Wat zijn contextopgaven?

Contextopgaven zijn opdrachten uit het reken- en wiskundig onderwijs, ook bekend als verhaaltjes- of redactiesommen. Een scholier krijgt dus een verhaal met daarin een rekensom verweven. Die som moet de leerling oplossen.

De opzet van contextopgaven is dat een kind rekenen en wiskunde in de praktijk leert toepassen, zodat het kale rekenen niet losstaat van de realiteit. Een contextopgave is te herkennen omdat deze rekenopdracht altijd begint met een verhaal.

verhaaltjessom-voorbeeld

In het leerlingvolgsysteem (LVS) van het CITO zijn contextopgaven opgenomen in de rekentoetsen tussen groep 3 en 8. Voorbeelden van redactiesommen en manieren om te oefenen vind je hier: Redactiesommen oefenen.

Kritiek op contextopgaven

Verschillende deskundigen uiten kritiek op de contextopgaven. Hiervoor zijn meerdere argumenten. Soms is het onduidelijk wat er in de opgave precies gevraagd wordt. Anderen vinden de sommen helemaal niet realistisch. Zo kan een boer bijv. geen 3,3 varken hebben als uitkomst. En als laatste argument ontbreekt wetenschappelijk bewijs dat scholieren beter leren rekenen door een verhaaltjes- of redactiesom.

Moeite met contextopgaven

Als een scholier moeite heeft met contextopgaven, hoeft dat niet te liggen aan zijn rekenkundige capaciteiten. Zo kan de leerling bijvoorbeeld juist wel talent hebben voor wiskunde, maar geen inzicht in de vraagstelling. De persoon kan de taal niet machtig zijn. Of de vragen zijn onzorgvuldig geformuleerd, waardoor een correct antwoord niet mogelijk is.

Na wetenschappelijk onderzoek concludeerde het Cito dat scholieren die thuis geen Nederlands spreken een achterstand hebben bij contextopgaven.

Het Cito zag dat deze doelgroep meer moeite heeft bij het oplossen van redactiesommen, dan bij kale rekensommen. Hierdoor concludeerde het Cito dat het dus belangrijk is om ook thuis het Nederlands te beheersen, om leerachterstand te voorkomen.

Bron: : http://www.fi.uu.nl/publicaties/literatuur/7285.pdf

Bekijk ook:

Oefening Rekenen Groep 2 (Gratis)

Oefenbladen Groep 3 Rekenen (Gratis)

Oefenbladen Rekenen Groep 4 (Gratis)

Oefenbladen Rekenen Groep 5 (Gratis)

Oefenbladen Rekenen Groep 6 (Gratis)

Oefenbladen Rekenen Groep 7 (Gratis)

Maaike de Boer, MA

drs. Maaike de Boer is initiatiefneemster van Wijzeroverdebasisschool.nl

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *