Hoeveel schermtijd geef jij jouw kind? En hoe je schermtijd kunt beperken

We leven in een tijd waarin het beeldscherm niet meer is weg te denken. Op je werk, in de winkel, op straat en thuis zijn beeldschermen simpelweg onderdeel van ons dagelijks leven geworden.

Ook het onderwijs is steeds meer gaan investeren in het gebruik van beeldschermen voor digitaal leren. Steeds vaker krijgen kinderen de lesstof via een tablet of laptop aangeboden. Met de komst van het thuisonderwijs kunnen we niet eens meer zonder.

Uren zit je kind soms achter het beeldscherm, waardoor je je wel eens afvraagt of dat nu wel zo verstandig is. Hoeveel schermtijd is goed voor je kind? En hoe kun je er als ouder voor zorgen dat je hier samen goede afspraken over maakt? Je leest het in dit artikel.

Lees ook:

Richtlijn schermtijd kind

Ook voor jouw kind geldt waarschijnlijk dat een beeldscherm hem niet vreemd is. Misschien speelt je kind er graag een spelletje op, kijkt hij graag naar filmpjes of wordt er door de leerkracht onderwijs aangeboden via het beeldscherm.

Als ouder groei je daarin mee. Je hebt er tenslotte zelf ook mee te maken en bent intussen gewend aan het idee dat beeldschermen een onderdeel van ons dagelijks leven zijn. En eerlijk is eerlijk, soms is het ook even heel erg fijn dat je kind heerlijk achter een beeldscherm wegduikt. Jij kan dan mooi even ongestoord je eigen taken doen.

Toch is er ook wel kritiek op de hoeveelheid tijd die kinderen dagelijks op een scherm doorbrengen. Want is het wel goed dat je kind zo vaak achter dat schermpje zit? Je vraagt je vast wel eens af of je kind niet wat vaker buiten zou moeten spelen. Misschien voel je je zelfs wel eens schuldig over het feit dat je kind alweer achter dat schermpje zit.

Hoeveel schermtijd je kind krijgt bepaal je natuurlijk helemaal zelf. Er zijn geen wettelijke regels die je vertellen waar de grens ligt tussen gezond en schadelijk. Je zult dus zelf kritisch moeten nadenken hoeveel tijd jij vindt dat je kind achter het schermpje mag zitten.

Wel kunnen we je in dit artikel een aantal richtlijnen aangeven. Zo weet je ongeveer hoeveel schermtijd redelijk is. Vooral voor heel jonge kinderen is het belangrijk dat ze niet te veel achter een scherm zitten. Bewegen is belangrijk voor de motorische ontwikkeling en ook op andere gebieden is buiten spelen nog altijd heel gezond!

  • Jonge kinderen van 0 tot 2 jaar: niet achter een scherm laten zitten.
  • Als ze wat ouder zijn, zo tussen de 2 en de 4 jaar, kun je dit langzaam opbouwen naar zo’n 20 minuten per dag. Deze tijd kun je uiteraard verdelen over de dag.
  • Kinderen tussen de 4-6 jaar zouden gemiddeld niet langer dan 50-60 minuten per dag achter een beeldscherm moeten zitten. Dit kun je verdelen in 2 x 30 minuten of 4x 15 minuten.

Gebruik deze richtlijnen als je over dit onderwerp in gesprek gaat met je kind. Neem een standpunt in op basis van deze kennis. Wees duidelijk en consequent, zodat je kind weet wat hij mag verwachten en waar de grens ligt.

Oogartsen adviseren de 20-20-2-regel om de ogen gezond te houden.

Na twintig minuten dichtbij kijken, moet je 20 seconden in de verte kijken en vervolgens 2 uur naar buiten gaan.

Schermtijd kind 6 jaar

Als je kind 6 jaar is en naar groep 3 gaat, zal hij steeds vaker ook op school een schermpje gebruiken om de leerstof mee te oefenen. Er zijn scholen die volledig werken met een iPad of een Chromebook. Dit zijn keuzes die de school maakt.

Thuis kun je natuurlijk je eigen keuzes maken en er samen met je kind afspraken over maken. Gemiddeld zou je kinderen tussen de 6-8 jaar maximaal 1 uur per dag achter het schermpje willen zien. Ook deze tijd kun je weer verdelen in bijvoorbeeld 2-3 x 20 minuten.

Schermtijd kind 9 jaar

Kinderen rond de 9 jaar wordt geadviseerd niet langer dan 1 tot 1,5 uur per dag achter een beeldscherm te zitten. Deze tijd kun je naar eigen inzicht verdelen. Kinderen van 9 jaar kunnen al wat langer de concentratie opbrengen. Maak samen met je kind afspraken over hoe je deze tijd verdeelt.

Schermtijd kind 11 jaar

Is je kind al wat ouder, zo tussen de 10-12 jaar, dan is een schermtijd van maximaal 2 uur de richtlijn. Houd er rekening mee dat veel kinderen op school ook al achter een scherm zitten.

Schermtijd kind beperken

Nu je de richtlijnen per leeftijdscategorie hebt gelezen, kun je bij jezelf nagaan hoeveel tijd jij vindt dat je kind achter een beeldscherm mag zitten. Uiteindelijk bepaal je natuurlijk zelf wat jouw normen en waarden hierin zijn. 

Misschien merk je dat je kind ongemerkt langer achter het beeldscherm zit dan je zou willen. Maar hoe zorg je er dan voor dat je kind wat minder vaak achter dat scherm zit?

Opmerkingen als:

“zou je niet eens buitenspelen?”, of “het is nu wel lang genoeg geweest”,

helpen niet. Vaak komen er ellenlange discussies van of loop je uiteindelijk zuchtend weg. Laat maar, denk je dan, ik wil geen ruzie. Maar ondertussen merk je inwendig dat je liever zou zien dat je kind wat minder vaak achter het schermpje zit.

Hoe voorkom je dat dit een discussiepunt wordt tussen jou en je kind, waar je samen niet uitkomt? Hoe maak je goede afspraken met je kind, zodat de boze buien achterwege blijven? Hoe zorg je voor meer rust in huis en voor goede afspraken over de tijd die je kind achter het beeldscherm mag zitten? Hier volgen 5 tips:

Schermtijd kind beperken

Schermtijd kind instellen Android

Als je merkt dat je kind het lastig vindt om zich aan de regels en afspraken te houden, heeft Google een handig hulpmiddel. Je kunt met de app ‘Google Family Link voor ouders’ huisregels instellen om je kind te begeleiden bij het leren, spelen en ontdekken op internet.

Met deze app help je je kind op een verstandige manier om te gaan met zijn schermtijd. De app geeft je overzicht over de hoeveelheid tijd die je kind spendeert aan verschillende apps. Je kunt ook via meldingen apps goedkeuren of afkeuren. Bovendien kun je aankopen beheren en bepaalde apps voor je kind verbergen.

Hoe stel je dit in op je Android?

Schermtijd kind instellen iPhone

Ook op je IPhone kun je heel makkelijk de schermtijd van je kind beheren.            

Hoe stel je dit in op je iPhone?

Schermtijd kind instellen iPhone

Buitenspelen en schermtijd

Moedig je kind zoveel mogelijk aan om lekker naar buiten te gaan. Las adempauzes in door frisse lucht uit de natuur op te snuiven. Maak samen een wandeling of maak een fietstochtje. Buitenlucht doet veel voor lichaam en geest en compenseert de mogelijke negatieve invloeden die je kind opdoet tijdens de schermtijd.

Een combinatie van buitenlucht en (beperkte) schermtijd creëert de meest optimale manier van leren. Daarnaast verbetert het buiten zijn het concentratievermogen van je kind en voorkom je dus concentratieproblemen. De natuur inspireert en stimuleert lichaam en geest.

Wees je er dus van bewust welke positieve invloed buitenlucht heeft op je kind en zoek naar mogelijkheden om daar zoveel mogelijk van te profiteren.

Marja Wouda, BEd Master SEN

Marja (MSEN) is Remedial Teacher, Intern Begeleider, Kindercoach en behaalde een Bachelor of Education (PABO) en een Master SEN.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *