Ontwikkeling kind > Groep 2

Vragen over de ontwikkeling van jouw kind? Bekijk hier alle informatie.

Ontwikkeling van het kind 0-12 jaar

De ontwikkeling van je kind verloopt vaak in grillige sprongen. Als ouder is het fijn om te weten hoe deze over het algemeen verloopt. Er is echter geen enkel kind dat zich houdt aan een handleiding, want elke ontwikkeling verloopt weer anders.

Soms zou je als ouder net even iets meer willen weten over een bepaalde fases, zodat je weet hoe je daar het beste mee om kunt gaan. Deze artikelen kunnen je helpen om wat meer te weten te komen over de ontwikkeling van kinderen van 0-12 jaar.

 

Artikelen over de ontwikkeling van je kind

 

Risicofactoren ontwikkeling van het kind

Soms zijn er omstandigheden die de ontwikkeling van je kind in de weg kunnen staan. Er kunnen allerlei redenen zijn waardoor je kind zich niet zo optimaal ontwikkelt dan dat je zou willen als ouder.

Je kind kan bijvoorbeeld last hebben van concentratieproblemen, waardoor het leren wat moeilijker gaat. Of je kind heeft een pestervaring op school waardoor hij onzeker gedag laat zien.

Ook kunnen er thuis problemen zijn waar je kind last van heeft. Denk aan een scheidingssituatie, een ziekte in de familie of de komst van een nieuw broertje of zusje. Het hoeft niet altijd een negatieve ervaring te zijn. Ook een positieve situatie kan er soms voor zorgen dat je kind even tijdelijk minder bezig is met zijn ontwikkeling.

 

gemiddelde ontwikkeling kind

 

Kind loopt achter in ontwikkeling

Geen enkel kind loopt dus precies gelijk met de gemiddelde ontwikkeling die in de boeken beschreven staat. Soms loopt een kind voor en soms loopt een kind achter. Je kind laat vaak grillige sprongen zien op zowel de sociaal emotionele ontwikkeling, de cognitieve leerontwikkeling en de lichamelijke ontwikkeling.

Uiteindelijk gaat het erom dat je kind zich ontwikkelt naar de mogelijkheden die hij heeft. Als je merkt dat je kind achterloopt op een bepaald gebied en daar last van heeft, kun je kijken of je samen met een specialist hulp kunt inschakelen. Je kunt overleggen met de leerkracht welke stappen je hierin kunt nemen.

Vaak heeft een school contacten met verschillende experts zoals een logopedist, een orthopedagoog, een (motorisch) remedial teacher of een kinderpsycholoog. Zij kunnen samen met jou als ouder bespreken welke specifieke hulp je kind nodig heeft.

 

Bekijk hier alle artikelen met het thema ‘ontwikkeling kind’:

Dagen van de week leren

Dagen van de week leren (handige tips)

Wie voor 9.00 uur in een willekeurige kleuterklas kijkt, heeft grote kans dat de leerkracht de dagen van de week met de klas oefent. Niet voor niets: de dagen van de week hebben alles te maken met tijdsbegrip leren en […]
Bekijk artikel
spelend leren

Spelend leren voor thuis: zo pak je dat aan

Jonge kinderen ontwikkelen zich door spel. Thuis kan dit ook goed gestimuleerd worden, door spelend leren toe te passen. Dit klinkt misschien als een grote happening, maar je zult zien dat situaties gemakkelijk thuis te creëren zijn. En ook dat […]
Bekijk artikel
wanneer kleuter

Wanneer kleuter: het antwoord

Wanneer is je kind een kleuter? En hoe gaat dit op de basisschool met instromen? Vroeger lag de leeftijdsgrens op 1 oktober, tegenwoordig is deze verschoven naar januari. Dat betekent dat kinderen die 4 jaar worden in januari dus langer […]
Bekijk artikel

Producten