De voordelen van digitaal leren op de basisschool

Digitaal leren en de basisschool gaan hand in hand. Hoe effectief is digitaal leren voor de ontwikkeling van je kind en wat voor leermiddelen zijn er allemaal? Dit artikel gaat daar verder op in.

Is digitaal leren effectief?

Rond digitaal leren hangt soms een negatieve lading. Wordt er niet te veel naar YouTube filmpjes gekeken in de klas? vragen critici zich af. Het geheim is dat het om de balans draait. Want digitaal leren is effectief te noemen. Amerikaanse onderzoekers kwamen recent met de verrassende uitslag dat gamen goed is voor het brein. Het bevordert bijvoorbeeld de taalontwikkeling, doet een beroep op de executieve functies en laat kinderen oefenen met verbanden leggen.

Leerlingen vinden daarnaast het werken met digitale media ook erg leuk om te doen. De motivatie is groter om aan het leren te gaan, ze ontwikkelen vaardigheden ermee (denk aan problemen oplossen) en het scheelt voor de leerkracht in werkdruk. 

Oefening Rekenen Groep 2 (Gratis)

Oefenbladen Groep 3 Rekenen (Gratis)

Oefenbladen Groep 3 Spelling (Gratis)

Welke digitale leermiddelen zijn er allemaal?

Er zijn vele digitale leermiddelen, de bekendste zijn Gynzy en werken in de Cloud met het Cool-portaal. Het voordeel van werken in de Cloud is dat kinderen op afstand kunnen samenwerken, er via ieder device (tablet of laptop bijvoorbeeld) toegang is tot de bestanden en leerling en leerkracht samen kunnen werken.

Het Cool-portaal is een platform waarop leerlingen zelfstandig kunnen inloggen. Hier kunnen ze ook CITO toetsen maken, of naar Gynzy. Gynzy is een software pakket en biedt oefeningen op het niveau van de leerling aan. Dus rekenen op je eigen niveau en ook taal of wereldoriëntatie opdrachten afgestemd op de persoonlijke behoefte van de leerling. Via Gynzy krijgen ze meteen feedback op de gemaakte opgaven en de mogelijkheid om eventuele fouten te verbeteren. De leerkracht kan eenvoudig de antwoorden en voortgang volgen.

Digitaal leren op school

Kinderen groeien op in een wereld vol digitale mogelijkheden. Steeds meer kinderen krijgen schermtijd, denk bijvoorbeeld aan een spelletje spelen op de Tablet thuis. Door digitale middelen in te zetten worden kinderen ook voorbereid op een maatschappij die steeds digitaler gaat werken. Daarbij kan de leerkracht door het digitale leren de leerstof optimaal laten aansluiten bij het persoonlijk niveau en de wensen van de leerling. Het scheelt leerkrachten veel nakijkwerk, omdat het programma zelf foutjes opspoort en feedback geeft.

voordelen digitaal leren

Thuis digitaal leren

Thuis aan de slag met digitaal leren? Vraag eens aan de school welke leerlingprogramma’s ze gebruiken. Vaak is er een thuislicentie te koop, zodat er thuis met hetzelfde programma geoefend kan worden. Zo kan via BOUW! geoefend worden met de woordenschat en het leren lezen. Maar ook voor rekenen, begrijpend lezen, de zaakvakken zoals aardrijkskunde en topografie zijn er veel mogelijkheden met betrekking tot het digitaal leren. Het is met name belangrijk om aan te sluiten bij wat je kind nodig heeft én waar het plezier aan beleeft. Dan komt het leren vanzelf. Hoe denk jij over digitaal leren?

Bronnen:

Mirjam de Stigter, BEd

Mirjam heeft 13 jaar onderwijservaring in het basisonderwijs. Zo heeft ze ruim 8 jaar gewerkt in het fase onderwijs en draaide ze daar ieder half jaar fase 4/5 (2e half jaar groep 2 en 1e half jaar groep 3) of fase 5/6. ( 1e en 2e helft groep 3).

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *