Vliegende start voor je kind in het nieuwe schooljaar? Download onze Gratis Oefenbladen Rekenen
[PDF] Direct Toegang

Page content

article content

10 tips bij rekenproblemen

Heeft je kind problemen met rekenen? Wil je als ouder je kind graag helpen?

Bekijk dan onze video met 10 tips bij rekenproblemen en ga aan de slag met oefenen.

Rekenproblemen: video

 

 

Rekenproblemen: wat kun je doen?

Als er remedial teaching of andere ondersteuning is op school, dan komt een kind met een gemiddelde score, maar waarvan de ouders vinden dat het beter kan, hiervoor niet in aanmerking. En terecht. De extra ondersteuning die beschikbaar is, gaat uiteraard naar de kinderen met forse rekenproblemen, de kinderen die echt buiten de boot vallen. Er bestaat de mogelijkheid om extra ondersteuning c.q. bijles in te huren. De kosten hiervoor bedragen gemiddeld 50 euro per uur.

Een andere mogelijkheid is om als ouder je kind bij rekenproblemen zelf extra uitleg en oefening te bieden. Met alle artikelen en hulpmiddelen op deze website proberen we hier bij te ondersteunen.

Rekenproblemen: thuis oefenen

Zoek je goed oefenmateriaal met zowel ‘kale’ sommen als redactiesommen? Neem dan een kijkje op de website van http://www.aandachtvoorrekenen.nl.

rekenproblemen

10 tips om je kind te helpen in geval van rekenproblemen

  1. Vraag aan de leerkracht met welke soort rekensommen jouw kind moeite heeft.
  2. Als de leerkracht hier geen duidelijk inzicht in heeft, vraag dan een nadere toelichting op de laatste citotoets rekenen. Hieruit kan worden afgeleid met welke rekensommen jouw kind problemen heeft.
  3. Ga een paar stappen terug en check of je kind een goed getalbegrip heeft. Doe rekenoefeningen op het gebied van verder- en terugtellen en getallenlijnen.
  4. Als duidelijk is welke rekensommen problemen opleveren, ga hier dan mee aan de slag. Doe dit per somsoort. Eerst uitleg en dan oefenen. Door veel te oefenen krijgt je kind meer zelfvertrouwen.
  5. Oefen een somsoort tot deze wordt beheerst. Ga dan pas naar de volgende soort rekensommen. Herhaal de vorige somsoort wel.
  6. Vergeet niet de rekensommen ook nog in de vorm van redactiesommen ofwel verhaaltjessommen te oefenen. In groep 3 zijn dit nog plaatjessommen.
  7. Oefen meerdere keren per week een pagina rekensommen, in plaats van een keer per week een grote hoeveelheid sommen.
  8. Geef veel complimenten aan je kind. Benadruk wat je kind goed doet.
  9. Beloon je kind voor goed oefenen met bijvoorbeeld stickers.
  10. Vraag de leerkracht om ondersteuning en terugkoppeling. Gaat je kind vooruit met bepaalde rekensommen? Heeft de leerkracht nog tips of aanwijzingen.

 

Comment Section

1 reactie op “10 tips bij rekenproblemen


Door Alette op 7 augustus 2015

Veel complimenten geven werkt averechts en kan er voor zorgen dat een kind faalangst ontwikkeld (dit is wetenschappelijk bewezen). Je moet nooit feedback geven op het resultaat, maar juist op het proces. Bv. wow, kijk eens, doordat je met veel geduld de som hebt uitgerekend heb je de som goed gemaakt. Zo zie je maar, dat als je maar rustig naar de som kijkt, je heel goed zelf de som kunt uitrekenen.

Plaats een reactie


*