Praten met kinderen over schokkend nieuws
Als volwassenen schokkend nieuws te horen krijgen, reageren ze op verschillende manieren. De één wil er zoveel mogelijk over weten, de ander hoort er liever niets meer over. Kinderen krijgen ook te maken met schokkend nieuws. Hoe kun je als ouder praten met kinderen over schokkend nieuws? In dit artikel lees je er meer over.
De impact dat schokkend nieuws op kinderen kan hebben
De hele dag door komen we in aanraking met nieuwsberichten. Wie wil kan het nieuws over de hele wereld volgen. Dit leidt tot veel prikkels. Nieuws over oorlogen, recessie, horen dat mensen uit elkaar gaan of vertellen dat een dierbare gestorven is; allemaal voorbeelden van heftig nieuws waar ook kinderen mee te maken krijgen. Schokkend nieuws kan een grote impact op kinderen hebben.
Niet ieder kind kan hier gemakkelijk over praten. Het is raadzaam om als ouders bij schokkend nieuws, goed naar je kind en zijn ontwikkeling te blijven kijken en het gedrag te volgen. Zo kan het zijn dat je kind overdag blij oogt, maar ‘s nachts last krijgt van bedplassen of nachtmerries. Of dat je kind gedragsmatig verandert. Van veel vertellen naar zich terugtrekken en in zichzelf gekeerd raken. Als je merkt dat je kind ander gedrag vertoont en je je hier zorgen over maakt, dan kan het helpen om dit met je kind te bespreken. Schokkend nieuws kan ook reden zijn om een specialist, zoals een kinderpsycholoog, te vragen om met je kind te praten. Deze kan ook goede handvatten aan jou als ouders geven hoe je omgaat met stress bij je kind.
‘Schokkend nieuws kan een grote impact op kinderen hebben’.
Schokkend nieuws voor kinderen in de onderbouw
Schokkend nieuws voor kinderen in de onderbouw, dat is voor veel volwassenen een lastige taak. Zeker omdat kinderen in deze leeftijd nog moeite hebben om zich in te leven in anderen of zich uit te drukken in taal. Gesprekken voeren over hoe een kind zich voelt en wat deze denkt, is voor jonge kinderen vaak nog lastig. Dit heeft mede te maken met hun taalontwikkeling. Taal en het uitdrukken in taal, kan wel geoefend worden. Door te vragen naar de basisemoties en deze visueel te maken, kun je wel in gesprek gaan over gevoelens als angst, verdriet of woede bij jongere kinderen.
Oefenbladen Groep 3 Spelling (Gratis)
Oefenbladen Begrijpend lezen Groep 4 (Gratis)
Oefenbladen Spelling Groep 4 (Gratis)
Schokkend nieuws voor kinderen in de onderbouw kan ook spelend vertelt en – onder begeleiding – verwerkt worden. Denk aan het uitspelen van een situatie met Lego of Playmobil poppetjes. Speltherapeuten maken veel gebruik van spelsituaties om zo met een kind in gesprek te gaan over een moeilijke gebeurtenis. Deze specialisten kunnen het gedrag wat een kind in een spelsituatie laat zien, gebruiken om emoties als verdriet, rouw, woede of angst te begeleiden.
Schokkend nieuws voor kinderen in de bovenbouw
Praten over schokkend nieuws met kinderen in de bovenbouw, kan op verschillende manieren. Het beste is om bij schokkend nieuws te starten met de mededeling, hou het kort, neutraal en zakelijk. Vraag erna of je kind wil reageren en wat dit nieuws met hem of haar doet. Stel dat je wil vertellen aan je kind dat je als ouders gaat scheiden. Vertel dat jullie de beslissing hebben genomen om uit elkaar te gaan. Dat dit niets met de liefde voor je kind te maken heeft; die is voor altijd. En dat je kind ook niets aan deze situatie kan doen. Het is niemands schuld.
Er zijn verschillende manieren hoe kinderen met stress omgaan. De ene wil graag tekenen, de ander wil er veel over vertellen, de ander heeft fysieke activiteiten zoals boksen of zwemmen nodig om de gedachten te ordenen. Probeer erachter te komen wat helpend is voor jouw kind en biedt deze gelegenheid. Als je kind geen prater is, dan is het beter om het niet te forceren. Sta je af te wassen en dropt je kind een opmerking over de gebeurtenis? Dan is het een mooie opening om een spontaan gesprek erover te voeren.
Kinderen helpen om met angst om te gaan
Angst na schokkend nieuws is bijna niet te voorkomen. Wel kun je jouw kind helpen om met deze angst om te gaan. Angst en stress gaan hand in hand. Een beetje stress is zelfs nodig om in actie te komen. Maar als de stress je belemmert of je volkomen in bezit neemt, is dit ongezond voor jezelf en omgeving. Kinderen die last van angstklachten hebben, kunnen te maken krijgen met een stresssysteem dat té scherp afgesteld staat.
Ontspanning is dan erg belangrijk. Is je kind erg angstig om te gaan slapen? Mindfulness kan helpen om meer ontspannen in slaap te vallen. Praat over waar je kind bang voor is. Bespreek samen eens wat mogelijke oplossingen zouden kunnen zijn. Zo werkte voor mijn eigen zoon, die veel last van nachtmerries had, het om zijn eigen planeet te bouwen. Ik liet hem vrij vertellen over alles wat er op deze planeet was. Alles was mogelijk. Ook tien badkamers, een game kamer, een glijbaan van de slaapkamer naar de keuken of een zwembad met koud én warm water? Ik merkte dat hij hier rustig van werd en vertelde dat hij in gedachten altijd naar deze planeet kon gaan. Ook in zijn droom. Het heeft voor hem goed geholpen om van zijn nachtmerries af te komen. Behalve mindfulness kan muziek of kindermeditatie ook een kalmerende werking hebben, sporten of spelen in de buitenlucht.
Als je kind veel last heeft van angstklachten na schokkend nieuws, dan is het de overweging waard om een deskundige, zoals een speltherapeut, kinderpsycholoog of orthopedagoog in te schakelen om eens mee te kijken en adviezen te geven.
Ontdek ook:
- Praten over school: zo vertelt je kind meer
- Stotteren verhelpen? Dit kun je thuis doen!
- Taalachterstand? Zo kun jij jouw kind helpen
- Verlegen kind op school: zo help je hem of haar een handje
- Emotie-dobbelstenen inzetten doe je zo