arrow_drop_up arrow_drop_down

Hoe je de taalontwikkeling van je kind stimuleert met gedichten

Een groot deel van de tijd die je kind op de basisschool doorbrengt, wordt besteed aan taallessen. En dat is niet voor niets. Taal speelt een belangrijke rol in het leven van kinderen en volwassenen. Een goede beheersing van de taal die je spreekt, zorgt ervoor dat je de mensen in je omgeving duidelijk kunt maken hoe je je voelt, wat je nodig hebt, dat je iets niet of juist wel begrijpt, je kunt ze vragen stellen, enzovoort. Taal heb je dus nodig om voor jezelf te kunnen zorgen, om zelfredzaam te zijn.

De hele dag door raken we verzeild in situaties waarin taal onmisbaar is. Denk bijvoorbeeld aan de gesprekken die je voert met:

De kassière van de Albert Hein,

De juf van je zoon of dochter,

Je man of vrouw, vriend of vriendin,

Collega’s,

Enzovoort.

Taal speelt ook een grote rol bij ontspanning. Denk maar eens terug aan een cabaret- of theatervoorstelling die je bezocht of aan die keer dat je in je hangmat dat bloedstollende boek las.

En ook als je meer informatie wilt over een bepaald onderwerp, ben je vaak ‘afhankelijk’ van taal. Je gaat googlen, naar de bibliotheek of leest dat ene artikel in de krant nog eens.

Het belang van poëzie 

Hoe kun je de taalontwikkeling van je kind nu op een leuke en leerzame manier stimuleren?

Onder andere door je kind gedichten te laten lezen, gedichten aan je kind voor te lezen of je kind zelf gedichten te laten schrijven! Ik zal je uitleggen waarom. Door middel van gedichten leren kinderen klanken van letters en woorden herkennen en van elkaar onderscheiden. Ze leren woorden die hetzelfde klinken herkennen en ze leren zelf rijmen. Dit zijn allemaal vaardigheden die nodig zijn om de taalontwikkeling van kinderen goed te laten verlopen.spin sebastiaan

Poëzie is dus heel leerzaam en komt de taalontwikkeling van kinderen zeer ten goede. En er is goed nieuws, want kinderen vinden versjes en gedichten hartstikke leuk! Denk maar eens aan het werk van Annie M.G. Schmidt. Ik denk dat velen van ons er groot mee zijn geworden en met een glimlach terugdenken aan de spin Sebastiaan en Dikkertje Dap.

Ook het schrijven van gedichten is erg leuk en fijn om te doen. En ik spreek uit ervaring! 😉

Toen ik mijn eerste gedicht voor kinderen had geschreven, voelde ik me blij, ‘licht’ en kregen alledaagse dingen opeens veel meer betekenis. Je kunt ook gedichten schrijven om je gevoelens of dingen waar je niet graag over praat toch te uiten.

Het schrijven van een gedicht maakt het mogelijk om dingen net even anders te zeggen dan in een gesprek of verhaal. Je kunt de zogenaamde dichtregels toepassen, maar dit hoeft niet! Het gaat erom dat je hetgeen je van binnen voelt op jouw manier in woorden kunt omzetten. En dat hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn!

Probeer bijvoorbeeld eens een ‘elf’ te schrijven. Een elf is een makkelijke dichtvorm en zeer geschikt voor kinderen!

Roep je kind(eren) maar eens, pak een pen en papier en laten we het dan gewoon proberen! Onderstaande tekst komt uit het boek ‘Hoe schrijf ik een gedicht? Leer het met dit boek!’, een boek voor kinderen om te leren dichten. (Uiteraard met toestemming van de auteur. 😉 )

Heel veel plezier!

Uit het boek ‘Hoe schrijf ik een gedicht? Leer het met dit boek!’

Een elf is een gedicht van elf woorden die zijn verdeeld over vijf dichtregels:

– één woord in de eerste dichtregel;

– twee woorden in de tweede dichtregel;

– drie woorden in de derde dichtregel;

– vier woorden in de vierde dichtregel;

– één woord in de vijfde dichtregel.

Bijvoorbeeld:

Fel

Mooie zon

Schijnt op mij

Ik ben helemaal warm

Zomer

Er zijn nog meer regels voor het schrijven van een elf. In de eerste dichtregel gebruik je een kleur of een woord dat een gevoel of een sfeer oproept.

Bijvoorbeeld:

Oranje 

In de tweede dichtregel vertel je iets meer over het woord waarmee je begon. Wat is er oranje? Waarom of op wie ben je boos?

Oranje                              

Grote poes                       

In de derde dichtregel gebruik je een werkwoord. Een werkwoord is een woord dat aangeeft wat iemand of iets doet (bijvoorbeeld schreeuwen) of wat er gebeurt (bijvoorbeeld hagelen). Sommige werkwoorden herken je misschien niet zo snel, zoals hebben, zijn, worden, blijken, zullen, kunnen.

Oranje                             

Grote poes                     

Springt op schoot        

In de vierde dichtregel vertel je hoe het afloopt. Wat de uitkomst of de conclusie is. Dit kan een gevoel of een beeld of een indruk zijn.

Oranje                            

Grote poes                     

Springt op schoot        

Ik aai haar zacht          

De vijfde dichtregel is een mooi slotwoord.

Oranje                           

Grote poes                   

Springt op schoot       

Ik aai haar zacht         

Samen                           

Je mag zelf weten of je àlle regels die er zijn voor het maken van een elf gebruikt, of dat je alleen de vorm van de elf gebruikt (elf woorden in vijf dichtregels)!

Nog een voorbeeld van een elf:

Boos

Stomme herfst

Ik wil fietsen

Maar het regent hard

Binnen

Beantwoord de volgende vragen en schrijf je eigen elf!

Kies een leuke gebeurtenis uit. Waar kies je voor?

Waar gaat het over? Bij wie is het?

Welk werkwoord past daarbij?

Hoe loopt het af?

Wat is het slotwoord?

Hieronder staat een mogelijke oplossing.

Kies een leuke gebeurtenis uit. Waar kies je voor? Antwoord: feest.

Waar gaat het over? Bij wie is het? Antwoord: bij oma.

Welk werkwoord past daarbij? Antwoord: eten.

Hoe loopt het af? Antwoord: het is gezellig.

Wat is het slotwoord? Antwoord: het gaat om een verjaardag.

Feest

Bij oma

We eten taart

Ik vind het gezellig

Jarig

Het zou ontzettend leuk zijn als je de dichterlijke creaties van je kind (en natuurlijk ook die van jezelf!) met ons wilt delen in een reactie onder dit artikel!

 

Bron:
De Koning, C., 2015, Hoe schrijf ik een gedicht? Leer het met dit boek!, Amsterdam

Gratis oefenbladen spelling

marten sale brouwer

Door

marten sale brouwer

op 1 July 2017

Hallo Carola. Mijn Naam is Marten Sale Brouwer Origami kunstenaar/ kunstschilder en organisator kunstprojecten waar onder de kunstroute leeuwarden. https://spelendnaarvrede.nl/2017/06/een-wereld-vol-kleur-2018/ In de project zullen gedichten ook een grote rol gaan spelen ( ook door kinderen van de basisscholen in Friesland) nu ben ik bezig met een brief die de basisscholen kunnen uit printen en aan de kinderen kunnen geven . Hoe maak ik een gedicht. ik zou ook gebruik willen van 1 of een aantal tips die je geeft , al zal ik dat wel in mijn eigen woorden doen dus niet zomaar een copy van maken , maar wou wel je toestemming vragen en misschien wil je mij helpen om b.v. als ik mij brief klaar heb er nog een keer naar te kijken of je nog een aanvulling heb of dat er juist iets uit moet. graag hoor ik van je met vriendelijke groet marten

Carola de Koning

Door

Carola de Koning

op 1 July 2017

Beste Marten Sale Brouwer, dank voor je bericht. Het lijkt me een heel mooi project waar je mee bezig bent! Als je de bron vermeld (de titel van het boek en mijn naam) mag je in je eigen woorden de tips verwerken in de brief die je naar scholen gaat sturen. Succes! Hartelijke groet, Carola de Koning

Monique

Door

Monique

op 22 November 2017

Graag hoor ik of je dit al klaar hebt

Carola de Koning

Door

Carola de Koning

op 22 November 2017

Hallo Monique, wat bedoel je precies? Hartelijke groet, Carola

Reactie plaatsen