Studiedag basisschool: wat en waarom?

Leuk hoor, zo’n studiedag, denk je misschien als ouder. Maar vaak valt zo’n dag midden in de week en is hij reden voor een extra oppasdag. Die jij mag regelen. Waarom zijn er studiedagen op de basisschool?

Wat is een studiedag basisschool?

Een studiedag is bedoeld voor leerkrachten. Hierdoor zijn de kinderen vrij. Soms vervalt een halve dag school, maar regelmatig gaat het om een hele dag. Op de studiedag komen onderwerpen aan bod waarin het team van de school zich wil specialiseren. Daarnaast krijgen leerkrachten op sommige studiedagen de kans om (extra) administratie te doen. Het maken van de rapporten kost bijvoorbeeld best veel tijd, net als de overdracht aan het einde van het schooljaar.

Een school is vrij om te bepalen wanneer de studiedag valt. Er is dus geen verplichte richtlijn voor. In de praktijk proberen scholen de studiedagen zo gelijkmatig mogelijk over het jaar (en de week) te verdelen. Zo vallen nooit alle studiedagen op de maandag of woensdag. Deze verdeling maakt dat elke leerkracht evenveel gecompenseerd wordt. Als de studiedagen altijd op maandag zouden vallen, moeten de leerkrachten die op maandag vrij zijn altijd extra terugkomen.

studiedag data

Dit gebeurt er op school

Wat gebeurt er nu op school tijdens een studiedag? Leerkrachten openen met elkaar de dag. Dit kan met een gedicht of overdenking zijn, of met een algemene inleiding. Veelal wordt de opening verzorgd door de directeur of een MT-lid.

Daarna is er een programma dat gevolgd wordt. Zo kan er een rekendeskundige aan het woord komen. Die legt bijvoorbeeld uit hoe de leerkrachten het rekenonderwijs op een andere manier vorm kunnen geven. Hierdoor sluit de methode nog beter aan bij de behoeften van de leerlingen.

Er zijn ook basisschool studiedagen waarin de sociaal-emotionele ontwikkeling van de groep centraal staan. Of het team krijgt de kans intern aan doelen te werken. Oudercommunicatie, feedback geven aan je collega of collegiale consultatie vormgeven zijn op dit moment veelvoorkomende onderwerpen.

Tussen de middag is er een lunch. Zie die lunch als een ‘vrij’ moment voor collega’s om met elkaar te praten, elkaar te ontmoeten en ook eens de collega te spreken die je normaal niet spreekt. Want: tijdens een studiedag zijn alle collega’s op school. Dat is normaal gesproken niet het geval.

Voor het middagprogramma kan weer een andere gastspreker zijn uitgenodigd. Of de leerkrachten krijgen de kans de besproken ideeën van de ochtend verder uit te werken. Soms is er de tijd om groepsplannen te maken of om een nieuw thema voor te bereiden. 

Tegenwoordig geven steeds meer scholen aan waar hun studiedag over gaat. Zo kun je als ouder een beeld krijgen van de manier waarop de leerkrachten zich dat schooljaar ontwikkelen. 

wat is een studiedag

Oefening Rekenen Groep 2 (Gratis)

Oefenbladen Groep 3 Rekenen (Gratis)

Oefenbladen Groep 3 Spelling (Gratis)

Waarom zijn mijn kinderen vrij tijdens een studiedag?

Het kan een beetje gek voelen. Je kind is leerplichtig en heeft toch gemiddeld 7 schooldagen per jaar vrij. Door de studiedagen. Waarom is een studiedag nu onder schooltijd en niet bijvoorbeeld in de middag/avond?

Gemiddeld zal een school 7 studiedagen per jaar agenderen. Het heeft te maken met de lestijd die kinderen door het schooljaar heen krijgen. Het minimale aantal lesuren dat een kind hoort te krijgen in Nederland is 7520 uur. Dit aantal is dan over 8 leerjaren verdeeld. Een school die ruim in de onderwijstijden zit, heeft dus de ruimte om extra dagen vrij te geven en die met studiedagen te vullen.

Het voordeel hiervan is dat het hele team op dit moment aanwezig is en samen kan werken aan de doelen. Daarbij is een studiedag voor kinderen een extra moment van rust. Vaak is een studiedag net voor de herfstvakantie gepland of in een andere drukke periode.

Bovendien, als de leerkrachten in de middag en avond een studiemoment hebben, zijn de concentratie en focus waarschijnlijk ver te zoeken. Denk maar aan een eigen werkdag, gevolgd door een intensieve cursus in de middag en avond. Dan klinkt een vrijgeroosterde doordeweekse dag wel wat aantrekkelijker, toch?

scholing uren basisschool studiedag

Lerend vrij zijn doe je zo!

De grote vraag is: wat ga je doen op zo’n extra vrije dag? Je kunt natuurlijk naar een indoor speelparadijs gaan met je kind. Tegelijk zijn er ook steeds meer ouders die tijdens een basisschool studiedag hun kind een duwtje in de rug willen geven. Als je kind voor een bepaald onderdeel nog een inhaalslag te maken heeft, kan een studiedag een extra moment zijn om hier in alle rust mee te oefenen.

Wil je bijvoorbeeld aan de slag met tempo-lezen? Pak er dan tijdens die extra vrije dag eens een samenleesboek bij. Deze leesvorm scoort altijd hoog bij kinderen die met tempo-lezen nog niet zo vlot zijn. Maak er eens een spelletje van en lees expres een foutje. Lukt het jouw kind het foutje dat je leest te ontdekken? Ook tegen de zandloper een spelletje spelen is een mooie manier om het leestempo te verhogen. Vraag je kind bijvoorbeeld: “Wat denk je? Lezen we 4 zinnen of een hele bladzijde uit voor de zandloper afgelopen is?”

Staat er binnenkort een boekverslag gepland voor je kind? Dan is de studiedag ook een mooi moment om daaraan te werken. Het geeft rust aan je kind (en aan jezelf) als dit project getackeld is. En vier het erna met een extra lekkere lunch!

Studiedagen zijn voor zowel leerkrachten, kinderen als ouders een kans om met deze vrije tijd extra kennis en ontspanning op te doen. Hoe vul jij de studiedagen met je kind in?

Lees ook:

Mirjam de Stigter, BEd

Mirjam heeft 13 jaar onderwijservaring in het basisonderwijs. Zo heeft ze ruim 8 jaar gewerkt in het fase onderwijs en draaide ze daar ieder half jaar fase 4/5 (2e half jaar groep 2 en 1e half jaar groep 3) of fase 5/6. ( 1e en 2e helft groep 3).

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *