arrow_drop_up arrow_drop_down

17 waterspelletjes voor kinderen bij warm weer

Hittegolf? Vermaak de kinderen met leuke waterspelletjes! Na het grote succes van ons blog met 31 leerzame spelletjes voor in de auto, hebben we nu 17 hele leuke spelletjes met water voor je op een rij gezet die je op straat of in de tuin kunt doen. De meeste spelletjes kun je met z’n tweeën doen en er zitten ook een paar spelletjes bij die leuk zijn voor een kinderfeestje of voor op school. Onderaan de uitleg van de spelletjes kun je alles in 1 handig pdf-bestandje gratis downloaden en printen.

waterspelletjes

Veel waterpret en verkoeling met deze waterspelletjes! Deel je deze spelletjes ook even op Facebook? Of plaats een foto op Instagram met #wijzeroverdebasisschool. En laat in een reactie weten wat je het leukste spelletje vindt.

Waterspelletjes bij warm weer

1. De race met het bevroren T-shirt
Maak een paar uur van tevoren een aantal oude T-shirts nat en leg ze in de vriezer (opgevouwen). bevroren tshirtAls de T-shirts
bevroren zijn, deel je ze uit aan de kinderen. Wie het eerste zijn of haar T-shirt heeft aangetrokken, heeft gewonnen. Daarna is het natuurlijk voor alle kinderen lekker koel in dat net ontdooide T-shirt . Tip: je kunt de T-shirts ook in een diepvrieszakje (formaat groot) gevuld met wat water invriezen.

Tip: leg een velletje bakpapier tussen de t-shirts in de vriezer. Dan vriezen ze niet aan elkaar vast .

2. Wie gooit er 6?
De kinderen gaan in een kringetje zitten en in het midden zet je een bak of teil met water. De kinderen gooien nu om de beurt met een dobbelsteen. Het kind dat 6 gooit mag de andere kinderen nat spetteren door in de bak met water te ‘splashen’.

3. Geef het water door
De kinderen hebben allemaal een beker (van plastic of van papier) met water. Ze staan in een rij achter elkaar. Het kind vooraan in de rij blijft vooruit kijken en giet zijn of haar beker naar achteren leeg. Het kind daarachter moet dit water opvangen in zijn of haar beker en doet vervolgens hetzelfde.

lepel4. Aardappelrace met water
We kennen allemaal de ouderwetse aardappelrace waarbij je op een lepel een aardappel zo snel mogelijk naar de overkant moet brengen. Dit spelletje is een variant hierop. Je neemt vrij grote lepels (bijvoorbeeld opscheplepels) en je zet 2 emmers met water neer. Aan de overkant van het parcours zet je 2 lege emmers neer. Nu gaan 2 kinderen de strijd met elkaar aan met elk 1 lepel. Wie het eerste het water uit de ene emmer met de lepel in de andere emmer heeft gekregen, heeft gewonnen.

5. Waterliedjes
Een variant op Liedjes raden waarbij een speler een liedje gaat hummen is om een liedje te zingen terwijl je een slok water in je mond hebt. De andere spelers moeten het liedje raden. De speler die het liedje als eerste heeft geraden mag nu een flinke slok water nemen en een liedje zingen/gorgelen.

6. De speelgoedautootjes race
Je neemt een paar speelgoedautootjes en een paar waterpistolen. Elk kind krijgt een waterpistool en een speelgoedautootje. Je spreekt een startlijn en een finishlijn af. De kinderen moeten nu hun speelgoedautootje naar de finish krijgen door er met hun waterpistool op te spuiten. Doe dit spelletje op een vlakke ondergrond en zorg ervoor dat de kinderen hun waterpistool snel kunnen bijvullen door er bijvoorbeeld een grote emmer met water bij te zetten. Als het met speelgoedautootjes niet snel genoeg gaat, kun je er ook voor kiezen om ballonnen of pingpongballen te gebruiken.

speelgoedautootjes

7. Ladderspel met waterballonnen
Pak een ladder en hand aan elke trede een papier met een puntenscore erop. De kinderen kunnen nu met waterballonnen een papiertje met een bepaald aantal punten proberen te raken. Het kind met de meeste punten na een aantal afgesproken rondes heeft gewonnen.

8. Daar heb je Flipper!
flipper waterspelletjeHiervoor heb je 4 grote emmers en 2 plastic bekers en 2 paar zwemvliezen nodig. De deelnemers doen allebei de zwemvliezen aan en je vult 2 emmers met water. De kinderen moeten nu de inhoud van de ene emmer overbrengen naar de andere emmer met behulp van de plastic bekers. Maar….ze hebben zwemvliezen aan dus dat loopt niet zo lekker en dat maakt het lastig om geen water te morsen.

9. Het knikkertenenspel
Vul twee of meerdere teilen met water en leg er een heleboel knikkers in. Je kunt er stoelen voorzetten zodat de kinderen zitten en hun voeten in de teil hebben. Je legt een theedoek naast elke teil. Het kind dat binnen 1 minuut de meeste knikkers met zijn of haar tenen uit de teil kan halen en op de theedoek legt heeft gewonnen.

10. Spons doorgeven
De kinderen gaan op hun rug liggen met hun benen omhoog. Je maakt een spons goed nat en het eerste kind klemt de spons tussen zijn of haar voeten. Nu geeft hij of zij de spons door naar het volgende kind, dat de spons ook weer met zijn of haar voeten moet pakken. Gegarandeerd pret want de kinderen worden natuurlijk kletsnat!

11. Flessenvoetbal
Elk kind gaat voor 1 met water gevulde plastic frisdrankfles staan. De kinderen kunnen in een cirkel staan of als je met twee kinderen bent tegenover elkaar. Met een voetbal moeten ze elkaars fles om zien te krijgen en natuurlijk moeten ze voorkomen dat hun eigen fles omgaat. Als jouw fles om is gevallen, ben je af.

flessenvoetbal

12. Waterballonnen vangen
Dit spelletje vereist iets meer voorbereiding. Maak een vergiet vast op een fietshelm met touw. Een kind zet de fietshelm op en een ander kind (of andere kinderen) proberen nu waterballonnen in het vergiet te gooien. Het kind met de ‘fietshelmconstructie’ op probeert de waterballonnen te vangen. Je begint dichtbij en je kunt het steeds moeilijker maken door op grotere afstand te gaan staan.

13. Touwtjespringen met water
Twee kinderen draaien een groot springtouw. De andere kinderen die ‘in moeten springen’ doen dit met een plastic beker water (tot de rand toe gevuld) in hun hand. Elke kind moet 3 keer springen. Wie het meeste water in zijn of haar beker over heeft, is de winnaar.

14. Lekkende flessen race
Dit is een leuk spelletje om op een kinderpartijtje te doen. Je maakt 2 teams en je zet aan bij elk team grote emmer gevuld met water neer en een lege emmer ongeveer 10 meter verder. Bij 2 plastic frisdrankflessen maak je kleine gaatjes in de bodem. Het wordt nu een estafetterace waarbij het water uit de volle emmer moet worden overgebracht naar de lege emmer door telkens de fles te vullen en met de fles boven het hoofd naar de lege emmer te rennen en het water daar in te doen.

spelletjes warm weer

15. Meneer vis, hoe laat is het?
Een heel leuk spelletje om met een groepje kinderen te doen. Je hebt hiervoor waterpistolen en/of bekertjes water nodig. De kinderen staan aan 1 kant van een plein of grasveldje. De ouders/leerkrachten aan de andere kant. De kinderen vragen: ‘Meneer vis, hoe laat is het?’ Als de ouders zeggen: ‘3 uur’, dan zetten de kinderen 3 grote stappen dichterbij. Als de ouders ‘5 uur’ zeggen, zetten de kinderen 5 stappen, enzovoorts. Dit doen ze tot de ouders ineens zeggen: ‘Tijd om je nat te maken!’ De ouders rennen dan achter de kinderen aan om ze nat te spuiten.

In onderstaande video kun je dit spelletje en nog een paar andere leuke spelletjes zien.

16. Waterballonnen gooien
Dit spelletje kent iedereen wel. Vul een heleboel waterballonnen en neem er allemaal evenveel. Probeer elkaar nu te raken met de waterballonnen.

17. Sponstikkertje
Ouderwets tikketje, maar dan word je getikt met een natte spons. Lekker koel!

Door op deze link te klikken, kun je alle spelletjes met beschrijving gratis downloaden en printen (PDF)!

Deel dit bericht op Facebook, Twitter of Google+ zodat veel kinderen lekker kunnen spelen met water.

Laat in een reactie achter wat jij het leukste spelletje vindt!

Geniet van het mooie weer en veel waterpret toegewenst!

Maaike

maaike-vakantie

 

 

 

 

 

Maaike

Door

Maaike

op 30 June 2015

Ik vind het knikkertenenspel en het spel met het bevroren T-shirt het leukst.

Wendy Koning

Door

Wendy Koning

op 1 July 2015

Leuk Maaike! Ik heb je blog gedeeld.

Esperanza Rodriguez

Door

Esperanza Rodriguez

op 1 July 2015

Heel leuk spelletjes, gaan wij zeker doen met de vakantie.

Rasha

Door

Rasha

op 1 July 2015

Ik vind het heel leuk , ik zal alle waterspelletjes met mijn kinderen spelen . Bedankt voor jouw leuk ideeën ????

Anoniem

Door

Anoniem

op 1 July 2015

Het is heel leuk ik ga dat deze weken zeker gebruiken!!

Marian

Door

Marian

op 1 July 2015

Komt dat even goed uit Morgenmiddag spelen we met water op het plein Leukste spelletje voor mijn groep lijkt mij de race

Jeanne

Door

Jeanne

op 1 July 2015

Ik vind de spelletjes leuk die ik vroeger als kind ook al deed, zoals flessenvoetbal.

Sanjay

Door

Sanjay

op 1 July 2015

Hoi Maaike , Wat een leuke spelletjes en vooral nu met deze hitte zijn het verkoelde spelletjes en komt mooi uit want mijn dochter is deze week jarig en mijn zoon volgend week en brengen deze waterspelletjes uitkomst uit. Gr.Sanjay

Aya

Door

Aya

op 2 July 2015

Ik vind het heel leuk en mijn kinderen ook , ik zal alle die spelletjes met hun spelen . Bedankt Maaike voor jouw leuk ideeën !!!! Aya

Myranda

Door

Myranda

op 2 July 2015

Gisteren zelf de lekkende flessenrace gedaan met groep 4, maar dan met plastic bekertjes met gaatjes er in doorgeven over de hoofden. Eerst huiverig om nat te worden, maar even later kon het niet nat genoeg zijn! Daarna waterpistolengevecht (visvorm, hema, 2 voor 50 cent!), waarbij de juf natuurlijk het leukste doelwit was! Gelukkig wel een 'niet schieten zone' ingelast... Helaas moesten we kletsnat weer naar binnen, even opdrogen in het zonnetje was lekker geweest.

Myranda

Door

Myranda

op 2 July 2015

Even een aanvulling op mijn reactie: leuk is om bij de race de kinderen in een rij achter elkaar te zetten ( in teams) waarbij ze de lekkende beker over hun hoofd naar achteren moeten doorgeven. De laatste gooit het (restje!) water in de emmer en rent naar voren terwijl de rest een stapje naar achteren doet. Enz.

Maaike de Boer

Door

Maaike de Boer

op 2 July 2015

Hi Myranda, dank je voor je leuke verslag. Goed idee om plastic bekertjes te nemen voor de flessenrace!

A.slijkhuis

Door

A.slijkhuis

op 2 July 2015

super leuk we gaan er echt iets mee doen

adam

Door

adam

op 2 July 2015

super veel dank en groet. Basma.

Melanie

Door

Melanie

op 3 July 2015

Maaike, wat ontzettend leuk! Ik stuur ze (weer) door aan alle ouders van mijn groep 3 kinderen.

Madelon

Door

Madelon

op 3 July 2015

Super leuk!

Marcha

Door

Marcha

op 3 July 2015

Ik vind het bevroren t-shirt erg origineel en de aardappelrace vind ik ook leuk ;)

Susanna

Door

Susanna

op 3 July 2015

echt leuk die spelletjes met water, ik heb ze gebruikt voor het kinderfeestje van mijn broertje op een super warme dag.

Mees Kees

Door

Mees Kees

op 3 July 2015

Leuke ideeën, knikkertenenspel kende ik nog niet, ga ik uitproberen. Kruiwagentje lopen met bordje water op je rug is ook een leuke. En sponzen tussen voorhoofden klemmen en dan samen lopen: is ook lekker afkoelen.

Gerry

Door

Gerry

op 4 July 2015

Geweldig! Direct het spelletje 'knikker-tenen-spel' kunnen gebruiken. Terwijl andere kinderen in de weer waren met het waterpistool, was dit een rustig plekje om even bij te komen en tóch af te koelen! Bedankt voor de ideeën!

Patricia

Door

Patricia

op 7 June 2016

Wat een leuke spelletjes die ga ik zeker gebruiken op mijn dochter haar partijtje in het buitenlucht zwembad morgen bedankt voor deze top tips

Amber, Lies en Nina

Door

Amber, Lies en Nina

op 25 June 2016

Kei toffe ideeën! We gaan binnenkort op meisjeskamp bij onze oma, met alle meisjes van de familie Laurijssen. Dit zijn echt super toffe spelletjes, met warm weer gaan we ze zeker spelen! merci Amber, Lies en Nina

Sophie

Door

Sophie

op 25 July 2016

Leuke tips! Ik ga je artikel delen op mijn Facebookpagina

Debby

Door

Debby

op 29 July 2016

Leuke ideetjes voor scouting. Ik denk dat ook de 16-18jarige nog lol zullen beleven

Chloë

Door

Chloë

op 16 August 2016

Heel leuke inspiratie! Ga ik zeker gebruiken bij mijn sportkampjesi

Juf Marita

Door

Juf Marita

op 25 August 2016

Leuke varianten op bekende spelletjes. Ik ga meneer vis uitproberen bij mijn kleutergroep zodra het weer warm is in september! Nu nog even vakantie vieren!

Marlin

Door

Marlin

op 20 June 2017

Heel erg leuk. Bedankt voor de ideetjes.

Dirkje

Door

Dirkje

op 20 June 2017

Leuk Maaike! ik heb het gedeeld.

Anja

Door

Anja

op 20 June 2017

ik ga meteen aan de slag en deel het met mijn collega`s hartstikke bedankt Maaike alweer geïnspireerd.

Anita

Door

Anita

op 20 June 2017

Super leuk ! Dank!

ilse

Door

ilse

op 22 June 2017

wat een leuke spelletjes ! dank je wel voor de ideeen !

Yvonne Vliegen

Door

Yvonne Vliegen

op 24 June 2017

Super leuke waterspelletjes . We gaan ze ook uitproberen op onze BSO Smile

moniek

Door

moniek

op 29 May 2018

je hebt bij de speelgoedzaken balletjes die je in water kunt leggen. Deze nemen water op. Wij spelen met deze ballen dan 'batminton' of wij lummelen met de waterballonnen. Tevens is het heel leuk om Annemaria koekoek te doen met bekertjes water. De kinderen die staan achter de lijn met een bekertje water. Bij Annemaria Koekoek gaan ze lopen. Sta stil en probeer niet te morsen. Leukste is om het bekertje leeg te gooien over het kind dat Annemaria koekoek zegt.

Carola de Koning
Corrie

Door

Corrie

op 29 May 2018

Hoi Maaike, Wat een leuke spelletjes allemaal. Gaan we zeker uitproberen. Dank je wel.

Tine Reso

Door

Tine Reso

op 29 May 2018

Hi Maaike heel hartelijk dank voor de leuke spel idieeën. Wij hebben het altijd warm op het eiland en kunnen wij best gebruiken. Top

Tieneke

Door

Tieneke

op 29 May 2018

Leuke ideetjes 👍🏻😃🙋🏼

bea

Door

bea

op 29 May 2018

Super! Meteen een namiddag gevuld op ons familieweekend. Laat de zon maar schijnen!

Edith

Door

Edith

op 30 May 2018

Hoi, Leuk die spelletjes! Nog een tip voor spel 1: Om dit spel meer educatief te maken, kan je een kist/bak vol laten lopen met water en het T-shirt er in stoppen, dan in de vriezer en welke groep krijgt het T-shirt er als eerste uit. Bijv. met een hamer, of het stuk ijs op de grond slaan, of warmte. Zo laat je ze onderzoekend leren :)

Monica

Door

Monica

op 5 June 2018

Ik ben enthousiast! Ga het zeker uitproberen! Dank

Jasper322

Door

Jasper322

op 22 August 2018

Bedankt u heeft ons een half uur gespaard

maaike

Door

maaike

op 19 June 2019

heel leuk wij gaan het doen hoor

martine

Door

martine

op 20 June 2019

Bedankt voor deze leuke tips!

Reactie plaatsen