Vliegende start voor je kind in het nieuwe schooljaar? Download onze Gratis Oefenbladen Rekenen
[PDF] Direct Toegang

Page content

Redactiesommen groep 6

Redactiesommen groep 6

Voor veel kinderen zijn de redactiesommen groep 6 (ofwel verhaaltjessommen) uit de cito-toetsen groep 6 lastig. Soms lukt het prima met de ‘kale sommen’, maar zodra eenzelfde soort som in de vorm van een verhaaltje wordt aangeboden, treedt er verwarring op.  De cito toetsen groep 6 bestaan voor het overgrote deel uit verhaaltjessommen.

Ik geef in dit artikel een paar tips. Als je deze met je kind doorneemt, kan dit helpen de redactiesommen in groep 6 beter te begrijpen.

Redactiesommen groep 6: “Ongeveer”

Een woord dat in veel sommen terugkomt, is het woord ‘ongeveer’. In de cito-toets voor eind groep 6 (deze wordt meestal in juni afgenomen) zijn maar liefst 8 opgaven met het woord ‘ongeveer’ opgenomen.

Hieronder is een voorbeeldopgave met ‘ongeveer’ in het verhaaltje (bron: oefenboek rekenen groep 6 – 2e helft schooljaar):

Alle groepen van de bovenbouw hebben geld ingezameld voor de slachtoffers van een natuurramp. De groepen hebben het volgende ingezameld:
Groep 6: € 1095
Groep 7: € 945
groep 8: € 902
Hoeveel hebben de groepen gezamenlijk ongeveer ingezameld?
a.       € 2000  
b.      € 2500
c.      € 3000
d.     € 3500

De sommen met ‘ongeveer’ in de tekst zijn sommen die onder de categorie ‘schattend rekenen’ vallen. Deze sommen moeten op de cito-toets doorgaans zonder kladpapier worden uitgerekend.  Als je kind zo’n som moet oplossen, is het handig om het volgende te onthouden:

Eerst afronden en dan pas uitrekenen

Sommige kinderen gaan eerst de getallen (uit het hoofd) bij elkaar optellen. Hier doen ze lang over of ze lopen vast. Het is dus van belang om de getallen die je bij elkaar moet optellen eerst af te ronden. De som wordt dan 1000 + 1000 + 1000 = 3000.

Dus: staat er ‘ongeveer’ in het verhaaltje? De getallen eerst afronden en dan pas de som uitrekenen.

Ga aan de slag met oefenen met gratis werkbladen met redactiesommen met ‘ongeveer’ voor groep 6

Gratis Oefenbladen Groep 6
Vul hieronder je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis oefenbladen (PDF)
Je gegevens zijn 100% veilig

Overige tips voor redactiesommen groep 6

Verder is het bij redactiesommen van belang dat je kind de som eerst 2 keer leest voordat hij of zij de som gaat maken. Je moet eerst goed begrijpen wat er precies wordt gevraagd en welke informatie wordt gegeven om antwoord te geven op de vraag.

Ook is het handig om je kladpapier goed te gebruiken. Je gebruikt het kladpapier uiteraard voor het maken van berekeningen, maar het is ook handig om hier de tussenstappen van een som op te schrijven of om in het geval van redactiesommen de informatie die je uit het verhaaltje haalt overzichtelijk voor jezelf op te schrijven.

Je kunt redactiesommen ook goed oefenen oefenen met de oefenboeken rekenen groep 6 van Aandacht voor rekenen.

rekenboeken groep 6rekensommen groep 6

Laat je in een reactie onder dit artikel even weten of je deze tip nuttig vond? Laat ook even weten hoe het oefenen met de werkbladen en/of oefenboeken is gegaan.

Gratis Oefenbladen Groep 6
Vul hieronder je naam en e-mailadres in en ontvang de gratis oefenbladen (PDF)
Je gegevens zijn 100% veilig

Bekijk ook:

  Comment Section

  35 reacties op “Redactiesommen groep 6


  Door J.A. op 14 oktober 2018

  Hallo Maaike,
  Hartelijk dank voor je mail, met daarin een link over de verhaaltje sommen en het begrip ‘ongeveer’! We gaan er zeker ons voordeel mee doen! Is er ook een site waar ik de Cito-toetsen van voorgaande jaren (gratis) kan raadplegen?? Het boek dat we kunnen bestellen lijkt ons een prima hulpmiddel, maar is nog al een uitgave. In ieder geval fijn dat veel informatie ook op deze site gratis is uitgewerkt.  Door Chantal Dekkers op 13 februari 2018

  Hebben jullie misschien ook tips hoe ze makkelijk kunnen zien of ze moeten delen, vermenigvuldigen, optellen of aftrekken. Mijn dochter van 10 zit in groep 6 en heeft hier heel veel moeite mee. We hebben inmiddels de oefenboeken besteld.


  Door Carola de Koning op 14 februari 2018

  Hallo Chantal, dit is inderdaad een veel voorkomend probleem en geeft aan dat een kind nog niet genoeg inzicht heeft in de som. In de huidige methodes wordt vaak te weinig geoefend met ‘kale’ sommen en moeten de kinderen gelijk aan de slag met verhaaltjessommen. De basis wordt dan niet goed gelegd. Het is belangrijk om eerst veelvuldig te oefenen met ‘kale’ sommen. In de oefenboeken worden eerst kale sommen geoefend en daarna de verhaaltjessommen. Als je de volgorde van de boeken aanhoudt, wordt er een goede basis gelegd. Kijk even aan hoe dit gaat. Mocht je toch nog ergens tegen aan lopen, dan kun je altijd even een e-mail sturen.
  Succes!
  Hartelijke groet,
  Carola


  Door Theo koekkoek op 7 december 2017

  Hallo,
  ik ben het helemaal eens met de opvatting dat bij ongeveer sommen eerst moet worden afgerond en daarna pas de bewerking. Ik heb een andere mening over hoe er in het voorbeeld wordt afgerond. In het voorbeeld wordt alles naar 1000 afgerond en dat is volgens mij onjuist. 945 en 902 zouden naar 900 moeten worden afgerond. Dat is het eerste honderdtal dat in aanmerking komt. Nergens staat in de som dat het moet worden afgerond op een 1000-tal


  Door Carola de Koning op 7 december 2017

  Beste Theo,
  Dank voor je bericht. Vaak staat er inderdaad bij of een getal moet worden afgerond op bijvoorbeeld een tiental, honderdtal of duizendtal. Maar bij deze som maakt het niet uit. Het antwoord blijft hetzelfde.
  Hartelijke groet,
  Carola de Koning


  Door fajraoui op 15 oktober 2017

  ik vind het perfect bedankt


  Door Cindy De peijper op 5 juli 2017

  Bedankt voor de tip! Erg fijn!


  Door Muriël op 23 maart 2017

  Super fijn dit soort tips. Ik ga er met mijn dochter mee aan de slag.


  Door Jeroen op 21 maart 2017

  Soms is het verhaal ook niet eenduidig. Rekentoets 2f gaf de opdracht: een gezin, twee volwassenen en twee kinderen van 5 jaar en 12 jaar.
  Taaltechnisch niet helemaal correct waardoor leerlingen zich afvragen oc er 2 van 5 en 2 van 12 zijn of 2 kinderen, en can 5 en een van 12 😟


  Door Maaike de Boer op 21 maart 2017

  Hi Jeroen, dat is inderdaad verwarrend. Soms wordt er in een toets wel een afbeelding bij gegeven waarop je duidelijk kunt zien om hoeveel kinderen het gaat. In de som die je als voorbeeld noemt is dat wel nodig :-).


  Door MH op 11 februari 2017

  Super tip, dank je!


  Door Susan op 17 januari 2017

  Ik ben super blij met de goede tips per mail. We hebben nu de boeken voor de tweede helft school jaar voor me zoon groep4 en dochter groep6 genomen. Mijn dochter heeft dyslexie en rekenen vooral verhaalsommen niet goed begrijpt helpt het thuis oefenen zeer goed voor haar. Stapsgewijs begint ze het te leren begrijpen. Super blij met jullie hulp en tips.
  Me zoon doet gewoon lekker mee met zijn eigen werk boek ben erg benieuwd na de resultaten van de citotoetsen straks.
  M.v.g


  Door Maaike de Boer op 17 januari 2017

  Hi Susan,
  Wat ontzettend leuk om te horen! Dank voor je reactie!


  Door Corma op 17 januari 2017

  Goeie tip inderdaad. Dankjewel voor de mailtjes.


  Door Corma fa op 17 januari 2017

  Goeie tip inderdaad. Dankjewel voor de mailtjes.


  Door Elvira op 29 september 2016

  Van de juf krijg ik vaak oppervlakkige informatie en weet ik niet welke methode ik kan gebruiken om mijn zoon te ondersteunen. Zelf ben ik sinds 4 jsar acctief mijn relenvaardigheden aan het opkrikken zodat ik met zoon kan helpen. Het rekenoefenboek behandeld inhoudelijk de opdrachten waar mijn zoon op school tegen aan loopt. Met de tips die ik van deze site krijg kan ik mijn zoon met uitleg beter ondersteunen in de uitvoering van de (redactie) sommen. Door de succeservaringen die hij inmiddels opdoet, vindt hij rekenen steeds leuker. Ik zie aan hem dat hij meer zelfvertrouwen heeft wat weer goed is voor zijn zelfbeeld. Hij neemt steeds vaker zelf de regie om sommen uit te rekenen en mij de berekening uit te leggen. Het aanmoedigen tot rekenen is gelukkig geen strijd meer. Mij riddertje is de brug over en begrijpt welk pad hij moet volgen om succesvol te slagen!! Dank jullie wel!!


  Door Maaike de Boer op 29 september 2016

  Hi Elvira,
  Wat ontzettend leuk om te horen! Dank je voor je bericht.


  Door Dounia op 7 september 2016

  Hartelijk dank voor je tips. Het is erg handig en is inderdaad een punt dat mijn dochter stoort. wij gaan hier direct mee an de slag.

  Groetjes
  Dounia


  Door Olga Mertsalova op 6 september 2016

  Beste Maaike,
  Bedankt voor je tips! Dat helpt heel goed! Heb zojuist een oefenboek besteld.


  Door Elvira op 24 mei 2016

  Deze tip geeft me een handvat om mijn zoon te ondersteunen in het maken van redactie sommen. Daarnaast geeft het me inzicht in de manier waarop ik hem kan voorbereiden, nu hij overgaat naar groep 6. Het bereid ons allebei voor op de kern van de redactiesommen die in groep 6 gelden. Ik krijg er meer zelfvertrouwen van.


  Door Sandra Hoefsloot op 6 januari 2016

  Ik ben erg blij met jullie tips.
  Nu kan ik gerichter mijn dochters helpen. Ik heb nu meer zicht in wat ze moeten kunnen.
  De oefenbladen zijn erg handig.
  We gaan er lekker mee aan de slag.


  Door Maaike de Boer op 6 januari 2016

  Hi Sandra,

  Dank voor je reactie en fijne dat de tips en oefenbladen helpen.


  Door Manfred Hernandez op 19 november 2015

  Blij met deze tips!
  Mijn zoon heeft problemen met redactiesommen maar gaat veel beter.
  Uw hulp is hierbij altijd welkom . Deze tip is concreet en duidelijk. Dus neem dit zeker mee! Bedankt


  Door Lena op 19 november 2015

  Zoals de beste juf ooit juf Teresia ons heeft ingepeperd..Oefenen Oefenen Oefenen…en met jullie tips kunnen we gerichter oefenen…Mijn dank daarvoor!! Scheelt inderdaad kostbare tijd die zij dan kunnen besteden aan andere sommen!


  Door Ilona op 20 september 2015

  Blij met deze tips!
  Mijn dochter heeft veel problemen met redactiesommen.
  Ik weet niet of het me ooit lukt haar deze te laten begrijpen, maar hulp is hierbij welkom . Deze tip is concreet en duidelijk. Dus neem dit zeker mee! Bedankt


  Door Sharon op 17 september 2015

  Hallo, hebben jullie ook nog tips voor het maken van sommen uit groep 5?  Door Anneke op 17 september 2015

  Ik zie heus de voordelen van realistisch rekenen. Toch denk ik dat voor veel kinderen een methode die diverse type sommen domweg inslijpt en met maar één strategie echt een verademing zou zijn. Waarom maar blijven toetsen en oefenen op ‘verhaaltjessommen’; sommen in de context, terwijl veel kinderen baat hebben bij de positieve ervaring een type som ‘door’ te hebben. Als dan later (wellicht veel later) het kwartje valt lukt realistisch rekenen wellicht wel. De layout van jullie oefenboek is een mooi uitgangspunt. rustig en zonder veel ruis.


  Door M.ali op 17 september 2015

  Dat is goed tips voor de leerlingen groep 6.


  Door Sigrid op 17 september 2015

  Waarom wordt er op basisscholen zoveel met redactiesommen gewerkt? Mijn zoon heeft daar ontzettend veel moeite mee en ik merk dat meer jongens dit hebben. Het lijkt wel alsof dit soort sommen meer geschikt zijn voor meisjes. Klopt dit? Als ik mijn zoon namelijk kale sommen laat maken gaat het veel beter.


  Door Maaike de Boer op 17 september 2015

  Hi Sigrid,
  De redactiesommen zijn een onderdeel van het zogenaamde ‘realistisch rekenen’. In Nederland is dit de basis van de meeste rekenmethoden. Meer informatie hierover kun je hier lezen: https://nl.wikipedia.org/wiki/Realistisch_rekenen


  Door Karina op 20 januari 2017

  het ligt niet aan het jongetje zijn hoor !! ook mijn dochter heeft er enige moeite mee, eigenlijk is het gewoon een kwestie van goed lezen en er de tijd voor nemen. op internet kun je voldoende voorbeelden vinden om thuis te oefenen


  Door sem radulovic op 17 september 2015

  Sem zit in groep 5
  niet in groep 6
  graag herstellen
  bvb dank


  Door Maaike de Boer op 17 september 2015

  Dank voor het bericht. Ik heb jullie ingeschreven op de mailinglijst voor groep 5.

  Plaats een reactie


  *