Wat is de aanmeldleeftijd?

Wat is de aanmeldleeftijd voor mijn kind op de basisschool? De aanmeldleeftijd is het moment dat je een kind kunt inschrijven bij een basisschool. Let dan dus op, want deze aanmelding is niet te verwarren met de leeftijd dat een jongen of meisje ook daadwerkelijk voor het eerst naar school gaat.

 In de meeste gevallen mag er wel aan het eind van het eerste levensjaar worden aangemeld, zo rond de elfde maand na de geboorte. Of vlak voor de zomervakantie als de verjaardag in de maand juli, augustus of september plaatsvindt.

Wanneer een kind de aanmeldleeftijd heeft bereikt of deze binnenkort bereikt, stuurt de gemeente de ouder een brief met de vermelding dat een kind kan worden ingeschreven.

Bekijk ook:

Moet ik mijn kind zo snel mogelijk inschrijven
voor de basisschool?

Als je een kind heel vroeg aanmeldt, dan ben je nog niet verzekerd van een plek op de basisschool naar keuze. De eerste aanmelding betreft namelijk formeel een ‘vooraanmelding’. Wettelijk is het ook onmogelijk om een plek al direct te reserveren, omdat een kind pas kan worden ingeschreven als het drie jaar is. Hiermee voorkomt de Nederlandse wet dat vroegtijdige inschrijvingen voor krapte zorgen bij de capaciteit van een school.

Vroege aanmeldingen garanderen niet per se een plek bij het onderwijs naar keuze. Gelijke kansen zijn hierdoor gewaarborgd.

Desondanks is het bij vroegtijdige aanmelding wel belangrijk goed te controleren wat de status is in de correspondentie van de school. Houd dus goed voor ogen of het gaat om een ontvangstbewijs van inschrijving of een daadwerkelijke toelating tot de basisschool.

Waar hou ik rekening mee als ik mijn kind voor de basisschool inschrijf?

De regels hiervoor verschillen per gemeente. Ook basisscholen hanteren zo hun eigen procedures. Het is daarom ook erg wenselijk dat ouders zich goed laten informeren over de toelatingscriteria bij de school van keuze. Hiermee hebben ze een veel beter beeld over de voortgang van de toelating op de basisschool en ze voorkomen zo miscommunicatie of teleurstelling. Goed contact opnemen met de basisschool en blijven onderhouden is daarom ook essentieel.

Ander detail is ook dat ouders op slechts één school hun kind kunnen aanmelden. Onbeperkt inschrijven om maar te worden toegelaten, is dus niet toegestaan.

Maaike de Boer, MA

drs. Maaike de Boer is initiatiefneemster van Wijzeroverdebasisschool.nl

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *