Rekenrek groep 3 kopen? De beste 9 rekenrekken op een rij

Je kind leert in groep 3 voor het eerst rekenen. Wil je hem een handje helpen? Een rekenrek kan jouw kind helpen om de beginselen van getallen optellen en aftrekken goed aan te leren.

Wat is het verschil tussen een telraam en een rekenrek?

De termen telraam en rekenrek worden vaak door elkaar gebruikt, iets wat erg verwarrend kan zijn. Eigenlijk is er geen écht verschil tussen de 2 benamingen. Je kind gebruikt bij beide termen kralen om rekensommen op te lossen. Dit kan zowel horizontaal als verticaal. De wiskundige naam voor dit mechanisme is de abacus. Abaci werden van oudsher (voor de tijd van rekenmachines) gebruikt om rekenopgaven mee te maken.

Hoe werkt een rekenrek?

Bij een rekenrek heeft elke kraal een waarde. Vaak is dit 1, maar dit kan bijvoorbeeld ook 5, 10 of 100 zijn. Zijn er verschillende waardes? Dan hebben deze kralen ook een andere kleur. De meeste rekenrekken hebben rode en witte kralen, maar deze kleuren kunnen verschillen.

Een rekenrek heeft vaak 2 rijen met beide 5 witte én 5 rode kralen. In totaal heeft een rekenrek dus vaak 20 kralen. Wil jij je kind helpen met het maken van een som via een rekenrek? Ga dan zo te werk:

Stel, de som is 12 + 4.

  1. Laat je kind eerst alle kralen (de witte én rode) naar rechts schuiven.
  2. Laat je kind alle bovenste 10 kralen naar links schuiven (dit wordt ook wel de tienstructuur genoemd).
  3. Laat je kind op de onderste rij de overige 2 kralen naar links schuiven.
  4. Laat je kind de 4 kralen die je erbij op moet tellen ook naar links schuiven.
  5. Laat je kind de kralen tellen voor de oplossing.
uitleg som maken rekenrek

Rekenrek 20 kralen: een goede keuze voor groep 3

In groep 3 gaat je kind de vaste hoeveelheidsbeelden tot en met 10 oefenen. Daarna wordt dit uitgebreid naar 20. Een rekenrek met 20 kralen is daarom heel overzichtelijk voor de rekensommen die je kind in groep 3 gaat maken.

Bovendien kan je kind met een rekenrek voor groep 3 de vijfstructuur goed oefenen. De kralen hebben per 5 stuks een andere kleur op het rekenrek. Je kind kan de kralen per 5 makkelijk verplaatsen. Zo leert hij de groepjes van 5 makkelijk herkennen. Vervolgens kan je kind vanaf 5 doortellen.

We hebben onze favoriete rekenrekken met 20 kralen voor je op een rij gezet.

Oefening Rekenen Groep 2 (Gratis)

1. Jergo rekenrek van gerecycled hout

Dit verfijnde rekenrek van het merk Jergo is vervaardigd van gerecycled hout en heeft de originele rode en witte kralen. Door het compacte model kun je het telraam gemakkelijk meenemen naar elke gewenste locatie. Zo kun je overal rekensommen oefenen met je kind.

Adviesleeftijd: 6+

Afmetingen: 7 x 26 x 5 cm

Weegt 0,1 kg

Klik hier om het rekenrek van Jegro te bekijken.

2. Re-Wood® rekenrekje met 20 kralen

Dit klassieke telraam is erg geschikt voor kinderen in groep 3. De witte en rode kralen zijn verdeeld over 2 rijen en maken rekenen écht inzichtelijk voor je kind. Het fijne formaat maakt het daarnaast een geliefd rekenrek voor onderweg.

Adviesleeftijd: 3+

Afmetingen: 25 x 5 x 5 cm

Weegt 0,15 kg

re-wood rekenrekje 20 kralen

Klik hier om dit Re-Wood® rekenrekje te bekijken.

Een rekenrek voor groep 3 en ook daarna

Ook na groep 3 heeft je kind baat bij een rekenrek. Omdat je kind na groep 3 sommen gaat maken met getallen hoger dan 20, is een telraam met 100 kralen een goede aankoop.

3. Betzold telraam met rode en blauwe kralen 

Dit rekenrek heeft 100 blauwe en rode kralen en valt daarmee op tussen alle andere telramen in de klas. Het houten frame is gemaakt van massief hardhout en gaat door de goede kwaliteit heel wat ingewikkelde rekensommen mee.

Adviesleeftijd: 5+

Afmeting: 25 x 18 cm

Weegt 0,267 kg

Beztold telraam rood blauwe kralen

Klik hier om dit Betzold rekenrek te bekijken.

4. Re-Wood® rekenrek van gerecycled hout

Alle rekenrekken van Re-Wood® worden gemaakt van gerecycled hout, zo ook dit telraam met 100 kralen. Met 10 rijen van 5 rode en 5 witte kralen wordt leren rekenen voor je kind een leuke activiteit om te doen. Samen met jou kan je kind met dit telraam zelfs de moeilijkste rekensom oplossen!

Adviesleeftijd: 3+

Afmeting: 25 x 17 x 4,5 cm

Weegt 0,2 kg

re-wood rekenrek gerecycled hout tot 100

Klik hier om dit Re-wood® rekenrek van gerecycled hout te bekijken.

5. Jegro rekenrek met 100 kralen

Met dit rekenrek van Jegro kan je kind binnen de kortste keren grotere optelsommen oplossen. Met behulp van het stevige houten frame en de rode en witte kralen kan je kind zo lang als hij wil oefenen met rekenen. Het ecologische materiaal (het gerecyclede houten frame) is daarnaast een groot pluspunt.

Adviesleeftijd: 4+

Afmetingen: 22,5 x 22 x 4 cm

Weegt 0,2 kg

jergo telraam met 100 rood witte kralen

Klik hier om dit Jegro rekenrek te bekijken.

Een telraam voor groep 3 kopen?

Wil je een telraam kopen voor groep 3? Bekijk dan onze favorieten eens. Deze telramen zijn stuk voor stuk geschikt voor kinderen in groep 3 die beginnen met rekenen.

6. Goki telraam 58529

Wil je een keer iets anders dan de witte en rode kralen van de telramen? Kies dan voor dit flitsende telraam. De 10 rijen met in totaal 100 kralen zijn uiterst geschikt om jouw kind te leren rekenen. Optellen en aftrekken was nog nooit zo leuk!

Adviesleeftijd: 4+

Afmetingen: 17 x 5 16,5 cm

goki telraam blauw rode kralen

Klik hier om dit Goki telraam te bekijken.

7. Melissa & Doug houten telraam

Maak van leren rekenen een feestje met het gekleurde telraam van Melissa & Doug. Door de kleurherkenning zal je kind binnen de kortste tijd zelfstandig sommen kunnen oplossen. Deze gekleurde abacus zien ze immers als een heel leuk spel!

Adviesleeftijd: 1+

Afmetingen: 30 x 30 x 6 cm

Weegt 1 kg

Melissa & doug telraam

Klik hier om dit Melissa & Doug telraam te bekijken.

8. Jollein telraam met krijtbord

De zwarte en witte kralen maken dit Jollein telraam niet alleen een fijn rekenhulpmiddel voor je kind, het is ook een aanwinst voor in je interieur. Op het krijtbord kan je kind de sommen opschrijven zodat hij nóg sneller de kunst van het optellen leert. Spelenderwijs leren wordt zo wel héél leuk.

Adviesleeftijd: 3+

Afmetingen: 30 x 25 cm

Weegt 0,7 kg

Jollein telraam met krijtbord

Klik hier om dit Jollein telraam met krijtbord te bekijken.

9. Houten telraam met gekleurde kralen

Dit telraam is een feestje om naar te kijken. De kleurtjes maken spelen met getallen een stuk leuker voor je kind. Goed voor de motoriek én voor het begrijpend denken. Ideaal voor kinderen in groep 3!

Adviesleeftijd: 3+

Afmetingen: 26 x 17 x 4 cm

Weegt 0,4 kg

houten telraam gekleurde kralen

Klik hier om dit houten telraam met gekleurde kralen te bekijken.

Met al deze telramen en rekenrekken leert jouw kind in groep 3 (maar ook daarna) optellen met steeds grotere getallen. Een telraam is het ideale speelgoed voor beginnende rekenwondertjes, als je het ons vraagt!

Meer informatie over rekenen in groep 3? Bekijk ook eens:

Maaike de Boer, MA

drs. Maaike de Boer is initiatiefneemster van Wijzeroverdebasisschool.nl

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *