Download nu de GRATIS Oefenbladen Rekenen
Toegang

Page content

Tafels oefenen

Tafels oefenen

In groep 4 beginnen de kinderen met het leren van de tafels. Op de meeste scholen verdient een kind een sticker als een tafel goed is opgezegd voor de juf of meester.

In groep 5 beginnen de kinderen vaak weer opnieuw met het oefenen van de tafels van 1 t/m 10. Nu moet niet alleen het hele rijtje op volgorde worden opgezegd, maar moet een kind de tafels ook door elkaar kennen.

Het houdt dan echter niet op. In groep 6 is het uit je hoofd kennen van de tafels heel belangrijk. Een goede beheersing van de tafels is nodig voor onder andere het oplossen van grotere deelsommen (staartdelingen) en sommen met breuken.

Je kunt de tafels op verschillende manieren oefenen met je kind.

1. Met de tafels gewoon op papier, je kind de tafels laten opzeggen.

2. De tafels spelenderwijs oefenen.

2. De tafels online oefenen.

Oefenen tafels, welke tafels?

Behalve de tafels van 1 t/m 10, komen de tafels van 12, 15 en 25 veel voor in sommen. Dit is met name het geval in groep 6, maar ook voor eind groep 5 is het handig om deze tafels te oefenen.

belangrijke tip!

Tip: Blijf de tafels oefenen. Ook is het aan te raden om de kennis van de tafels weer even op te frissen in of vlak na de zomervakantie. Het is aan te raden elke dag even kort te oefenen in plaats van bijvoorbeeld één keer per week lang. Je kunt de tafels met je kind online oefenen op een van de vele gratis websites met de mogelijkheid om tafels te oefenen, of je kunt je kind overhoren. Vaak vinden ze dat laatste het leukste, omdat ze het leuk vinden om aan hun ouders te laten zien wat ze al weten. Oefen dus vooral vaak en spelenderwijs.

4 op een rij met tafels

Wat heb je nodig?

 • 4-op-een-rij-kaart
 • Twee kleuren fiches
 • Twee pionnetjes (of twee paperclips of twee bonen of twee …)
 • Dobbelsteen

Download de 4-op-een-rij-kaart

Hoe speel je het spel?

 1. Print de 4-op-een-rij-kaart.
 2. Verdeel de fiches.
 3. Gooi nu allebei met de dobbelsteen.
 4. Wie het hoogste heeft gegooid mag de pionnetjes onder twee getallen zetten en beginnen: 
 • Kies twee getallen in de rij onder de 4-op-een-rij-kaart en zet onder bij beide getallen een pionnetje.
 • Maak nu een keersom van de twee getallen en leg een fiche op het goede antwoord. Bijvoorbeeld: één pionnetje onder 4 en één pionnetje onder 6:
  4 x 6 = 24. Leg de fiche op het getal 24.
 1. De beurt gaat nu naar de andere speler. Hij/zij zet één van de pionnetjes onder een ander getal, maakt een keersom van de twee getallen waar de pionnetjes onder staan en legt zijn of haar fiche op het goede antwoord. Bijvoorbeeld: verplaats het pionnetje dat onder 4 staat naar 7:  7 x 6 = 42. Leg de fiche op het getal 42.
 2. De beurt gaat weer naar de andere speler.  Hij/zij zet één van de pionnetjes onder een ander getal, maakt een keersom van de twee getallen waar de pionnetjes onder staan en legt zijn of haar fiche op het goede antwoord.
 3. Enzovoort.

Wie het eerst 4 op een rij heeft, heeft gewonnen!

Download de Gratis Oefenbladen Rekenen

10 manieren om de tafels te oefenen

In onderstaande video zie je 10 manieren om de tafels te oefenen! Vooral de tafels oefenen met het balspelletje vinden de kinderen erg leuk om te doen. Ook met hun ouders!

Als je de tafels van 12, 15 en 25 gaat oefenen, herhaal dan ook de tafels van 1 t/m 10. Het is daarbij vaak niet nodig om de hele makkelijke tafels, zoals de tafels van 1 en 10,  hierin mee te nemen.

Tafels oefenen met het tafelhappertje

Een leuk idee van Marcel Schmeier van Onderwijsgek.nl is het ‘tafelhappertje’. Dit vinden de meeste kinderen leuk om te doen. Je kunt voor elke tafel een happertje maken en je kunt bijvoorbeeld een happertje maken met de tafelsommen die je kind nog lastig vindt.

Tafels oefenen: online

Als je ervoor kiest om je kind de tafels online te laten oefenen (of om beiden te doen) dan heb je de keuze uit vele oefenprogramma’s op internet. Je kunt de tafels online oefenen met een gratis programma.

Je kunt bij deze website zelf aangeven welke tafels je door elkaar wenst te oefenen. Het programma werkt met een ‘kleurtjesoverzicht’. De tijd waarbinnen een antwoord wordt gegeven, wordt bijgehouden. Hierbij wordt gewerkt met de kleuren groen, geel, oranje en rood. Aan de hand daarvan worden sommen vaker of minder vaak gevraagd. Je kind kan dus effectief de sommen oefenen die hij of zij nog niet beheerst.

Het is aan te raden om elke dag een korte tijd te oefenen. Dat is beter dan bijvoorbeeld één keer per week lang oefenen. Ook als je denkt: ‘mijn kind kent die tafels nu wel’, af en toe weer even herhalen. Tafels oefenen blijft ook nog belangrijk in groep 5.

tafels oefenen

Tafels oefenen in redactiesommen

De tafels komen in groep 4 ook terug in de verhaaltjessommen. Als je de tafels samen met je kind met een oefenboek wil oefenen dan kun je dat doen met de oefenboeken rekenen. In de oefenboeken zijn ‘kale’ tafelsommen opgenomen, gevolgd door redactiesommen.

Download een pdf voor het oefenen van de tafels.

Download PDF Tafels oefenen

Ook andere sommen oefenen?

Download de gratis oefenbladen rekenen van de groep van je kind:

gratis tafelbladen

Gratis oefenbladen rekenen (alle groepen beschikbaar)

Rekenen op het niveau van de groep van je kind oefenen?

  Comment Section

  9 reacties op “Tafels oefenen


  Door A.Toussaint op 23 februari 2017

  Zo leuk om tijdens het eten of spelen het rekenen te oefenen.
  Met bestek, het eten in vakjes verdelen, stukjes fruit, borden, handen etc.
  Er is altijd wel iets waar je mee kunt rekenen.
  Zo doen we het ook met taal aanleren.
  Onze kleindochter is vier jaar en helemaal in voor dit soort “spelletjes”😉😄


  Door Anneliek op 5 september 2017

  Beste Maaike,
  Heel leuk spel en een goed afwisseling.
  Helaas staat in de tekst een klein foutje, denk ik:
  “Maak nu een keersom van de twee getallen en leg een fiche op het goede antwoord. Bijvoorbeeld: één pionnetje onder 4 en één pionnetje onder 6:
  4 x 6 = 24. Leg de fiche op het getal 42.” Volgens mij moet dat zijn: “Leg een fiche op het getal 24”.


  Door Maaike de Boer op 7 september 2017

  Hi Anneliek, bedankt voor je oplettendheid. Het is inmiddels aangepast. Hartelijke groet, Maaike


  Door Tekla op 5 september 2017

  leuke spelletjes om iets lastigs te oefenen en leuker te maken


  Door Elke de Vries op 6 september 2017

  Heel erg leuk bedacht! Ik ga het zeker uitproberen met mijn dochtertje! En ik zal het ook aan collega’s doorgeven en op de school van mijn dochter. Zo wordt het straks ook op Curaçao gespeeld 😉


  Door Maaike de Boer op 7 september 2017

  Hi Elke, hartelijk dank voor je reactie. Leuk om te horen! Groeten, Maaike


  Door Tamara op 7 september 2017

  Als je de tafeltjes wilt oefenen met die houtenblokjes waar tafeltjes opstaan, is mijn vraag, hoe werk je hiermee?


  Door Carola de Koning op 12 september 2017

  Hoi Tamara, je kunt bijvoorbeeld alle blokjes uit de bak/het raster halen en met de keersom naar boven op tafel leggen. Je kind pakt nu één blokje en zeg de keersom en het antwoord. Als hij/zij vlot (binnen een paar seconden) het goede antwoord zegt, legt je kind het blokje op de goede plek in de bak/het raster. Als je kind moeite heeft met de keersom leg je het blokje apart. Zo ga je door tot je alle blokjes gehad hebt. In het raster liggen de blokjes met de keersommen die je kind al kent en naast het raster liggen de keersommen die nog extra geoefend mogen worden.
  Je kunt ook bingo spelen met de blokjes. Je pakt een blokje, noemt de keersom en als je kind het goede antwoord op zijn/haar bingokaart heeft staan, mag hij/zij dit getal doorstrepen. Als alle getallen van een rij zijn doorgestreept, heeft je kind bingo.
  Vee plezier!
  Hartelijke groet,
  Carola de Koning


  Door Patricia op 19 september 2017

  Wat een leuke manieren om de tafels te oefenen! Nu kunnen we afwisselen en er zo echt iets leuks van maken. Een momentje samen met papa of mama erbij ipv alleen oefenen online. Heel blij met dit artikel!

  Plaats een reactie


  *