Bekende mensen met dyslexie

Heeft jouw kind dyslexie? Dan heeft hij het op school misschien niet altijd even makkelijk.

Misschien maak je je zorgen om de toekomst van je kind. Maar wist je dat er aardig wat bekende mensen met dyslexie zijn? En dat zijn stuk voor stuk mensen met uitzonderlijke talenten!

De gave van dyslexie

Als mensen het woord ‘dyslexie’ horen, denken ze vaak aan de problemen die daar op school mee gepaard gaan. Kinderen met dyslexie hebben immers moeite met het spellen en/of lezen van woorden.

Ondanks dat dyslexie op school voor de nodige obstakels kan zorgen, is het ook zinvol om de andere kant van de medaille te bekijken. Want intussen is duidelijk geworden dat mensen met dyslexie vaak een goed ontwikkeld creatief brein hebben.

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan op dit gebied. Dit onderzoek wijst bijvoorbeeld uit dat kinderen met dyslexie met meer verschillende en originelere ideeën komen voor bepaalde problemen dan kinderen zonder dyslexie.

Een ander onderzoek spreekt bovenstaande gedeeltelijk tegen. De resultaten daarvan lieten zien dat het verschil in creativiteit niet zo groot was tussen kinderen met of zonder dyslexie.

Wat echter wél naar voren kwam, was dat volwassenen met dyslexie over het algemeen creatiever zijn dan volwassenen zonder deze leerstoornis.

dyslexie goed ontwikkelt creatief brein

Dyslexie en beelddenken

Intussen is ook gebleken dat dyslectische kinderen vaak beelddenkers zijn. Dat wil zeggen dat ze visueel denken. Met andere woorden: ze denken in plaatjes.

Omdat het lastig is om op de talige manier alles mee te krijgen, zoeken kinderen met dyslexie bijna automatisch naar een andere manier om de leerstof in zich op te nemen. Beelden kunnen in hun leerproces een heel belangrijke rol innemen.

Als duidelijk is dat je kind een beelddenker is, heeft hij baat bij een andere leeraanpak dan de meeste kinderen uit zijn klas. Het is belangrijk dat hij daarin goed ondersteund wordt. Want als jouw kind goed weet hoe hij leerstof het beste kan aanpakken, kan hij zich net zo ver ontwikkelen als ieder ander kind.

dyslexie beelddenken

Beroemde mensen met dyslexie

Dat mensen met dyslexie het ver kunnen schoppen, bewijzen deze beroemdheden wel.

Leonardo da Vinci

Leonardo Da Vinci was een bekende wetenschapper en kunstenaar uit de 15e en 16e eeuw. De wereldberoemde Mona Lisa komt bijvoorbeeld van zijn hand. 

Er wordt gezegd dat Da Vinci dyslectisch was. In zijn tijd was er nog helemaal niets over dyslexie bekend, maar later hebben wetenschappers gekeken naar zijn manier van werken.

Ze zagen dat hij altijd in spiegelschrift schreef en veel spelfouten maakte. Daarnaast was Da Vinci natuurlijk extreem creatief. Deze kenmerken kunnen zomaar duiden op dyslexie.

Einstein en Edison

Ook de wereldberoemde uitvinders/wetenschappers Albert Einstein en Thomas Edison zouden dyslexie hebben gehad. Daar zijn geen keiharde bewijzen voor, maar hun vindingrijkheid zou maar zo een gevolg kunnen zijn geweest van hun moeilijkheden met taal.

Jamie Oliver

De Britse tv-kok Jamie Oliver is een meer recent voorbeeld van een succesvol persoon met dyslexie. Oliver kwam op school niet goed mee, maar dankt naar eigen zeggen zijn probleemoplossend vermogen aan zijn andere manier van denken.

Walt Disney

Wie heeft er geen film van Walt Disney gezien? Disney had als jonge jongen veel problemen met lezen en spelling. Hij tekende liever dan dat hij meedeed met de les. Ook Walt Disney heeft duidelijk gemaakt dat dyslectisch zijn niet alleen betekent dat je bepaalde dingen niet kunt. Hij ontwikkelde juist dóór zijn dyslexie zijn visuele geheugen!

Beroemde mensen dyslexie

Bekende Nederlanders met dyslexie

Ook in Nederland lopen nogal wat bekende mensen met dyslexie rond.

Jacques Vriens

Jacques Vriens is schrijver van o.a. Achtste-groepers huilen niet. Toen hij als klein jongetje in de schoolbanken zat, zagen zijn leraren zijn schrijftalent nog niet. Hij maakte veel spelfouten en draaide regelmatig letters om.

Intussen weet Jacques dat hij dyslectisch is. Maar daardoor heeft hij zich niet laten tegenhouden. Hij wilde altijd al schrijver worden en dat is hem gelukt. Hij maakt zich niet te veel zorgen om de fouten die hij schrijft en vraagt iemand anders altijd zijn werk even na te kijken. Zijn vrouw doet dat bijvoorbeeld vaak.

Jordi van den Bussche alias Kwebbelkop

1 van Nederlands bekendste YouTube-sterren is Jordi van den Bussche, beter bekend als Kwebbelkop. Het feit dat hij dyslectisch is, heeft hem er nooit van weerhouden dingen uit te proberen. Kwebbelkop verzint graag oplossingen voor problemen en leest regelmatig een boek. Daarbij vindt hij ondersteuning in luisterboeken.

Dyslectisch? Kijk naar wat wél kan!

Als je kind dyslectisch is, hoef je dat zeker niet alleen als iets vervelends te zien. Waarschijnlijk merk je dat je kind zich op andere vlakken juist sneller ontwikkelt dan zijn leeftijdsgenoten. Lees ook het artikelen over de voordelen van dyslexie.

Houd dus vooral in je achterhoofd dat ieder kind zijn eigen kwaliteiten heeft en dat er genoeg beroepen zijn waarin de creatieve en probleemoplossende vermogens van je kind uitermate goed tot hun recht komen. Wie weet behoort jouw kind over een aantal jaar ook wel tot de bekende mensen met dyslexie!

Lees ook het artikel over dyscalculie.

Judith Kimenai, BEd

Judith was jarenlang docente Nederlands en (tweetalig) biologie binnen het voortgezet onderwijs. Tijdens haar onderwijscarrière was ze naast docente ook een bevlogen brugklasmentor en intern begeleider. Tegenwoordig is Judith freelance tekstschrijfster en richt ze zich voornamelijk op de educatieve sector.

Gerelateerde artikelen

Reacties

2 reacties op “Bekende mensen met dyslexie”
  1. ik heb zelf ook dyslexie en ik boe er een werkstuk over en dankzij jullie ben ik er meer te weten over gekomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *