Cito-toetsen groep 3: alle informatie op een rij

Klik hier voor de Cito Oefenpakketten

 

In groep 3 krijgt je kind te maken met de Cito-toetsen groep 3. Op het rapport zie je meestal de resultaten van deze Cito-toetsen staan. Omdat voor veel ouders niet helemaal duidelijk is wat deze toetsen zijn, hebben we hier alle informatie opgenomen over de Cito-toetsen in groep 3.

In dit artikel vind je een overzicht van alle toetsen die jouw kind dit schooljaar krijgt (met een toetskalender). Je vindt er ook niet te missen tips en oefenmaterialen.

Dit artikel is geschreven door de onderwijsexperts van Wijzer over de Basisschool.

cito normering uitleg

Bij de indeling met de cijfers I t/m V wordt uitgegaan van 5 groepen van 20%.

De score wordt ook nog vaak aangeduid met de letter A t/m E

Cito zet de score van jouw kind af tegen de scores van alle kinderen in Nederland. Als jouw kind een A scoort, hoort het bij de 25% hoogst scorende kinderen in Nederland.

Ook komen de volgende aanduidingen voor:

AI, AII, BII, BIII, CIII, CIV, DIV, DV, EV.

Dit zijn dan combinaties van de letters met de Romeinse cijfers.

 

Cito scores groep 3: Tips!

Wil je meer weten over de normen ofwel niveaus van de cito-toetsen? Lees dan het artikel:

Eén fout kan het verschil tussen bijvoorbeeld II of III maken. Als de Cito-toetsscores groep 3 van je kind tegenvallen, is het altijd nuttig om tijdens de rapportbespreking te vragen wat de score precies was. Ging het bijvoorbeeld om een lage II of een hoge III (bijna een II)?

 

Cito oefenen groep 3 werkbladen

Voor rekenen en spelling in groep 3 zijn er oefenboeken beschikbaar die volledig zijn afgestemd op de Cito-toetsen (3.0 en 4.0): Oefenboeken groep 3.

Bekijk ook:

 

Wil je meer weten over de Cito-toetsen per groep? Bekijk dan de onderstaande links eens.

 

 

jongetje maakt toets in de klas

Verschil Cito-toets en methodegebonden toetsen?

Het verschil tussen Cito- en methodegebonden toetsen is dat Cito-toetsen vaardigheidstoetsen zijn en methodegebonden toetsen beheersingstoetsen. Dit betekent dat er met de methodegebonden toetsen wordt bekeken of de leerlingen de lesstof die ze net hebben geleerd voldoende beheersen.
Bekijk artikel
meisje leest boek

Wat zijn AVI-toetsen?

AVI-toetsen testen hoe vlot en nauwkeurig een kind kan lezen. De afkorting AVI staat voor Analyse van Individualiseringsvormen. Het begrip is afgeleid van het AVI-systeem, dat teksten indeelt naar niveau. Schoolboeken vermelden vaak de AVI-norm. Zo zie je meteen welke […]
Bekijk artikel