Zo kun je lezen stimuleren bij kinderen

Je hebt vast als ouder wel eens vanuit de basisschool van je kind het advies gekregen om ook thuis te lezen met je kind. Lezen neemt een grote en belangrijke plaats in in het onderwijs. Technisch lezen is de basis voor alle andere schoolvakken. Houdt jouw kind echter niet van lezen? In dit blog leggen we je uit hoe je lezen kunt stimuleren.

Je hoort regelmatig in het nieuws dat Nederlandse kinderen geen fan zijn van lezen en boeken. Op school proberen leerkrachten de laatste jaren veel te werken aan het stimuleren van lezen. Dit noem je leesbevordering. Leeshoeken, leesouders en het promoten van kinderboeken zijn hier op veel basisscholen onderdeel van.

Ook thuis kun je het een en ander doen om je kind te stimuleren eens een leesboek te pakken in plaats van bijvoorbeeld televisie kijken, gamen of buiten spelen. Het stimuleren van lezen kun je al doen vanaf het begin van het leesonderwijs in groep 3.

Thuis lezen met je kind is een onmisbare en belangrijke bezigheid om het lezen vlot aan te leren. Vanaf groep 3 worden de letters aangeleerd en kun je ook thuis aan de slag met extra oefenen. In ons blog over leren lezen in groep 3 delen we maar liefst 16 tips om je kind te helpen met leren lezen.

Waarom leren lezen zo belangrijk is

Lezen is een belangrijke vaardigheid. Je hebt deze vaardigheid je hele schooltijd nodig voor ieder ander vak. Goed kunnen lezen vergroot je woordenschat.

Een grote woordenschat helpt je om bij alle andere vakken op school goed mee te kunnen doen. Zo ook bij begrijpend lezen. Scholen zien begrijpend lezen als het belangrijkste vak op de basisschool. Het is een goede voorspeller van schoolsucces in de toekomst.

Oefenbladen Begrijpend lezen Groep 4 (Gratis)

Oefenbladen Begrijpend lezen Groep 5 (Gratis)

Oefenbladen Begrijpend lezen Groep 6 (Gratis)

Oefenbladen Begrijpend lezen Groep 7 (Gratis)

Oefenbladen Begrijpend lezen Groep 8 (Gratis)

Mijn kind heeft geen zin om te lezen. Hoe ga ik hiermee om?

Dwing je kind niet om een boek te gaan lezen, maar zorg bijvoorbeeld voor een breed aanbod aan boeken. Niet alleen maar boeken met veel tekst, maar ook andere soorten boeken kunnen helpen om de leesmotivatie te vergroten.

Kies ook het juiste moment om te lezen. Bijvoorbeeld voor het slapen gaan of na de avondmaaltijd. Zo creëer je als ouder een leesritme voor je kind. En zal je kind wennen aan het moment van lezen.

Lezen stimuleren met deze 10 tips!

Natuurlijk zijn er nog veel meer manieren om de motivatie voor het lezen te stimuleren. Hieronder hebben we 10 tips voor je op een rijtje gezet.

Lezen stimuleren tips

1. Voorlezen

Uit onderzoek blijkt dat kinderen beter presteren op school als ze elke dag worden voorgelezen. Voorgelezen worden vergroot de woordenschat van kinderen en het taalbegrip. Ook zijn kinderen sneller geneigd om zelf later ook meer boeken te lezen als ze vroeger werden voorgelezen. Op zoek naar leuke voorleesboeken? Wij hebben een aantal voorleesboeken voor elke leeftijd op een rijtje gezet.

2. Andere boeken

Kies eens voor een ander boek, zoals een strip, een informatief boek, een ontdekboek met flapjes, een zoekboek, een voelboek of een boek met geluiden.

3. Race-lezen

Race-lezen is een oefening om het tempo van het lezen te verhogen. Op internet zijn diverse oefenbladen voor verschillende leeftijden te vinden. Thuis kun je dit bijvoorbeeld in spelvorm als wedstrijdje met je kind doen.

4. Bibliotheek

In Nederland is het lidmaatschap van de bibliotheek voor alle kinderen tot 18 jaar gratis. Reden genoeg om er regelmatig een bezoekje te brengen. Kies samen met je kind een of twee leesboeken uit die bij zijn leeftijd passen.

5. Luisterboeken

In de bibliotheek en op internet zijn ook luisterboeken te leen en te koop. Een leuk alternatief voor het slapen gaan of bijvoorbeeld in de auto op weg naar vakantie.

6. Toneellezen

Toneellezen is een populaire manier van lezen op scholen. Dit zijn boeken waarin, zoals bij een toneelstuk, voor verschillende rollen tekst is geschreven. Samen met je kind kun je de rollen verdelen en deze bijvoorbeeld met verschillende stemmetjes voorlezen.

7. Zaklamplezen

In de laatste maanden van het jaar kun je je kind makkelijk aan het lezen krijgen met zaklamplezen. Een spannend boek wordt nog spannender als je het in het donker leest: in de auto, in de slaapkamer of in een zelfgebouwde hut.

8. Leesbingo

Op onze website vind je regelmatig een LeesBingo-kaart. Vaak voor een vakantie, zetten we deze online. Laat je kind deze kaart zelf ergens thuis ophangen, zodat hij extra gestimuleerd wordt om regelmatig iets van de leesbingo te doen.

9. Boekwinkel

Geef eens een boekenbon cadeau aan je kind of laat een ander dit cadeau geven. Neem je kind mee naar een boekenwinkel en laat het zelf een boek uitkiezen. Maak er een leuk uitje van. In Nederland zijn superleuke boekenwinkels te vinden, speciaal ingericht voor kinderen.

10. Dobbelsteenlezen

Het leukste is natuurlijk om het lezen spelenderwijs te stimuleren. Met onze kaart voor dobbelsteenlezen, wordt dat zeker een succes!

Geef het goede voorbeeld

Als je kind regelmatig kennismaakt met boeken, tijdschriften en lezende mensen leert hij dat lezen erbij hoort. Geef boeken daarom een duidelijke plek in huis en leg hier en daar een tijdschrift neer.

Als je zelf eens een boek pakt en leest waar je kind bij is, merkt hij dat het een prettige bezigheid is en wordt hij er nieuwsgierig naar. 

Veel leesplezier!

Vond je dit artikel interessant? Lees dan ook:

Bronnen:

  • Jaarvanhetvoorlezen.nl
  • Wij-leren.nl
  • Lezen.nl
  • Frappantefragmenten.nl

Natasja de Vrind, BEd

Natasja de Vrind is ruim 24 jaar leerkracht in de bovenbouw van het basisonderwijs. Naast het behalen van haar opleiding tot intern begeleider, hield ze zich bezig met een expertgroep voor rekenen en werkte ze op de PABO, waar ze stagiaires begeleidde. De laatste jaren staat ze parttime voor de groep en houdt ze zich daarnaast vooral bezig met haar andere passie: schrijven.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *