Hoe oud ben je als je naar de basisschool gaat?

Naar de basisschool gaan: het is een mijlpaal in het leven van je jonge kind. En misschien ook wel in dat van jou als ouder. Ineens is je kind niet meer hele dagen thuis, maar brengt hij het grootste gedeelte van de dag op school door. Dat kan natuurlijk even wennen zijn.

Maar hoe zit het eigenlijk met de basisschool-leeftijd? Wanneer mag je kind starten op de basisschool en wanneer is hij leerplichtig?

Lees ook:

Wanneer mag mijn kind naar de basisschool: de perfecte basisschool-leeftijd

Als het gaat over de perfecte basisschool-leeftijd, zijn de meningen verdeeld. Waar de ene ouder zijn kind zo jong mogelijk op school wil hebben, houdt de andere zijn kind het liefst zo lang mogelijk thuis.

De perfecte leeftijd om aan de basisschool te beginnen is gemiddeld genomen 4 jaar. De meeste kinderen zijn op die leeftijd zindelijk, kunnen zichzelf aankleden én zijn in staat vriendjes te maken.

Wanneer je kind precies uitgenodigd wordt voor de eerste schooldag, hangt af van de basisschool. Sommige scholen laten kinderen komen op de eerste schooldag na hun vierde verjaardag; andere scholen laten hen starten op de eerste dag van de maand.

leeftijd als je naar de basisschool gaat

Vóór hun vierde verjaardag gaan veel kinderen al regelmatig naar een kinderdagverblijf. Bijvoorbeeld omdat ouders moeten werken of omdat ze op die plek alvast kunnen wennen aan het functioneren in een groep.

De kinderen die zo’n dagindeling al gewend zijn, maken vaak vrij gemakkelijk de overstap naar de basisschool.

Als je kind 4 jaar lang alleen maar thuis is geweest, is de omschakeling waarschijnlijk wat lastiger. Het is dan belangrijk dat je hem van tevoren al een beetje laat wennen aan situaties zonder papa en mama. Laat hem bijvoorbeeld een paar uurtjes spelen bij de buren of bij opa en oma.

Oefening Rekenen Groep 2 (Gratis)

Oefenbladen Groep 3 Rekenen (Gratis)

Oefenbladen Groep 3 Spelling (Gratis)

Wennen op school

Op de nieuwe school zal je kind waarschijnlijk sowieso een beetje moeten wennen. Vanaf 3 jaar en 10 maanden mag je kind daarom een aantal wendagen doorbrengen op de basisschool waar hij aangemeld is.

Die wendagen zijn ideaal voor je kind om alvast te wennen aan de nieuwe omgeving. En aan de juf en de andere kinderen natuurlijk.

Je kind mag maximaal 5 hele dagen komen wennen. Hoe die ingedeeld worden, hangt af van de basisschool. Sommige scholen maken hier 10 halve dagen van; andere bouwen de duur op.

wendagen basisschool

Basisschool-leeftijd: verplicht vanaf 5 jaar

In het jaar dat je kind 4 is, heb je nog best wel wat vrijheid om je kind af en toe een dagje thuis te houden. Vanaf 5 jaar is die ruimte er in principe niet meer.

Vanaf die leeftijd is je kind namelijk leerplichtig. Dat betekent dat je kind wettelijk verplicht is om onderwijs te volgen. De meeste kinderen doen dat op school.

Heel soms krijgen kinderen in Nederland thuis les, bijvoorbeeld van hun ouders. Dit is echter niet zomaar toegestaan.

Thuisonderwijs mag alleen gegeven worden als er gegronde redenen voor zijn. Bijvoorbeeld omdat de familie een trekkend bestaan leidt (denk aan kermis- en circusfamilies), als er geen school is in de nabije omgeving met dezelfde levensovertuiging of als het je kind fysiek of mentaal niet lukt om naar school te gaan.

Hoe oud ben je als je naar de basisschool gaat op een rijtje

Samengevat ziet de overstap naar de basisschool er zo uit:

  • 3 jaar en 10 maanden: je kind mag maximaal 5 hele dagen doorbrengen op de nieuwe basisschool. Dit zijn de zogenaamde wendagen.
  • 4 jaar: je kind start op de basisschool. Af en toe een dagje thuisblijven kan nog wel; uiteraard in overleg met de leerkracht.
  • 5 jaar: vanaf nu is je kind leerplichtig.

Zoals we al aangaven: de overstap naar de basisschool kan zowel voor je kind als voor jou best even wennen zijn. Zorg er dan ook voor dat je de overstap in goede banen leidt. Dat maakt het proces voor je kind heel wat makkelijker. En dus ook voor jou. 🙂

Bronnen:

www.rijksoverheid.nl

Judith Kimenai, BEd

Judith was jarenlang docente Nederlands en (tweetalig) biologie binnen het voortgezet onderwijs. Tijdens haar onderwijscarrière was ze naast docente ook een bevlogen brugklasmentor en intern begeleider. Tegenwoordig is Judith freelance tekstschrijfster en richt ze zich voornamelijk op de educatieve sector.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *