Lezen groep 7: een overzicht voor ouders

Ontdek hier meer informatie over lezen in groep 7. Bekijk hier de tips over begrijpend lezen in groep 7.

Ook meer weten over rekenen groep 7 oefenen?

Werkbladen (begrijpend) lezen gratis downloaden (PDF)

Werkbladen Begrijpend Lezen Groep 7 (Gratis)

Lezen groep 7

Het lezen van een boek is niet voor elk kind een vanzelfsprekende bezigheid. Dat het belangrijk is om regelmatig te lezen weten we heel goed. Technisch lezen is namelijk de basis voor heel veel andere zaken. Nu je kind in groep 7 van de basisschool zit, is de basis voor het technisch lezen gelegd. Deze basis is belangrijk voor de overige vakken zoals begrijpend lezen, rekenen, taal, spelling, wereld oriëntatie, enz. Hoe beter het technisch lezen wordt beheerst, hoe makkelijker het wordt om de andere vakken goed onder de knie te krijgen. Denk bij het vak rekenen maar eens aan al die verhaaltjes sommen die steeds complexer worden. Als je fouten maakt in het technisch lezen, dan zal je kind zeer waarschijnlijk ook fouten maken in de som. Ook bij het vak begrijpend lezen, is het heel belangrijk om de techniek van het lezen goed onder de knie te hebben. Anders gaat er teveel energie naar het decoderen van de tekst. Wat staat er nu precies? Opnieuw lezen, en blijven steken bij moeilijke woorden kost veel tijd en energie en dat kan weer ten koste gaan van het begrijpen van de tekst.

Misschien vraag je je als ouder af wat er in groep 7 wordt gedaan aan technisch lezen. Dit artikel vertelt je wat er op scholen aan technisch lezen wordt gedaan, welke leesmethodes en werkvormen er zijn, wat je als ouder kunt doen om het lezen thuis te bevorderen en we geven je waardevolle tips voor leuke leesboeken voor je kind.

 

Technisch lezen groep 7

Vanaf groep 1 op de basisschool zal je kind te maken krijgen met het ontwikkelen van technisch lezen. Deze technisch leesontwikkeling gaat door tot je kind in groep 8 zit en de basisschool zal verlaten. De leerlijnen op technisch lezen zien er als volgt uit:

Groep 1 en 2

Groep 3 en 4

Groep 5 en 6

Groep 7 en 8

Je ziet dus dat er vooral in de onderbouw veel aandacht naar het ontwikkelen van het technisch lezen gaat. In de bovenbouw hebben de meeste kinderen de techniek goed onder de knie, en gaat het vooral nog om het ontwikkelen van het leestempo. Als je kind signalen van dyslexie laat zien, zal hij extra instructie en leestijd krijgen om ervoor te zorgen dat de leesontwikkeling zo optimaal mogelijk wordt gestimuleerd. Als je kind eenmaal de diagnose dyslexie heeft kan de school compenserende middelen inzetten om je kind extra te ondersteunen tijdens het technisch lezen. Zeker richting de overstap naar het voortgezet onderwijs, is het belangrijk dat je kind leert omgaan met uitdagingen op gebied van technisch lezen. Er zijn tegenwoordig veel ondersteunende middelen op de markt. Het is fijn als de school je kind leert omgaan met deze middelen, zodat hij zich goed zelfstandig kan redden.

 

Race lezen groep 7

Zoals in het overzicht van de leerlijnen voor technisch lezen te zien is, is het opbouwen van het leestempo in de bovenbouw een belangrijk aandachtspunt.
Als je kind namelijk vlot en goed kan lezen, zal hij ook in staat zijn om de tekst goed te begrijpen en de juiste informatie eruit kunnen halen. Kinderen die moeite hebben met technisch lezen zijn vooral veel bezig met het ontcijferen van de letters. Dit kost veel tijd en energie en dat gaat weer ten koste van het begrijpen van de tekst. Het verhogen van het leestempo is dus in de bovenbouw een belangrijk aandachtspunt.

Eén van de manieren om het leestempo te verhogen, is het race lezen. Op veel scholen wordt deze oefening dagelijks geoefend. Misschien heeft je kind er thuis wel eens over verteld. Tijdens het race lezen moeten de kinderen een minuut lang rijen met woordjes lezen. Dit moet uiteraard zo goed en vooral zo snel mogelijk worden gedaan. Vaak wordt dit in tweetallen geoefend, waarbij het ene kind de woordrijtjes leest en het andere kind de tijd bijhoudt met een zandloper. Bij het race lezen doet je kind als het ware een wedstrijdje met zichzelf. Hij krijgt namelijk nog twee keer de kans om dezelfde woordrijtjes nogmaals te lezen en zichzelf te verbeteren in de hoeveelheid woorden die gelezen wordt. Meestal lukt het om meer woorden te lezen, waardoor je kind een succeservaring opdoet en dat is natuurlijk weer goed voor het ontwikkelen van het zelfvertrouwen.

Het kost vaak maar een paar minuten om dit te oefenen, maar het is heel zinvol. Zeker ook omdat op veel scholen twee keer per jaar een technisch leestoets wordt afgenomen waarbij het gaat om het zo snel mogelijk lezen van rijen woordjes binnen 1 minuut. Als kinderen dit al regelmatig hebben geoefend, is het lezen op tijd ook niet meer zo spannend tijdens een toets. Race lezen kun je dus ook eenvoudig thuis oefenen. Soms geven scholen kopieerbladen met woordjes mee naar huis, maar ook via internet zijn er genoeg werkbladen met woordrijtjes te vinden. Niet elk kind vindt het fijn om thuis ook nog eens te moeten oefenen. Probeer dan in ieder geval vijf keer per week een moment af te spreken waarop je 10 minuten samen het race lezen oefent. Als je dit samen afspreekt wordt het ook niet elke keer een strijd om te oefenen. Eventueel kun je er een kleine beloning aan vast koppelen, bijvoorbeeld 10 minuten extra computertijd of buitenspeeltijd.

 

AVI lezen groep 7

We hadden het net al even over het lezen van woordjes tijdens een leestoets die twee keer per jaar wordt afgenomen op de meeste scholen. Dit is de zogenaamde DMT toets. DMT staat voor Drie Minuten Toets waarbij er drie kaarten moeten worden gelezen, elk in één minuut tijd. Hierbij is het doel dat je kind zo snel mogelijk zoveel mogelijk woordjes goed moet lezen.

Een andere toets die daarnaast vaak wordt afgenomen is de AVI toets. Hierbij gaat het om het lezen van een tekst waarbij de tijd wordt opgenomen, hoelang doet je kind over de tekst en hoeveel fouten maakt je kind tijdens het lezen. Deze AVI toets vertelt veel over de manier waarop je kind met teksten omgaat. Er zijn kinderen die de neiging hebben om woorden te verdraaien. Zij maken bijvoorbeeld van het woord ‘konijnenhok’, ‘konijnenren’. Ze begrijpen de betekenis van het woord maar lezen niet exact wat er staat. Als kinderen dit veelvuldig doen, noemen we dit radende lezers. Deze kinderen raden wat er staat. Als dit wordt gesignaleerd is het belangrijk dat er specifiek aandacht wordt besteed aan het nauwkeurig lezen van de woorden in de tekst. Deze kinderen hebben het nodig dat ze rustig lezen en gewezen worden op fout gelezen woorden.

Behalve radende lezers wordt ook de spellende lezer herkend tijdens de afname van de AVI toets. Deze kinderen zijn vaak nog erg bezig met het ontcijferen van een woord en spellen letter voor letter voordat ze het hele woord uitspreken. Bijvoorbeeld; b-r-oo-d brood. Deze spellende lezers nemen vaak veel tijd voor een tekst. Ze worstelen zich door de tekst heen en zijn vooral bezig met het ontcijferen van de woorden. Vaak weten deze kinderen ook niet precies waar de tekst nu over ging omdat ze meer bezig zijn met de woorden dan met de inhoud en de betekenis van de woorden. Voor spellende lezers is het belangrijk dat ze hun leestempo gaan verhogen door het stimuleren van woordherkenning. Veel leeskilometers maken is belangrijk om dit te ontwikkelen.

Met de AVI toets kan de leerkracht dus precies observeren en meten wat voor type lezer je kind is. Hierdoor kun je als ouder ook gerichter met je kind oefenen als je weet waar eventuele leesproblemen zitten. Ook kan met de AVI toets het leesniveau worden vastgesteld. Dit wordt aangeduid met een M (midden) of een E (eind) en de niveaugroep. Bijvoorbeeld M6 betekent leesniveau midden groep 6. Stel je kind zit aan het begin van groep 7 en heeft tijdens de laatste AVI toets E6 behaald, dat betekent dat je kind eind groep 6 niveau beheerst en kan gaan oefenen op groep 7 niveau. Je kind leest dan op het gemiddelde niveau. Vraag de leerkracht van je kind gerust om het leesniveau als je wilt weten hoe je kind leest. Je kunt dan namelijk gericht boeken lenen in de bibliotheek of kopen die aansluiten bij het juiste leesniveau.

 

Boek lezen groep 7

Als je kind lid is van de bibliotheek, dan is het fijn om regelmatig even met je kind mee te gaan om samen boeken uit te zoeken. Soms zijn kinderen in de bovenbouw niet meer zo gemotiveerd om te lezen terwijl het nog steeds belangrijk is om te blijven lezen. Je kunt er ook voor kiezen om boeken te kopen. Dat kan bij de plaatselijke boekhandel maar ook eenvoudig online. Maar hoe kies je als ouder nu een geschikt boek uit voor je kind?

Hier volgen een paar boekentips. Deze boeken zijn te vinden bij Bol.com en eenvoudig te bestellen:

De grijze jager
Dit is een boekenserie die erg populair is bij kinderen die houden van fantasie boeken.
De hoofdpersoon van de boeken is Will, hij woont in een weeshuis en wordt gevraagd om mee te doen met een groep die zichzelf de Grijze Jagers noemen. Het is een geheimzinnige groep die alleen naar de koning luisteren. De verhalen spelen zich af rond het land Araluen, een eiland vergelijkbaar met Groot-Brittannië. Er zijn inmiddels al 15 delen uit, dus deze serie kan een verslavende werking hebben waarbij je kind het liefst alle delen wil lezen!

Het leven van een loser
Deze serie boeken laten je kind lachen, want het zijn humoristisch geschreven boeken.
De hoofdpersoon is Bram Botermans. Hij heeft een klein broertje Max, die door zijn ouders heel erg verwend wordt en een onuitstaanbare klikspaan is. Zijn oudere broer, Rick, heeft een heavymetalband genaamd “Folle Luyer” en pest Bram de hele tijd. Brams beste vriend is Theo Thorbecke. Samen beleven ze veel avonturen.

De regels van Floor
De regels van Floor is een hilarische boekenreeks. Je kind zal smullen van deze serie supergrappige boeken. Het nieuwste boek is: ‘Nooit zeggen dat je nichtje mooi kan zingen’. Floor vindt dat alle kinderen zelf regels mogen maken en doet dat zelf ook. Dit zorgt vaak voor hele leuke situaties. Floor is trouwens ook te zien op tv.

Misschien wisten zij alles
Als je kind een dierenliefhebber is, dan is dit boek van Toon Tellegen een heerlijk boek met 313 verhalen over dieren. De Eekhoorn en de Mier zijn twee dikke maatjes en wonen in het zelfde bos, ze eten honing noten , vieren feest , zitten soms helemaal niets te doen en dineren met een vis, oftewel ,ze beleven vele dingen en hebben bijna elke dag wel iets te doen. Het boek is verdeeld in verschillende kleine verhaaltjes. De Eekhoorn en de Mier zijn de dieren de het meest in het boek voorkomen maar er zijn ook verhaaltjes over andere dieren. Het is een leuk voorlees boek maar ook heel leuk voor kinderen die al zelf kunnen lezen.

 

Online boek lezen groep 7

Uiteraard kun je er ook voor kiezen om boeken online te lezen. De zogenaamde E-boeken. Hiervoor heb je een telefoon, computer of een E-reader nodig. De boeken kun je via een (betaalde) site downloaden, bijvoorbeeld Bookspot. Ook biedt de Jeugd bibliotheek de mogelijkheid om online boeken te lezen. Met de online Bibliotheek-app download je de leukste e-books en luisterboeken. Vooral handig als je op vakantie gaat en je je koffer niet vol zware boeken wilt volstoppen.

 

Bekijk alle artikelen over (begrijpend) lezen:

begrijpend-lezen-oefenen

Begrijpend lezen oefenen, hoe doe je dat?

Begrijpend lezen oefenen kun je op een aantal manieren doen. Bij begrijpend lezen gaat het letterlijk om het begrijpen van een tekst. Een goede manier om begrijpend lezen te oefenen, is door ‘gewoon’ veel te lezen. Je kunt begrijpend lezen oefenen door met je kind met […]
Bekijk artikel

Producten

Video's met uitleg en leuke spelletjes

Bekijk de video’s. Abonneer je ook op ons Youtube-kanaal zodat je geen enkele video mist.