Met een leerklok leren klokkijken

Wanneer je je kind leert klokkijken, kun je verschillende aanpakken gebruiken. Bijvoorbeeld met de leerklok. Welke aanpak werkt wel of juist niet voor jouw kind?

Het ontdekken van de juiste aanpak blijft altijd een kwestie van vallen en opstaan. Je kunt verschillende methodes met je kind uitproberen en ontdekken wat werkt voor jouw kind.

Werkt je kind bijvoorbeeld graag met spelletjes, met tekeningen of juist met leerklokken? Leerklokken kunnen een ideaal voorwerp zijn om samen interactief de klokkijkvaardigheden te ontwikkelen. In dit artikel lees je meer over de verschillende leerklokken die je kunt gebruiken tijdens het klok leren kijken.

Kinderklok leren klokkijken

Met een leerklok kan je kind interactief en fysiek de werking van de klok ontdekken. Hij heeft de mogelijkheid zelf de wijzers te verplaatsen en het verschil tussen de grote en de kleine wijzer te ervaren.

Dankzij uitneembare puzzelstukjes kan je kind zelf verschillende tijden creëren en zijn grenzen verleggen. Doordat je kind bezig is met zijn handen, wordt de tijd plots een tastbaar iets. Voorheen was het waarschijnlijk alleen nog maar een vaag concept.

Het gebruik van een leerklok biedt je kind de mogelijkheid om binnen de kortste keren het klokkijken helemaal onder de knie te hebben. Een leerklok kan voor je kind zoveel meer zijn dan een simpele ronde schijf met wat cijfers en een paar wijzers. Door verschillende kleuren, afbeeldingen en puzzelstukjes kan je het klokkijken tot een leuke bezigheid maken, waarbij je kind méér leert dan alleen het klokkijken.

Er bestaat een groot assortiment aan leerklokken; van een simpele klok met een grote en kleine wijzer tot puzzelklokken waarmee je kind de digitale klok leert kennen. Welke klokken zijn nou handig in gebruik en daardoor echte aanraders?

Gekleurde houten leerklok New Classic Toys

New Classic Toys Houten leerklok

Voor het aanleren van de basisstappen bij het leren klokkijken is de New Classic Toys houten leerklok een fijn hulpmiddel. De klok bevat 2 gekleurde wijzers: een grote en een kleine wijzer. Doordat de wijzers 2 verschillende kleuren hebben, kun je je kind op een simpele manier uitleggen wat de verschillende rollen van de 2 wijzers zijn. En omdat de wijzers verschillende kleuren hebben, zal je kind ze niet snel door elkaar halen.

Voor de echte basis in het klokkijken zijn de wijzers al voldoende voor je kind. Welke kanten draaien de wijzers op en wat geven de grote en de kleine wijzer aan?

Heeft je kind hier een goed besef van? Dan kun je doorgaan naar de verschillende cijfers die op de klok staan. Want naast de wijzers staan natuurlijk ook de uren op de klok genoteerd. Ieder uur heeft zijn eigen kleur. Op deze manier kun je naast het aanleren van de cijfers ook het aanleren van de kleuren nogmaals bevestigen.

Cijfers en kleuren

Is je kind nog niet helemaal toe aan het lezen van cijfers? Dan is deze klok juist handig. Ontdek samen met je kind welk cijfer bij welke kleur hoort. Heeft je kind dit onder de knie? Vraag dan eens of het de grote wijzer op geel kan zetten en de kleine wijzer op blauw. Welke cijfers wijzen de wijzers nu aan?

Uiteindelijk breid je deze vraag moeiteloos uit naar een vraag die echt over de tijd gaat. Met de New Classic Toys Houten leerklok leer je je kind dus op een interactieve en ontspannen manier de cijfers, kleuren en de basis van het klokkijken aan.

Rondom de klok is een leuke puzzel gecreëerd met verschillende afbeeldingen. Het aantal objecten op de puzzelstukjes correspondeert met het uur waar het stukje bij hoort. Met deze puzzelstukjes herhaal je met je kind de basis van het tellen. Daarnaast kun je de dieren en voorwerpen die op de stukjes staan nog eens benoemen.

Kortom, de New Classic Toys Houten Leerklok (klik hier) bevat veel verschillende aspecten waarmee je de beginselen van het klokkijken voor je kind leuk én makkelijk kunt maken.

Werkbladen Klokkijken Groep 4/5 downloaden (gratis).

Oefenbladen Klokkijken Groep 4/5 (Gratis)

goula houten leerklok

Goula houten leerklok

De Goula houten leerklok (klik hier) is ideaal om je kind de basis van het klokkijken te leren. Er zit een duidelijk verschil in formaat tussen de grote en de kleine wijzer, waardoor je kind dit concept snel door zal hebben.

Naast de wijzers staan ook de uren groot en duidelijk op de klok afgebeeld. Zo leer je je kind op een vlotte manier de basis van het klokkijken, de hele en halve uren, aan. Niet alleen de cijfers van de uren staan op de klok, ook de wijzers van de klok zijn per uur op de klok getekend. Een superhandig hulpmiddel voor je kind om te begrijpen hoe de wijzers van de klok moeten staan per uur.

Omdat alleen de hele uren op de klok getekend staan, is het een leuke uitdaging om je kind te vragen hoe de klok eruit ziet wanneer de grote wijzer een half rondje heeft gemaakt. Welke tijd hoort daarbij? En welke getekende klok laat zien hoe de klok er over 3 uur uitziet?

Naast de getekende klokken staan ook de kwartieren op de leerklok aangegeven met rode strepen. Die strepen zijn een handig hulpmiddel voor je kind wanneer hij bezig gaat met kwart voor en kwart over. Dankzij de ingekleurde kwarten naast de rode streepjes ontwikkelt je kind een goed besef van de opbouw van de klok in kwartieren.

Doordat je kind steeds beter snapt hoe de klok in elkaar steekt, kun je het klokkijken steeds een stapje moeilijker maken. De Goula houten leerklok is hierbij een fijn hulpmiddel. Op de klok staan namelijk niet alleen de uren en kwartieren, maar ook de minuten. De minuten staan aangegeven in stapjes van 5. Daarnaast zijn ze ook nog zichtbaar gemaakt met gekleurde streepjes per minuut. Wanneer je kind er rekenkundig gezien aan toe is, kun je met deze leerklok dus ook de stapjes van 5 minuten aanpakken.

Digitaal leren klokkijken

Heeft je kind al deze stappen onder de knie? Dan is de Goula houten leerklok zelfs nog te gebruiken voor het digitaal leren klokkijken. Op de klok staan namelijk naast de analoge uren, ook de digitale uren genoteerd.

Met de Goula houten leerklok leert je kind dus langzaamaan hoe een digitale klok in elkaar steekt. Welk digitale uur hoort bij welk analoge uur? En hoe staan de wijzers dan op de klok?

Al met al is de Goula houten leerklok (klik hier) een klok waarmee je kind de volledige basis van het klokkijken kan leren. Een klok die van alle markten thuis is dus!

Klok digitaal en analoog

Nu je kind dankzij de New Classic Toys houten leerklok en de Goula houten leerklok het analoge klokkijken goed onder de knie heeft, kan het aan de slag gaan met het digitale klokkijken.

Voor het digitale klokkijken zijn niet zoveel leerklokken te vinden als voor het analoge klokkijken. Gelukkig is deze Oefenklok analoog en digitaal wel ideaal om je kind het gehele digitale klokkijken aan te leren:

Voor de basis van het digitale klokkijken is het belangrijk dat je kind goed kan optellen. Pas dan kan het de logica achter de digitale cijfers begrijpen. Heeft je kind dit goed onder de knie? Dan kun je met de Oefenklok analoog en digitaal aan de slag om het digitale klokkijken tot in de puntjes uit te werken!

De Oefenklok analoog en digitaal bevat zowel een analoge klok als ruimte voor een digitale ochtendttijd en een digitale middagtijd. Door de weergave van een zon- en maanpictogram is het voor je kind meteen duidelijk welke tijd waarbij hoort.

Dankzij de verschillende blauw-gele cijfertjes is het mogelijk om elke combinatie van digitale tijden te maken. Samen ontdek je spelenderwijs wat het verband is tussen de analoge en digitale tijd.

Omdat de cijfers van de analoge klok uitneembaar zijn, kun je deze moeiteloos uit de klok halen en op een rijtje leggen. Vraag je kind vervolgens eens om de digitale ochtendtijd die hierbij hoort ernaast te leggen.

Wil je het een stapje moeilijker maken? Zet de analoge klok dan op een bepaald tijdstip en laat je kind de corresponderende ochtendtijd in het rechtervakje onderin maken.

Klok analoog en digitaal

Bij het leren van het digitale klokkijken is het voor je kind het makkelijkste om te beginnen met de tijden voor 12 uur. Op die manier hoeft je kind nog niet meteen te rekenen met de hele uren. Wel kan hij al bekend raken met de digitale minuten. Voordat je kind de tijden op de digitale klok heeft geleerd, is het al bekend geraakt met het analoge klokkijken van de 5 minuten en de enkele minuten. Daardoor is het voor je kind niet meer zo moeilijk om deze minuten in exacte cijfers weer te geven.

Op de Oefenklok analoog en digitaal staan op de analoge klok de minuten per streepje aangegeven. Laat je kind gerust deze minuten tellen om de juiste digitale tijd vervolgens in het blokje rechtsonder te leggen. Wanneer je kind deze stap goed begrijpt, maak je langzaam de overstap naar het vakje rechtsboven; de tijden na 12 uur.

Om het makkelijk te houden, begin je met de tijden die niet al te ver af liggen van 12 uur. Houd het simpel. De analoge klok aan de linkerkant maakt dat je voor je kind elke keer weer een nieuwe tijd kunt creëren om na te maken in het blauwe vakje linksboven. Je kind kan de analoge klok links als referentie gebruiken. Daardoor kan hij op simpele wijze de uren die er ná de 12 bovenop komen (15:00 uur = 12 uur + 3 uur) uitrekenen en rechts bovenin neerleggen.

Uiteraard kun je dit steeds een stapje moeilijker maken door tijden te kiezen die verder bij de 12 uur weg liggen.

Begrijpt je kind deze stap? Leg dan zelf eens een digitale tijd neer en laat je kind de corresponderende analoge tijd creëren. Heeft je kind ook dit onder de knie? Laat dan de analoge klok in zijn geheel weg.

Dankzij de 2 blauwe vakjes kun je je kind vragen de tijd die jijzelf boven of onder neerlegt, op de juiste manier 12 uur te verlaten of vervroegen. Leg bijvoorbeeld de tijd 17:05 uur neer en vraag je kind hoe deze tijd er precies 12 uur later uitziet.

Stapje moeilijker? Vraag ook eens hoe de tijd er 7 uur later uitziet, 40 minuten later of 8,5 uur eerder. Niet alleen bevorderen deze oefeningen de klokkijkvaardigheden van je kind, ook zijn rekenvaardigheden gaan er flink op vooruit!

Met de Oefenklok analoog en digitaal maakt je kind zich het digitaal klokkijken volledig eigen. Dit is dus de perfecte leerklok voor het bevestigen van de analoge klok en het zelfstandig leren digitaal klokkijken.

Meer weten over hoe je kunt oefenen met de analoge en digitale klok? Bekijk dan onderstaande video’s.

Leren klokkijken met een leerklok

Leerklokken zijn er in vele soorten en maten. Sommige leerklokken bevatten veel verschillende aspecten, waardoor je met 1 klok je kind veel verschillende stappen kunt aanleren. Dankzij dit soort leerklokken hoef je misschien zelfs maar 1 keer een leerklok aan te schaffen.

Deze ‘moeilijkere’ klokken kunnen echter ook verwarrend werken. Bijvoorbeeld omdat de klok te veel verschillende cijfers en afbeeldingen bevat. Een simpele houten leerklok kan dus ook het juiste leermiddel zijn voor jouw kind.

Het hangt volledig van jouw kind af welke leerklok voor hem geschikt is. Ook het niveau is per leerklok weer verschillend. De ene leerklok is geschikt voor het digitale klokkijken, terwijl een andere leerklok alleen geschikt is voor het analoge klokkijken. Kies vooral samen met je kind een leerklok uit die past bij zijn klokkijkvaardigheden. Let daarbij op de verschillende aspecten en onderdelen die de klok bevat en kijk daarnaast welke klok jouw kind aanspreekt.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Marja Wouda, BEd Master SEN

Marja (MSEN) is Remedial Teacher, Intern Begeleider, Kindercoach en behaalde een Bachelor of Education (PABO) en een Master SEN.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *