Wat is grooming en hoe houd je hier als ouder rekening mee?
Bestonden er maar digitale verkeersborden. Dan zou er staan: ’Pas op voor grooming!’ als een kind online een spelletje speelt. Maar wat is grooming nou precies? En hoe kun je er als ouder rekening mee houden? Je ontdekt het in dit blog!
Wat is grooming?
Grooming wordt ook wel omschreven als online kinderlokken. Een volwassene of oudere puber probeert contact te leggen met (jonge) kinderen onder de 16 jaar. De groomer doet zich voor als leeftijdsgenoot. Een groomer is gericht op het krijgen van seksueel contact. Hierbij worden chantage en manipulatie niet geschuwd. Grooming is een tactiek die ingezet wordt om het slachtoffer zo lang mogelijk aan zich te binden.
Het contact voor grooming wordt vaak gelegd op een site waar ook spelletjes op staan. Ook via social media zijn groomers actief, bijvoorbeeld op Facebook, WhatsApp of Habbo. Met name de chatfuncties op spelletjessites zijn een ingang voor de groomer. De groomer kan via die weg op een laagdrempelige manier contact leggen met een kind.
Er is sprake van grooming als een minderjarige via het internet benaderd wordt door een volwassene met als uiteindelijke doel om seksueel contact te hebben. Grooming is strafbaar. Mocht je kind hiermee in aanraking komen, dan kun je samen met je kind aangifte doen.
Grooming en kinderen van de basisschool
Veel kinderen op de basisschool zoeken onderling contact via social media. Even een appje naar elkaar sturen of een spelletje online tegen elkaar spelen, het zijn vormen van onschuldig social mediagebruik.
Een groomer doet zich voor als een leeftijdsgenoot die veel interesse toont in het kind. Zo zal hij uitvoerig vragen naar de hobby’s, sport en andere favoriete activiteiten van je kind. Het kan onschuldig beginnen met een comment onder de post van je kind op social media.
Gaandeweg wordt het contact steeds intensiever. Ook kan het zijn dat er om een foto of contactmoment voor de webcam wordt gevraagd.
De groomer doet net of hij ook op voetbal zit of een andere overeenkomst heeft. Verder deelt hij soms tips om een volgend level bij een spel te halen. Slachtoffers van groomers zijn hier vaak gevoelig voor. Ze willen vrienden worden en zoveel mogelijk tijd met de groomer doorbrengen.
Het vragen om een foto doet een groomer pas als er vertrouwen is. Voor wie denkt dat groomers niet op Snapchat actief zijn: ook dit social media platform is voor hen helaas bekend terrein. Via Snapchat worden veel berichten, foto’s en filmpjes met elkaar gedeeld. Een groomer zal, uitzonderingen daargelaten, geen foto’s van zichzelf delen.
Groomers zijn dus op talloze social media-kanalen actief. Dat kinderen op de basisschool uit handen van groomers blijven is helaas totaal onwaar. Groomers hebben juist een voorkeur voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Het kan zelfs al gaan om kinderen uit de kleuterklassen.
Zo bescherm jij je kind tegen grooming
Natuurlijk wil je jouw kind beschermen tegen mensen met slechte bedoelingen, zoals groomers. Het is al heel goed dat je dit artikel leest. Door te weten wat grooming is en wat de werkwijze van een groomer is, kun je de signalen snel herkennen.
Hoe bescherm je jouw kind verder tegen grooming?
Spreek af dat je toezicht hebt op de telefoon of tablet van je kind. Dit betekent: geen wachtwoorden, een ouderaccount erop en wijzig de privacy-instellingen. Je kunt bijvoorbeeld instellen dat onbekenden geen bericht of foto naar je kind kunnen sturen.
Verder is het belangrijk om met je kind te praten over de gevaren van grooming. Als een onbekend persoon een vriendschapsverzoek stuurt, helpt het als je kind kritische vragen kan stellen. Ook is het fijn als je de afspraak kunt maken dat je vriendschapsverzoeken altijd even met elkaar deelt.
Heb je wel eens gehoord van een Google Alert? Dit is een handig hulpmiddel in de strijd tegen grooming. Met de Google Alert verschijnt er een melding als de naam van je kind ergens op het internet verschijnt. Dit stel je in via google.nl/alerts.
Oefening Rekenen Groep 2 (Gratis)
Oefenbladen Groep 3 Rekenen (Gratis)
Oefenbladen Groep 3 Spelling (Gratis)
Oefenbladen Rekenen Groep 4 (Gratis)
Oefenbladen Begrijpend lezen Groep 4 (Gratis)
Oefenbladen Spelling Groep 4 (Gratis)
Ga het gesprek aan met je kind over grooming
Niet iedere onbekende is gelukkig een groomer. Toch is wijs gebruik van (social) media wel een vaardigheid die kinderen van nu nodig hebben.
Vertel je kind dat er helaas op spelletjessites en social media ook mensen aanwezig zijn die zich anders voordoen. Dat zo iemand zelfs een volwassene kan zijn. Vraag je kind wat hij hiervan vindt: ‘Hoe vind jij het dat iemand daar zit en graag met kinderen wil praten of foto’s wil hebben?’
Daarnaast kun je meer vertellen over de werkwijze die een groomer aanhoudt. Dat deze veel berichten stuurt, veel lieve dingen zegt en uiteindelijk vraagt of je een foto van jezelf wil sturen. Hierbij kan het ook gaan om een foto zonder kleren of een moment voor de webcam zonder kleren aan. Er zijn ook groomers die aansturen op live contact. Ze lokken het kind naar hun huis of een park en slaan daar toe.
Veel kinderen weten nog niet wat de gevaren van grooming zijn. Zo kan de groomer nare dingen doen met het fotomateriaal of de beelden die hij krijgt. Voor je kind zelf is het een angstige en nare ervaring die diepe sporen na kan laten.
Vertel je kind dat wat er ook is, hij altijd bij je terecht kan. Dat er voor alles een oplossing is en dat je er voor je kind bent. Veel groomers chanteren kinderen namelijk, wat ertoe leidt dat kinderen lang in de greep van een groomer kunnen blijven.
Bespreek de gevaren
Een leuk spelletje waar ook een chatfunctie bij zit kan voor een groomer al een makkelijke ingang zijn om contact te leggen. Leg uit dat iemand die je niet kent en je ineens lieve berichtjes stuurt dit anders kan bedoelen.
Vertel je kind ook dat het nooit oké is om af te spreken met zo iemand, zeker niet als jij dit als ouder niet weet. Het kan zijn dat de bedoelingen van de ander zo zijn dat deze aan het lichaam van je kind wil zitten of in extreme gevallen zelfs een kind ontvoert en bij zich houdt.
Verder is er een gevaar aan het delen van beelden en foto’s. Deze kunnen in de handen van andere mensen vallen of via het internet verspreid worden. Soms gebruiken groomers een foto of video als chantagemiddel. Dit om ervoor te zorgen dat je kind nog meer beeldmateriaal produceert.
Dit alles kan ertoe leiden dat je kind zich verdrietig, onzeker, depressief of boos voelt. Seksueel misbruik zorgt voor een traumatische ervaring bij het kind. Het geeft je kind het gevoel dat hij de controle over zijn lichaam kwijt is. Of er ontstaat een immens schuldgevoel. Dit zijn zaken die lang in het leven van een misbruikt kind door kunnen spelen.
Vertel over de Kindertelefoon
Het kan zijn dat je kind het lastig vindt om met zijn vragen en problemen bij jou te komen. Hoe goed je als ouder ook op je kind let en hoe graag je hem ook wilt helpen, soms zijn er al nare dingen gebeurd.
Speciaal voor kinderen is er de Kindertelefoon. Hier kunnen ze veilig en anoniem met iemand praten over hun problemen. Ook over grooming. De professional bij de Kindertelefoon kan naast luisteren ook advies geven aan je kind.
Leer wat grooming is en wat niet
Grooming is altijd gericht op het verkrijgen van seksueel contact. Dit kan in foto’s zijn, in seksueel getinte berichten, in video’s of in live contact. De groomer kan hierbij uiterst geslepen te werk gaan. Zo chanteert hij het kind met de foto’s of met ander materiaal, waardoor hij zijn ouders of opvoeders niet in vertrouwen durft te nemen.
Iemand online uitschelden, belachelijk maken of buitensluiten is geen grooming. Dit zijn wel vormen van online pestgedrag. Natuurlijk is online pesten ook niet oké. Vertel je kind daarom dat hij met zulke signalen ook altijd bij jou terecht kan.
Lees ook:
- De sociaal-emotionele ontwikkeling van jouw kind: wat kun jij doen?
- Emoties en hun streken. Hoe kun je jouw kind helpen?
- Emotie-dobbelstenen inzetten doe je zo
- Psychische buikpijn kind: oorzaken en oplossingen
-
Ontleden Compleet – Zinsontleding en Woordsoorten Groep 7/8 oefenboek + uitleg (online)
Oorspronkelijke prijs was: 114,00.87,00Huidige prijs is: 87,00. Aanbieding! Voeg toe -
Begrijpend Lezen Groep 7 Compleet – deel 1 en 2 + uitleg
Oorspronkelijke prijs was: 74,00.49,95Huidige prijs is: 49,95. Aanbieding! Voeg toe