Je Kind Beter Laten Scoren Met (Cito) Rekenen? Download onze Gratis Oefenbladen Rekenen
[PDF] Direct Toegang

Page content

Leerplicht

Leerplicht betekent dat kinderen van 5 t/m 16 jaar verplicht zijn om naar school te gaan. Het is dus strafbaar als deze doelgroep geen onderwijs geniet aan een Nederlandse school. Wel is er een aantal vrijstellingen in het geval dat:

 • shutterstock_255229663 copyEr tegenstand is vanuit de ouder richting alle onderwijsvormen die zich in de naaste omgeving bevinden. Of dat de ouders geen vaste verblijfplaats hebben.
 • Een kind psychisch en lichamelijk ongeschikt is voor het reguliere onderwijsaanbod en zelfs speciaal onderwijs geen uitkomst biedt.
 • Een leerling al in het buitenland onderwijs geniet.

Nadelen thuisonderwijs

In al deze gevallen kan de ouder ervoor kiezen om een kind thuis te onderwijzen, met als nadelen dat een vader of moeder veel tijd kwijt is. Of dat het kind veel minder leert zich in een groep staande te houden. Bovendien heeft een ouder bij thuisonderwijs verschillende petten op en is het lastig om van alle schoolvakken evenveel te weten.

Verplichtingen tijdens de leerplicht

De leerplicht start vanaf de eerste dag van de maand dat een kind 5 jaar wordt. Kinderen van 4 jaar mogen al wel naar de basisschool, maar dat hoeft niet per se van de Nederlandse wet. Vanaf het 12de jaar dragen scholieren zelf ook hun verantwoordelijkheid om naar school te gaan. Een leerplichtambtenaar kan afwezigheid beboeten met bedragen van al gauw 500 euro. Vervroegde vakanties zijn hier geen uitzondering op.

Kwalificatiephighschool studentslicht

Tussen de 16 en 18 jaar is een kind verplicht zijn startkwalificatie te halen, om zo klaar te zijn voor de arbeidsmarkt. Zo’n startkwalificatie betekent dat een kind minstens een vmbo-/mavo-, havo- of vwo-diploma moet hebben. Heeft een schoolverlater dat niet, dan krijgt de gemeente hier melding van. In dat geval neemt een leerplichtambtenaar contact met de jongere op. Samen kijken zij alsnog of dankzij het Regionaal Meld- en Coördinatiepunt terugstroom naar het onderwijs mogelijk is.

  Comment Section

  0 reacties op “Leerplicht

  Plaats een reactie


  *