arrow_drop_up arrow_drop_down

ADHD

ADHD is een stoornis die er voor kan zorgen dat een kind bovengemiddeld hyperactief, impulsief, rusteloos, of snel afgeleid is. Alle vier deze eigenschappen kunnen in iedere patiënt aanwezig zijn en zich in verschillende gradaties verhouden. De letters ADHD staan voor de afkorting: Attention Deficit Hyperactivity Disorder.

Symptomen ADHD Meisje verward

In de basisschool kan ADHD snel worden geconstateerd. Symptomen hiervoor zijn:
  • rusteloos wiebelen in de schoolbank
  • altijd voor de beurt praten
  • constant doorratelen
  • geen grenzen kennen, ook al worden die wel gesteld door de leerkracht
  • gemakkelijk eenvoudige klusjes vergeten
  • schoolspullen kwijtraken
  • leerproblemen
  • gedragsproblemen, kind kan zich niet aanpassen aan rustige tempo klasgenoten
  • beperkte interesses (hyperfocus), een kind heeft alleen belangstelling voor één sport, hobby of vak. Deze interesse is bijna obsessief te noemen.

Oorzaken ADHD

Laatste kenmerk (hyperfocus) leunt sterk aan tegen autisme, en ADHD is dan ook een stoornis uit het autisme-spectrum. Vaak wordt de associatie gelegd tussen ADHD en een gebrek aan intelligentie, probleemjongeren of lagere milieus. Maar net als bij bijvoorbeeld autisme is er geen onderling verband tussen die eigenschappen en deze stoornis.

ADHD en voeding

De wetenschap gaat er van uit dat ADHD een aangeboren en erfelijke afwijking is. Toch worden ook relaties gelegd met voedingspatronen die de onstuimige symptomen van ADHD alleen maar kunnen triggeren. Eten of drinken met bijvoorbeeld veel suikers en energie als ingrediënt is daarmee ook een enorme boost voor de vaak toch al erg drukke ADHD’er.

ADHD in de klas

Zolang ADHD een leerling zijn functioneren niet in de weg zit, is het geen stoornis die zijn of haar ontwikkeling remt. Maar vaak zien leerkrachten dat kinderen in de les wel last hebben van hun overmatige drukte. Of dat de ADHD-patiënt op school beter uit de verf komt, als deze in zijn stoornis wordt begeleid. Dan kan de docent adviseren een arts te raadplegen.

ADHD bordjeHulp bij ADHD

Als een school adviseert langs de huisarts te gaan vanwege sterke vermoedens van ADHD, stelt deze dokter niet de diagnose. Alleen een psychiater kan samen met psychologen ADHD diagnosticeren na gedegen onderzoek. De stoornis is hierna niet te genezen, maar wel te verhelpen dankzij coaching in combinatie met medicatie als: ritalin of dexamphetamine. Als er bijwerkingen optreden na toediening, worden de medicijnen vaak gestaakt of wordt overgestapt op een ander medicijn.
Elvira
Door

Elvira

op 04 Oct 2016

Als moeder met ADHD heb ik veel baat bij deze website. De informatie is duidelijk concreet en overzichtelijk. Sinds de aandoening recent op 26-jarige leeftijd bij mij is vastgesteld ben ik zelf aan het rekenen geslagen om mij zoon bij deze vaardigheid te kunnen ondersteunen en begeleiden. Inmiddels heb ik de sommen tot en met 20 en de tafels tot 10 geautomatiseerd. Met het bijbehorende materiaal en de regelmatige tips ben ik onwijs blij met deze website

Maaike de Boer
Door

Maaike de Boer

op 04 Oct 2016

Hi Elvira, Bedankt voor je aardige reactie! Fijn om te horen.

Reactie plaatsen