Vliegende start voor je kind in het nieuwe schooljaar? Download onze Gratis Oefenbladen Rekenen
[PDF] Direct Toegang

Page content

Redactiesommen Groep 5

In groep 5 krijgen kinderen te maken met zogenaamde redactiesommen ofwel verhaaltjessommen. Dit zijn sommen in de vorm van een kort verhaaltje. Voor veel kinderen zijn deze sommen een uitdaging omdat ze zelf de som uit het verhaaltje moeten zien te halen.

In de cito toetsen groep 5 komen deze verhaaltjessommen ook veel voor. Als je kind moeite heeft met deze soort sommen kan het dus zijn dat je zoon of dochter beduidend slechter scoort op de cito-toetsen dan op de methodegebonden toetsen (de toetsen uit het rekenboek op school).

In dit artikel zijn tips en gratis werkbladen redactiesommen groep 5 opgenomen om zo met je kind aan de slag te kunnen met deze sommen.

Allereerst een korte video met tips voor deze verhaaltjessommen:

Redactiesommen groep 5 oefenen?

Wil je ook deze sommen oefenen met je kind? Oefen dan eerst met kale sommen en vervolgens met dezelfde soort sommen in de vorm van de verhaaltje. Hieronder kun je de oefenbladen voor groep 5 gratis downloaden.

Gratis Oefenbladen Groep 5
Vul hieronder naam en e-mailadres in en ontvang gratis oefenbladen rekenen groep 5
Je gegevens zijn 100% veilig

De 2 tips uit de video nog even op een rij in onderstaande afbeelding:

redactiesommen-groep-5

Als je aan de slag gaat met het stappenplan dan is het belang dat je kind dit uiteindelijk zelf, zonder jouw hulp, kan toepassen. Dit kun je voor elkaar krijgen door het als volgt aan te pakken:

 1. Doe de redactiesom hardop voor aan je kind. Benoem dus hardop de verschillende stappen en voer die uit.

 2. Doe de som samen met je kind (hardop).

 3. Laat je kind een som hardop pratend maken, waarbij hij of zij de stappen uit het redactiesommen stappenplan benoemt.

 4. Je kind maakt nu een som en fluistert hierbij de verschillende stappen.

 5. Je kind maakt een som en voert de verschillende stappen in zijn of haar hoofd uit.

Dit kost even tijd bij het oefenen, maar ze kunnen het sneller toepassen dan je denkt. Vooral de laatste stap – ‘controleer het antwoord’ – wordt nogal eens vergeten. Vooral met die laatste stap kunnen nu juist veel fouten worden voorkomen.

redactiesommen stappenplan

De sommen kunnen goed worden geoefend met de oefenboeken rekenen van Aandacht voor Rekenen. In de oefenboeken zijn per onderdeel eerst kale sommen opgenomen, gevolgd door redactiesommen groep 5 van dezelfde somsoort.

Je kunt het rekenen dus heel goed per onderdeel oefenen. Dit biedt een voordeel omdat het niet altijd zo is dat een kind over de hele linie slecht scoort. Vaak heeft een kind problemen met een bepaald onderdeel, bijvoorbeeld ‘optellen met grote getallen’ of ‘vermenigvuldigen en delen’. Als je dat specifieke rekenonderdeel weet te verbeteren schieten de resultaten en ook het zelfvertrouwen van je kind omhoog.

Redactiesommen groep 5: gratis werkbladen downloaden

Je kunt ook beginnen met het oefenen met de gratis werkbladen rekenen (met redactiesommen groep 5).

oefenbladen verhaaltjessommen

Gratis Oefenbladen Groep 5
Vul hieronder naam en e-mailadres in en ontvang gratis oefenbladen rekenen groep 5
Je gegevens zijn 100% veilig

Laat je even in een reactie hieronder weten of dit artikel nuttig was voor je? Of laat ons weten wat jouw ervaringen zijn met je kind in groep 5 en rekenen.

  Comment Section

  5 reacties op “Redactiesommen Groep 5


  Door maya durgaram op 17 september 2015

  hallo maaike, zou je voor mij meer oefenbladen kunnen versturen naar mijn email adres, zoals grammatica (lidwoorden, zelfstandig, bijvoeglijk naamwoorden en werkwoorden). De tafels (delen). Spelling etc.


  Door Maaike de Boer op 17 september 2015

  Hi Maya,
  Voor ontleden kun je kijken op de volgende pagina:https://wijzeroverdebasisschool.nl/kennisbank-rekenen/ontleden/. Voor het herkennen van de persoonsvorm is daar een oefenblad opgenomen. Voor spelling hebben we helaas nog geen oefenbladen. Hiervoor zou je op de website van Woordkasteel.nl kunnen kijken (werkt alleen niet op een Mac).


  Door arda op 16 september 2015

  Ik zou ook leuk vinden als ik een gratis blad krijg


  Door N.jallo op 16 september 2015

  Ik zou graag een blad gratis willen krijgen.


  Plaats een reactie


  *