Dagen van de week leren (handige tips)

Wie voor 9.00 uur in een willekeurige kleuterklas kijkt, heeft grote kans dat de leerkracht de dagen van de week met de klas oefent. Niet voor niets: de dagen van de week hebben alles te maken met tijdsbegrip leren en is een voorbereiding op rekenen. In dit artikel lees je handige tips voor als je jouw kind wilt helpen met het leren van de dagen van de week.

Maandag, dinsdag, woensdag, we hebben het allemaal moeten leren

Het is goed mogelijk dat je er geen scherpe herinneringen meer aan hebt, maar kort of langer geleden was jij zelf die kleuter die de dagen van de week leerde ;). Waar de één het al voor groep 1 zo oplepelt, heeft de ander in groep 3 nog weleens moeite om de dagen van de week in de goede volgorde op te zeggen. Eenmaal ouder, kan het zijn dat zelfs volwassenen nog weleens spieken op de kalender. Welke dag en datum is het ook alweer?!

Oefening Rekenen Groep 2 (Gratis)

Oefenbladen Groep 3 Rekenen (Gratis)

Dagen van de week leren: zo help jij je kind

Aan het einde van groep 2 moet een kind de dagen van de week beheersen. Net als begrippen ochtend, middag en avond bijvoorbeeld. Veel klassen hebben hier een speciale kalender voor. Er zijn een paar tips om je kind te helpen bij het leren van de dagen van de week:

  • Herhaling. Benoem iedere dag welke dag het is. Vraag terug welke dag het gisteren was en vertel welke dag het morgen is. Hoe vaker herhaald, hoe meer het beklijft.
  • Zing een liedje van de week. Het liefste één die ze op school ook zingen. Maar je kunt er ook je eigen variant van maken. Bijvoorbeeld: ‘Luister eens, ik heb een vraag. Wat voor dag is het vandaag? Is het maandag, dinsdag, woensdag? ja of nee? Is het donderdag, vrijdag, zaterdag: wie heeft er een idee?’
  • Rijmen helpt jonge kinderen erg om dingen beter te onthouden. In het bovenstaande liedje rijmt vraag bijvoorbeeld op vandaag.
  • Maak het concreet en visueel. In de kleuterklassen werken leerkrachten vaak met een weekkalender in de vorm van een cirkel. Iedere dag schuift de pijl een stukje opzij, naar een nieuwe dag. Er kan ook gewerkt worden met een specifieke kleur per dag. De jongste kleuters zullen dan zeggen: ‘het is vandaag de roze dag’, wat voor kleuters die verder zijn wordt vertaald in: ‘vandaag is het donderdag!’.
dagen van de week leren

Maak het visueel!

De taalontwikkeling van jonge kinderen is nog volop in ontwikkeling. Enkel op gehoor iets onthouden, is lastig. Maak het visueel! Er zijn planborden die je thuis kunt ophangen. Met picto’s kun je de dagstructuur aangeven. Bijvoorbeeld op maandag, dinsdag en woensdag ga je naar school. En op woensdagmiddag ben je vrij en ga je naar zwemles. Zo kunnen kinderen de activiteiten aan de dag linken. En ook hierbij is de kunst: herhalen, herhalen, herhalen…

Dagen van de week kleuren

Het helpt als iedere dag van de week een eigen kleur heeft. Werkt de klas van je kind ook met een kleurensysteem om de dagen van de week aan te leren? Maak er gebruik van! Het heeft een versterkend effect als je dit thuis ook doet. Vraag eens aan de leerkracht welke kleur er bij welke dag hoort en pas dit thuis op het planbord of de eigen dagkalender toe. 

Herhalen, herhalen en herhalen

Onderzoek toont aan dat je een nieuw woord minstens zeven keer moet horen. Taalzwakke kinderen hebben dit nog veel meer keren nodig. Herhaal dus flink. Ook al komt de tiende keer ‘maandag’ op een ochtend bijna niet meer over je lippen; je doet je kind en zijn rekenontwikkeling er uiteindelijk een groot plezier mee.

Lees ook:

Mirjam de Stigter, BEd

Mirjam heeft 13 jaar onderwijservaring in het basisonderwijs. Zo heeft ze ruim 8 jaar gewerkt in het fase onderwijs en draaide ze daar ieder half jaar fase 4/5 (2e half jaar groep 2 en 1e half jaar groep 3) of fase 5/6. ( 1e en 2e helft groep 3).

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *