arrow_drop_up arrow_drop_down
Redactiesommen groep 7

Redactiesommen groep 7

Veel kinderen in groep 7 vinden verhaaltjessommen moeilijk. Een zogenaamde 'kale som' is vaak in een heel andere vorm verstopt in een verhaaltje. De volgende tips kunnen echt helpen je kind te leren om redactiesommen groep 7 op te lossen. Om verhaaltjessommen goed op te kunnen lossen is het belangrijk om de taal die wordt gebruikt in deze sommen te begrijpen. De onderstaande video bevat een belangrijke tip over redactiesommen groep 7 met breuken. Om goed te kunnen oefenen, kun je het oefenboek groep 7 - 1e helft schooljaar bestellen (afgestemd op de cito-toets rekenen groep 7 in januari).

Redactiesommen groep 7: videoVerhaaltjessommen groep 7: sommen met breuken

We kijken eerst naar de volgende kale som: ¼ van 96 = 24 Deze som is vaak anders opgenomen in een verhaaltjessom in de cito toets of in de rekenmethode. In het verhaaltje wordt de breuk namelijk soms niet als breuk opgenomen. Ik geef hieronder een voorbeeld van een redactiesom uit groep 7. De voorbeeldsommen komen uit het oefenboek rekenen groep 7- 2e helft schooljaar van 'Aandacht voor rekenen'.


1 van de 4 kinderen van turnclub WIK is ouder dan 10 jaar. Er zitten 96 kinderen op turnclub WIK. Hoeveel kinderen zijn ouder dan 10 jaar? ……………. kinderen


Dit is exact dezelfde som als de bovenstaande kale som. De som wordt helaas vaak niet door kinderen herkend. Wat kun je hier zelf als ouder aan doen?

Verhaaltjessommen groep 7: rekentaal

Controleer of je kind de betekenis van bijvoorbeeld  ‘van de 4’ of ‘op de 4’ goed weet. Dit is namelijk hetzelfde als ¼. Als je kind dit niet goed weet, herhaal dit dan een aantal keer. Vervolgens is het nuttig om hiermee te oefenen. Begin dan met de kale sommen en laat daarna redactiesommen maken. Je kind gaat de sommen dan goed herkennen. In het oefenboek rekenen groep 7 - 2e helft schooljaar van 'Aandacht voor rekenen' zijn op de pagina’s 85 t/m 104 sommen over breuken en procenten opgenomen . Hier staan ook veel verhaaltjessommen bij.

Redactiesommen groep 7: nog meer tips

Zoals je in de video hebt kunnen zien is het belangrijk om te checken of je kind bepaalde uitdrukkingen die vaak in verhaaltjessommen worden gebruikt goed kent. Je kunt je voorstellen dat er veel onnodige fouten worden gemaakt als dit niet het geval is. Oefenen met verhaaltjessommen voor groep 7? Bekijk dan de oefenboeken rekenen groep 7. Nog meer tips voor groep 7?

Download een oefenblad: Download PDF redactiesommen groep 7 Je kunt ook de uitleg van andere sommen die in groep 7 aan de orde komen bekijken:

Malika azkak
Door

Malika azkak

op 29 Sep 2015

Ik vind de informatie goed die ik per mail krijg en mijn dochter leer er veel van. Ik bedank jullie ook hiervoor

Peter de Visser
Door

Peter de Visser

op 19 Nov 2015

Met een drukke bijlespraktijk thuis kan ik het volgende melden. De door Maaike uitgegeven boeken munten uit door hun eenduidige uitleg en heldere leerstof. Mijn complimenten. De slogan "Eerst de kale som leren en dan pas redactiesommen", onderschrijf ik van harte. Wij vinden prof. Jan van de Craats aan onze zijde. Zie zijn vele publicaties op rekengebied. https://nl.wikipedia.org/wiki/Jan_van_de_Craats Een aanvullend tip mijnerzijds is deze: Let op de manier waarop kinderen de berekeningen van redactiesommen opschrijven. (Kinderen MOETEN van mij altijd de berekening leveren.) B.v. deze som: Ik heb een zakje met 14 knikkers, eentje met 7 knikkers en eentje met 24 knikkers. Drie kinderen delen alle knikkers met elkaar. Hoeveel knikkers krijgt ieder kind? Leerlingen schrijven dan vaak: 14 + 7 + 24 = 45 : 3 = 15 Deze berekening reken ik NIET goed. Hier staan twee sommen achter elkaar die niet "gelijk" zijn. Het teken " = " betekent "is gelijk aan". Hier is 14 + 7 + 24 NIET gelijk aan 45 : 3 Hoe dan wel opschrijven? Zo dus: 14 + 7 + 24 = 45 45 : 3 = 15 Peter de Visser

Maaike de Boer
Door

Maaike de Boer

op 19 Nov 2015

Beste Peter, Dank je voor de nuttige aanvulling!

f.e
Door

f.e

op 23 Oct 2018

wel zo toch----> (14+7+24):3=45:3=15

Peter
Door

Peter

op 15 Jan 2019

f.e. (23/10/2018)Zeer zeker, maar deze vorm van noteren eist óók nog goed inzicht in "volgorde van bewerkingen" bij de leerling.

Lara Aram
Door

Lara Aram

op 22 Nov 2015

Het is prima.

Wil
Door

Wil

op 05 Jan 2016

Bedankt voor de heldere uitleg en de reken tips. Onze kleinkinderen hebben er veel baat bij.

Maaike de Boer
Door

Maaike de Boer

op 05 Jan 2016

Beste Wil, Dank voor de reactie en veel succes met het oefenen van de redactiesommen. Hartelijke groet, Maaike

Essie tal
Door

Essie tal

op 17 Jan 2017

Hartelijk dank voor alle nuttige informatie en tips. Onze dochter krijgt zo meer zelfvertrouwen.

Henk de Kroon, vader van Ymkje
Door

Henk de Kroon, vader van Ymkje

op 30 Aug 2017

mijn dochter van 10 heeft op de redactiesom 6. Op de weegschaal staat 1.356 kg. Hoeveel gram is dit ? 1356 gram als antwoord, dit wordt fout gerekend en moet 13.560 zijn volgens de juf ?! Zelf denk ik dat er weinig weegschalen zijn die 1356 kilo aankunnen en het eerste antwoord toch juister is..

Maaike de Boer
Door

Maaike de Boer

op 07 Sep 2017

Dat lijkt mij ook Henk. Er zou een komma moeten staan waar een punt staat, denk ik... Hartelijke groet, Maaike

C
Door

C

op 08 Mar 2018

Hallo kunt u mij helpen met deze redactiesom te berekenen of uit te leggen. Een aquarium is 6 dm lang en 40 cm breed. Het water moet 20 cm hoger komen te staan. Hoeveel liter water moet erbij? Ik weet deze som zelf niet uit te leggen aan mijn dochter van 10. Kunt u mij helpen?

Carola de Koning
G .van Werven
Door

G .van Werven

op 11 Jan 2019

Door G. Van Werven ,mijn dochter Gerlinde zit in groep 7 ,u heeft het goed uit gelegd met de breuken bedankt.

Reactie plaatsen