Pasen basisschool: zo maak je er een feestje van

Pasen wordt op de basisschool elk jaar gevierd, net als Kerstmis en Sinterklaas. Het lange paasweekend begint met Goede Vrijdag en eindigt met Tweede Paasdag. Veel scholen kiezen ervoor om de donderdag voor dit weekend, samen met de kinderen, het paasfeest te vieren.  

In dit artikel geven we tips voor het organiseren van het paasfeest op de basisschool. Wellicht ben jij als ouder betrokken bij de organisatie en kun je wel wat leuke ideeën gebruiken. Ook kun je natuurlijk thuis met jouw kind een leuke activiteit doen.

Oefening Rekenen Groep 2 (Gratis)

Oefenbladen Groep 3 Rekenen (Gratis)

Oefenbladen Groep 3 Spelling (Gratis)

Oefenbladen Rekenen Groep 4 (Gratis)

Oefenbladen Begrijpend lezen Groep 4 (Gratis)

Oefenbladen Spelling Groep 4 (Gratis)

Bij Pasen hoort het paasverhaal. Het vertellen van het paasverhaal kun je op verschillende manieren doen. Daarover in de volgende paragraaf meer. Daarnaast organiseren scholen meestal een aantal leuke activiteiten met Pasen.

Hieronder vind je wat voorbeelden:

 • Paasspeurtocht door de wijk;
 • Speurtocht door de school;
 • Bezoek aan de kinderboerderij;
 • Paasontbijt;
 • Paasmandje knutselen;
 • Eieren zoeken;
 • Eierrace;
 • Eieren versieren;
 • Palmpasenstok maken.

Leg het uit: wat is Pasen?

Natuurlijk is het ook van belang, dat er naast de leuke activiteiten, begrip bij de kinderen komt van wat er nu eigenlijk gevierd wordt met Pasen. Met Kerstmis vieren we de geboorte van kindje Jezus, dat weten de meeste kinderen meestal wel te vertellen.

Pasen, daarentegen, is vaak wat lastiger te begrijpen. Het Bijbelverhaal vertelt ons, dat Jezus op Goede Vrijdag is gekruisigd en sterft. Twee dagen later, met Pasen, komt hij terug op aarde om de mensen te helpen. Hij staat weer op, dat noemen we wederopstanding. Oftewel, er is een nieuw leven.

Er zijn verschillende manieren om dit op een begrijpelijke manier aan kinderen te vertellen:

 • Kinderbijbels: In de kinderbijbel staan de Bijbelverhalen op een kinderlijke en makkelijke manier verteld. Deze verhalen spreken tot de verbeelding en er staan vaak prachtige tekeningen bij. Natuurlijk vind je ook in deze kinderbijbel een gebed, wat je met de kinderen zou kunnen uitspreken;
 • Animatiefilmpjes: Op internet zijn korte tekenfilms te vinden, waarin de kruisweg en de wederopstanding van Jezus worden uitgelegd;
 • De Zandtovenaar: Eén van de favorieten op menig basisschool, waar met behulp van zand, het paasverhaal wordt verteld.

Vergeet de paashaas niet

Als je aan kinderen vraagt, waar ze aan denken bij het paasfeest, zullen ze zeker de volgende dingen noemen: Paashaasjes, konijntjes, lammetjes, kuikentjes en eieren.

Wat hebben deze dieren eigenlijk met Pasen te maken? Het zijn allemaal jonge, pasgeboren dieren. Ze staan symbool voor het nieuwe leven. Net zoals met Pasen het nieuwe leven van Jezus gevierd wordt.

Pasen basisschool

Pasen basisschool: versiering

Er is van alles te bedenken, om de klas en de school te versieren in het thema Pasen. Bij het thema Pasen denk je al snel aan haasjes, lentebloemen en eieren.

Je kunt bijvoorbeeld in iedere klas paastakken neerzetten en deze versieren. De kinderen kunnen zelf versiersels maken voor in deze takken. Ook de ramen zijn leuk te versieren met haasjes.

En niet te vergeten: het paasontbijt!

Het paasontbijt hoort eigenlijk gewoon bij het paasfeest. De school regelt vaak iets lekker te eten voor alle kinderen, zoals een matse, een krentenbol en een chocolade paasei. Een ander idee kan zijn, dat de kinderen voor zichzelf of voor elkaar een gezellig ontbijtbordje klaarmaken met wat lekkers erop.

Ben je op zoek naar nog meer leuke activiteiten die je samen met je kind kunt doen? Lees dan ook:

Natasja de Vrind, BEd

Natasja de Vrind is ruim 24 jaar leerkracht in de bovenbouw van het basisonderwijs. Naast het behalen van haar opleiding tot intern begeleider, hield ze zich bezig met een expertgroep voor rekenen en werkte ze op de PABO, waar ze stagiaires begeleidde. De laatste jaren staat ze parttime voor de groep en houdt ze zich daarnaast vooral bezig met haar andere passie: schrijven.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *