Wat is juffen- en meesterdag?

Juffen- en meesterdag is een dag waarop de docenten in het zonnetje staan. Het is te vergelijken met secretaresse-dag voor leraren. Een dag in het jaar organiseren kinderen een feestdag voor de docenten die voor hun klas staan. Dit doen zij samen met de school en eventueel betrokken vrijwillige ouders. Zo staan zij stil bij het werk en de betekenis van de leerkracht.

Juffen- en meesterdag aan het eind van het schooljaar?

De juffen- en meesterdag is niet verplicht en er gelden ook geen vaste afspraken over. Dit evenement is dan ook niet wettelijk vastgelegd. De agenda die basisscholen hierover hanteren verschilt per school. Maar gebruikelijk is vaak wel om juffen- en meesters te bedanken voor hun goede zorg tegen het einde van het schooljaar. En dit dan met een soort van verjaardag voor hun beroepsgroep.

Activiteiten juffen- en meesterdag

Op zo’n feestdag organiseert een school verschillende activiteiten om er wat leuks van te maken. Zij kan films vertonen aan de leerlingen of spelletjes spelen. Snoep wordt getrakteerd en sommige scholen laten hun leerlingen in een grabbelton graaien. Kortom, het is ook een verjaardag waaraan de leerlingen meedoen.

Juffen en meesters

Eigenlijk is het woord ‘juf’ of ‘meester’ een verouderde term voor een leerkracht. Het woord ‘juffrouw’ stamt immers nog uit de jaren vijftig. Getrouwde vrouwen mochten toentertijd geen ambtenaar worden, dus ook geen leraar. Dat kwam er dus op neer dat een vrouwelijke leerkracht dus min of meer altijd een juffrouw was.

Het woord meester hoort ook nog bij de vorige eeuw. Vaak werd deze term gevolgd door een achternaam. Dat is iets wat tegen het einde van het jaar 1900 niet meer gebruikelijk was.

juffen- en meesterdag

Dag van de leerkrachten

Juffen- en meesterdag lijkt veel op International Teachers Day. Dat vieren ze van Afghanistan tot Griekenland en van Engeland tot Nepal. Deze speciale dag houden ze in Nederland traditiegetrouw op 5 oktober onder de noemer ‘Dag van de leerkrachten’.

Op deze dag staat men stil bij het belang van onderwijs, wat een internationaal grondrecht is van het kind. Ook verkiest men de Leraar van het jaar.

Bekijk ook:

Maaike de Boer, MA

drs. Maaike de Boer is initiatiefneemster van Wijzeroverdebasisschool.nl

Gerelateerde artikelen

Reacties

Eén reactie op “Wat is juffen- en meesterdag?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *