Help! Mijn kind heeft luizen!

Luizen. Als je eraan denkt, krijg je spontaan jeuk. Maar wat betekent het eigenlijk als je kind luizen heeft? Hoe is je kind eraan gekomen? En, belangrijker nog: hoe komt het ervan af? In dit artikel lees je alle ins en outs.

Lees in dit overzicht voor ouders meer over alle zaken waar je als ouder met een kind op de basisschool mee te maken kunt krijgen.

Wat zijn luizen?

Luizen zijn heel kleine insecten. Ze worden maximaal 3 millimeter groot en voeden zich met het bloed van mensen.

Er bestaan verschillende soorten luizen: de hoofdluis, de kleerluis en de schaamluis. In dit artikel besteden we alleen aandacht aan de hoofdluis.

Hoofdluizen leven, zoals de naam al zegt, op het hoofd van mensen. Daar leggen de vrouwtjes eitjes (neten genoemd), die vastkleven aan het haar. De diertjes leven in totaal ongeveer 3 weken, maar planten zich in die tijd wel razendsnel voort.

Hoe zien luizen eruit?

hoe zien luizen eruit

Luizen zijn dus kleine insectjes. Ze hebben geen vleugels. Op de kop zitten 2 ogen en 2 antennes. Bovendien zit er een zuigbuisje aan hun kop vast, waardoor ze het bloed van hun gastheer opzuigen. Dat zijn geen enorme hoeveelheden, want een klein diertje heeft natuurlijk niet zo veel voeding nodig.

De kleur van een luis is niet altijd hetzelfde. Meestal hebben ze een grijze of bruine gloed. Soms wordt die wat roder vanwege het bloed dat ze opzuigen.

Aan het eind van alle 6 de poten zitten kleine, maar goed ontwikkelde grijpklauwen. Daarmee kan de luis zich vastgrijpen aan de dunne haren op het hoofd van een mens.

Zijn luizen gevaarlijk?

Over het algemeen zijn luizen niet gevaarlijk. Ze veroorzaken wel een irritante jeuk door de kleine bijtwondjes die ze maken in de hoofdhuid. Die jeuk krijgt je kind pas als de luizen een week of 2 aanwezig zijn. In de meeste gevallen heeft je kind dus helemaal nergens last van als een luizenplaag in de klas wordt ontdekt.

Heel soms treden kleine infecties op in de hoofdhuid. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als je kind langdurig blijft krabben aan de jeukende huid.

Oefening Rekenen Groep 2 (Gratis)

Oefenbladen Groep 3 Rekenen (Gratis)

Oefenbladen Groep 3 Spelling (Gratis)

Hoe krijg je luizen?

Je kind kan luizen krijgen door in contact te zijn met een kind dat al luizen heeft. De kleine beestjes kunnen alleen maar van het ene hoofd overlopen naar het andere hoofd. Een besmetting via bijvoorbeeld kleren is niet mogelijk. Ook kunnen luizen niet springen of vliegen.

Op school is je kind natuurlijk veel in contact met andere kinderen. Daardoor vinden luizenbesmettingen vaak daar plaats. Maar vergis je niet, ook volwassenen kunnen luizen krijgen.

Sommige mensen denken dat je alleen luizen kunt krijgen als je jezelf niet vaak genoeg wast. Dat is echter niet waar. Sterker nog, luizen vinden schoon haar zelfs prettiger om op te leven dan ongewassen haar.

Een besmetting met hoofdluis is niet te voorkomen.

hoe krijg je luizen

Hoe kun je luizen ontdekken?

En dan krijgt je kind die brief mee naar huis. Er zijn luizen geconstateerd in de klas. Je wordt vriendelijk verzocht de hoofdhuid van je kind te controleren.

Als je je kind wilt controleren op luizen, kun je het beste een luizenkam gebruiken.

Kijk eerst goed of je luizen (of kleine, grijze eitjes) ziet achter de oren onder de pony of in de nek. Kijk ook tussen de haren. Het kan zijn dat je met het blote oog de luizen ziet kruipen.

Daarna kam je met de speciale luizenkam door het haar van je kind. Doe dat boven een wasbak of bijvoorbeeld een wit stuk papier. Kam alle plukken haar zorgvuldig door.

Als je kind luizen heeft, zie je de kleine, bruin-grijze kriebelbeestjes tijdens het kammen op het lichte oppervlak vallen.

Mijn kind heeft luizen, wat nu?!

Gelukkig kun je luizen op een vrij simpele manier bestrijden. Maar voordat je daarmee begint, controleer je eerst alle andere leden van het gezin. Dan weet je in ieder geval bij wie je het onderstaande stappenplan moet volgen. 🙂

Informeer ook de mensen om je heen. Dan kunnen zij ook een check doen.

Luizen bestrijden doe je zo

Er zijn 2 dingen die je kunt doen om de luizen te bestrijden:

  1. Kam de haren van je kind 2 weken lang uit met een luizenkam. Iedere dag kam je daarmee de volwassen luizen van het hoofd af. Die krijgen geen kans meer om nieuwe eitjes te leggen.

    Gedurende de 2 weken komen ook de aanwezige eitjes uit. Eitjes zelf kun je niet wegkammen, maar de uitgekomen luizen wel. Dat is de reden dat je 2 weken lang moet blijven kammen.
  2. Kam 2 weken (zoals hierboven beschreven) en gebruik daarnaast een middel tegen hoofdluis.

    Het beste middel dat je kunt gebruiken, is een middel waar dimeticon in zit. Dat stofje verstikt de luizen. Ook na die behandeling is 2 weken uitkammen belangrijk. Dan weet je zeker dat je alle luizen verwijdert.

Als je liever geen chemische stoffen gebruikt, is de uitkammethode de beste methode die je kunt gebruiken. Hij duurt misschien wat langer, maar is wel bewezen effectief. Dit in tegenstelling tot de natuurlijke luizenbestrijders op de markt.

Weg met die luizen!

Luizen zijn vervelende kriebelbeestjes. Je bent ze liever kwijt dan rijk. Wil je er zeker van zijn dat je grote overlast voorkomt? Kam de haren van je kind dan 1 keer per maand uit met een luizenkam. Zo houd je een heuse plaag buitenshuis.

Veel succes!

Wil je graag meer info en tips waarmee jij je kind kunt helpen? Of het nu gaat om luizen of om andere zaken, wij delen graag onze kennis met je in onze informatieve artikelen met uitleg!

Ook interessant:

Bron:

www.rivm.nl

Judith Kimenai, BEd

Judith was jarenlang docente Nederlands en (tweetalig) biologie binnen het voortgezet onderwijs. Tijdens haar onderwijscarrière was ze naast docente ook een bevlogen brugklasmentor en intern begeleider. Tegenwoordig is Judith freelance tekstschrijfster en richt ze zich voornamelijk op de educatieve sector.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *