Buurgetallen groep 2: een handige uitleg

In groep 2 leert je kind op een speelse manier rekenen. Er is nog geen vak rekenen, maar de vaardigheden die je kind nodig heeft om een rekenknobbel te ontwikkelen worden dit schooljaar al aangeleerd. Deze vaardigheden heeft hij namelijk hard nodig voor het rekenen in groep 3. Een manier om deze vaardigheden op te doen is door te werken met buurgetallen. Maar wat zijn dat precies? En waarom zijn ze in groep 2 van belang? Je leest het in dit blog!

Wat zijn buurgetallen?

De naam verklapt het al een beetje: buurgetallen zijn de getallen vóór en ná een specifiek getal op de telrij. Wanneer het getal 3 is, dan zijn de buurgetallen 2 en 4. Er wordt in deze groep ook geoefend met het ontbrekende buurgetal. Dan krijgt je kind bijvoorbeeld de opdracht om het missende getal te achterhalen.

buurgetallen

Oefening Rekenen Groep 2 (Gratis)

Buurgetallen groep 2

De reden dat buurgetallen in groep 2 tot het oefenmateriaal behoren, is omdat kinderen zo inzicht krijgen in de volgorde van getallen. Dit is een belangrijke vaardigheid voor wanneer ze te maken krijgen met echte sommen in groep 3.

Buurgetallen oefenen groep 2  

Wil je buurgetallen groep 2 oefenen? Dat kun je thuis op verschillende manieren aanpakken.

1: Werkbladen

De makkelijkste manier is om thuis samen met werkbladen aan de slag te gaan. Deze bestaan uit rijen van 3 met in elk blokje een getal. Het middelste, laatste of eerste blokje is leeg. De overige twee blokken zijn gevuld met cijfers. Aan jouw kind de taak om het ontbrekende buurgetal op te schrijven in het lege blokje.

2: Fysieke voorbeelden

Je kunt thuis het oefenen met buurgetallen groep 2 makkelijker maken door fysieke voorbeelden te geven. Denk bijvoorbeeld aan de kapstok. Hang bij elk haakje een nummer (t/m 10). Vraag je kind jassen op te hangen aan de buurgetallen van het cijfer 4. Doordat je zoon of dochter de getallen letterlijk voor zich kan zien, is het voor hem/haar makkelijker om deze vaardigheid te ontwikkelen.

3: Digitale oefeningen

Je kunt online ook een heleboel oefeningen met buurgetallen vinden. Hier kan je kleintje zelfstandig mee aan de slag. Als ouder sta jij paraat om je kind te assisteren wanneer hij er niet zelf uit komt. Ga samen aan de eettafel zitten en oefen er op los totdat je kleintje alles weet over buurgetallen.

Rekenen in groep 2

Wil je meer weten over rekenen in groep 2? Neem dan de rekenvoorwaarden van groep 2 door. Je leest bijvoorbeeld welke vaardigheden hij ongeveer moet bezitten op deze leeftijd. Op onze website vind je ook heel veel andere rekenspelletjes die speciaal gemaakt zijn voor leerlingen in groep 2. Ideaal wanneer je op een speelse manier thuis wil oefenen met rekensommen.

Ook interessant:

Maaike de Boer, MA

drs. Maaike de Boer is initiatiefneemster van Wijzeroverdebasisschool.nl

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *