijk helemaal niet zo'n zorgen hoefden te maken over de Cito-toets. Hun zelfvertrouwen nam toe en als vanzelf ging het ook beter op school. De voorbereiding op de Cito-toets kan dus op verschillende vlakken positief uit pakken. Succes! Hartelijke groet, Carola de Koning

Hana

Door

Hana

op 02 Jul 2018

Wij hebben vandaag een pre advies gekregen. Het gaat om groep 6. Rekenen een C en begrijpend lezen een B en verder 2 b’s En 1 c. Nu komt de juf aan met advies vmbo-tl. Is dit terecht? Dochter leert gied en haalt hoge cijfers en is gedreven.

Carola de Koning

Door

Carola de Koning

op 03 Jul 2018

Beste Hana, Het is voor ons van een afstand lastig te zeggen of dit niveau past bij je dochter. We kennen haar niet. Je kunt daarom ook het beste even aan de leerkracht vragen waarop hij/zij het advies heeft gebaseerd. Hartelijk groet, Carola

Selin

Door

Selin

op 17 Jan 2020

Ik vind het een hele hele goeie web vind ik en mijn kind Met een vriendelijke groet Selin

Carola de Koning

Door

Carola de Koning

op 20 Jan 2020

Fijn om te horen Selin! Dank voor je bericht. Hartelijke groet, Carola

Nelleke

Door

Nelleke

op 20 Feb 2020

Mijn kind heeft de uitslag Cito m6 Ik maak me nu zorgen of ze als het zo doorgaat, wel naar vmbo kan. Ze maakt de toetsen begrijpend lezen en rekenen namelijk altijd minder goed/slecht. Begrijpend lezen m5 afgenomen een IV Rekenen V Spelling II Lezen Technisch I DMT I Rapport verder altijd keurig met alleen voldoendes van 7 tot 10, en overal goed en ruim voldoende. Ook voor begrijpend lezen (G) en rekenen (7,4) Ze zal toch wel minimaal een vmbo advies krijgen en niet naar praktijk onderwijs hoeven hierdoor? Ze zal

Carola de Koning

Door

Carola de Koning

op 21 Feb 2020

Beste Nelleke, Het is van een afstand lastig om in te schatten of je dochter een vmbo advies zal krijgen. Een advies is niet alleen gebaseerd op toetsscores. Ook zelfstandigheid, motivatie en werkhouding spelen een belangrijke rol. In dit artikel lees je hoe een advies is opgebouwd: https://wijzeroverdebasisschool.nl/groepen/groep-8/schooladvies/ Als je je zorgen maakt, kun je dit altijd met de leerkracht bespreken. Hartelijke groet, Carola

Reactie plaatsen