Hoeveel schermtijd geef jij jouw kind? En hoe je schermtijd kunt beperken

We leven in een tijd waarin het beeldscherm niet meer is weg te denken. Op je werk, in de winkel, op straat en thuis zijn beeldschermen min of meer ons dagelijks gebruik geworden.

Ook het onderwijs is steeds meer gaan investeren in het gebruik maken van beeldschermen, om kinderen de lesstof aan te bieden. Met de komst van het thuisonderwijs kunnen we niet eens meer zonder. Uren zit je kind soms achter het beeldscherm, waardoor je je wel eens afvraagt of het nu wel zo verstandig is. Hoeveel schermtijd is goed voor je kind en hoe kun je als ouder ervoor zorgen dat je hier goede afspraken over maakt met je kind? Je leest het in dit artikel.

Richtlijn schermtijd kind

Doordat we steeds meer digitale middelen aanbieden, is het beeldscherm niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Ook voor jouw kind geldt waarschijnlijk dat een beeldscherm niet vreemd is. Misschien speelt je kind er graag een spelletje op, kijkt hij graag naar filmpjes of wordt er door de juf onderwijs via het beeldscherm aangeboden. Als ouder groei je daarin mee. Je hebt er tenslotte zelf ook mee te maken en went aan het idee dat beeldschermen een onderdeel van ons dagelijks handelen is. En eerlijk is eerlijk, soms is het ook wel even heel erg fijn dat je kind even heerlijk achter een beeldscherm wegduikt. Zodat jij ongestoord even je eigen taken kunt doen.

Toch is er ook wel kritiek op de hoeveelheid schermtijd dat een kind doorbrengt op een dag. Want is het wel zo goed dat je kind zo vaak achter dat schermpje zit? Je vraagt je vast wel eens af of je kind niet wat vaker buiten zou moeten spelen en misschien voel je je wel eens schuldig als ouder dat je kind alweer achter dat schermpje zit.

Hoeveel je kind achter het schermpje mag zitten bepaal je natuurlijk helemaal zelf als ouder. Er zijn geen regels hoeveel tijd goed is of juist schadelijk is voor je kind. Als ouder zul je dus zelf kritisch moeten nadenken hoeveel tijd jij vindt dat je kind achter het schermpje mag zitten.

We kunnen in dit artikel wel een aantal richtlijnen aangeven, zodat je als ouder weet wat een redelijke hoeveelheid minuten of uren per dag is. Vooral voor hele jonge kinderen is het belangrijk dat ze niet te veel achter het schermpje zitten. Bewegen is belangrijk voor de motorische ontwikkeling en daarnaast is buiten spelen nog altijd heel gezond!

  • Jonge kinderen van 0-2 jaar zou je niet langer dan een paar minuten per dag achter een schermpje moeten laten zitten.
  • Als ze wat ouder zijn, zo tussen de 2-4 jaar kun je dit opbouwen naar zo’n 30 minuten per dag. Deze tijd kun je uiteraard verdelen over de dag.
  • Kinderen tussen de 4-6 jaar zouden gemiddeld niet langer dan 60 minuten per dag achter een beeldscherm moeten zitten. Dit kun je verdelen in 2x 30 minuten of 4x 15 minuten.

Deze richtlijnen kunnen jou als ouder helpen om een standpunt in te nemen en met je kind te bespreken. Wees hier duidelijk en consequent in, zodat je kind weet wat hij mag verwachten en waar de grens ligt.

Schermtijd kind 6 jaar

Als je kind 6 jaar is en naar groep 3 gaat zal hij steeds vaker ook op school een schermpje in handen krijgen om de leerstof mee te oefenen. Er zijn scholen die volledig werken met een iPad of een Chromebook. Dit zijn keuzes die de school maakt. Thuis kun je natuurlijk je eigen keuzes maken en samen met je kind afspraken over maken. Gemiddeld zou je kinderen tussen de 6-8 jaar een uur per dag achter het schermpje willen zien. Ook deze tijd kun je weer verdelen in bijvoorbeeld 2x 30 minuten.

Schermtijd kind 9 jaar

Kinderen rond de 9 jaar wordt geadviseerd om niet langer dan 1 tot 1,5 uur per dag achter een beeldscherm te zitten. Deze tijd kan verdeeld naar eigen inzicht worden verdeeld. Kinderen van 9 jaar kunnen al wat langer de concentratie opbrengen. Je kunt samen met je kind afspraken hoe je deze tijd verdeelt.

Schermtijd kind 11 jaar

Is je kind al wat ouder, zo tussen de 10-12 jaar, dan is een schermtijd van 2 uur de richtlijn.

Schermtijd kind beperken

Nu je de richtlijnen per leeftijdscategorie hebt gelezen, kun je bij jezelf nagaan hoeveel tijd jij vindt dat je kind achter een beeldscherm mag zitten. Uiteindelijk bepaal je natuurlijk zelf als ouder wat jouw normen en waarden hierin zijn.  Misschien merk je dat je kind ongemerkt langer achter het beeldscherm zit dan je zou willen. Maar hoe zorg je er nu voor dat je kind wat minder vaak achter dat schermpje zit.

Opmerkingen als:

“zou je niet eens buitenspelen”, of “het is nu wel lang genoeg geweest”,

hebben tot nu niet geholpen. Vaak komen er ellenlange discussies achterweg of loop je zuchtend de trap af om te denken: “laat maar, ik wil geen ruzie”. Maar ondertussen merk je inwendig dat je liever zou zien dat je kind wat minder vaak achter het schermpje zit.

Hoe voorkom je nu dat het een discussiepunt wordt tussen jou en je kind, waar je samen niet uitkomt? Hoe maak je goede afspraken met je kind zodat de boze buien achterwege blijven? Hoe zorg je voor meer rust in huis en goede afspraken over de tijd die je kind achter het beeldscherm mag zitten? Hier volgen 5 tips:

Schermtijd kind beperken

Schermtijd kind instellen Android

Als je merkt dat je kind het lastig vindt om zich aan de regels en afspraken te houden die je samen hebt gemaakt, heeft Google een handig hulpmiddel. Je kunt met de app ‘Google Family Link voor ouders’ huisregels instellen om je kind te begeleiden bij het leren, spelen en ontdekken op internet. Zo kun je je kind helpen op een verstandige manier om te gaan met de tijd die hij op zijn beeldscherm bezig is. Deze Google-app geeft je overzicht over de hoeveelheid tijd die je kind spendeert aan de verschillende apps die hij op zijn telefoon of tablet heeft. Je kunt ook via meldingen apps goedkeuren of afkeuren. Ook kun je aankopen beheren en bepaalde apps voor je kind verbergen.

Hoe stel je dit in op je Android?

Schermtijd kind instellen Android

Schermtijd kind instellen iPhone

Ook op je IPhone kun je heel makkelijk de schermtijd van je kind beheren.            

Hoe stel je dit in op je iPhone?

Schermtijd kind instellen iPhone

Buitenspelen en schermtijd

Moedig je kind zoveel mogelijk aan om lekker naar buiten te gaan. Las adempauzes in door frisse lucht uit de natuur op te snuiven. Maak samen een wandeling of maak een fietstochtje. Buitenlucht doet veel voor lichaam en geest en compenseert de mogelijke negatieve invloeden die je kind opdoet tijdens de schermtijd.

Een combinatie van in de buitenlucht zijn en (beperkte) schermtijd, is de meest optimale manier van leren. Daarnaast verbetert het buitenzijn het concentratievermogen van je kind en voorkom je concentratieproblemen. De natuur inspireert en stimuleert lichaam en geest. Wees je dus bewust als ouder welke positieve invloeden buitenlucht heeft op je kind en zoek naar mogelijkheden om daar zoveel mogelijk van te profiteren.

Marja Wouda

Marja (MSEN) is Remedial Teacher, Intern Begeleider, Kindercoach en behaalde een Bachelor of Education (PABO) en een Master SEN.

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *