Vliegende start voor je kind in het nieuwe schooljaar? Download onze Gratis Oefenbladen Rekenen
[PDF] Direct Toegang

Page content

Optellen

Cijferend optellen is bezig aan een ‘come back’. In de afgelopen jaren hebben veel kinderen het optellen met grote getallen geleerd met het zogenaamde ‘kolomsgewijs rekenen‘. Nu zien we op veel basisscholen weer aandacht voor het cijferend optellen.

Meestal wordt er in groep 5 begonnen met het leren van optellen met grote getallen met behulp van kladpapier. De manier waarop het optellen met grote getallen wordt geleerd op de basisschool verschilt nogal per school.

De meest bekende manier is het cijferend optellen. Deze manier van optellen werd ‘vroeger’ ook geleerd. Het cijferend rekenen is bezig aan een ‘come back’.

Kolomsgewijs rekenen

De laatste decennia was het kolomsgewijs optellen in de mode. Hierbij werk je van links naar rechts. Je telt eerst alle honderdtallen op, vervolgens de tientallen en tot slot de eenheden. Als je bijvoorbeeld de som 369 + 423 moet uitrekenen, dan gaat dit als volgt:

optellen voorbeeldsom

Je moet dus heel goed kijken naar de waarde van de cijfers. Is het een honderdtal of is het bijvoorbeeld een tiental? Het lijkt een aardige manier om een optelsom op te lossen.

Echter, de ‘problemen’ ontstaan als je gaat werken met echt grote getallen of als je een hele reeks kommagetallen moet optellen (bij bijvoorbeeld rekenen met geld). Je krijgt dan vaak hele lange uitwerkingen op het kladpapier. Niet alleen onoverzichtelijk voor een kind (met de kans op fouten), maar ook nog eens tijdrovend.

Cijferend rekenen

Met het cijferend optellen heb je die problemen niet. Je kunt een moeilijke som met veel grote getallen of kommagetallen net zo makkelijk oplossen als een makkelijke som.

Als je kind problemen heeft met het optellen met grote getallen, is het de moeite waard om te achterhalen welke methode op school wordt gebruikt. Als een kind kolomsgewijs optellen wordt geleerd en dit leidt niet tot goede resultaten, dan is het zeker een overweging waard om samen met je kind het cijferend optellen door te nemen!

Cijferend optellen: video met uitleg

In onderstaande video wordt het optellen onder elkaar uitgelegd door Laura. Hierbij wordt gebruik gemaakt van cijferend rekenen.

Cijferend optellen: oefenen

Het oefenen van cijferend optellen kan heel goed met de oefenboeken rekenen van Aandacht voor Rekenen.
Vanaf groep 5 worden er optelsommen met grotere getallen aangeboden aan de kinderen. Dat is dus ook het moment om het cijferend optellen te leren.

Download een oefenblad cijferend rekenen:

Download PDF Oefenblad cijferend rekenen

In hogere groepen is deze vaardigheid alleen maar belangrijker. Het goed kunnen oplossen van optelsommen met grote getallen is een ‘must’.

Met de oefenboeken rekenen van Aandachtvoorrekenen.nl kun je met je kind oefenen met kale sommen optellen onder elkaar en met redactiesommen. Dit is nodig omdat je kind ook bij het oplossen van verhaaltjessommen de juiste oplossingsstrategie moet leren kiezen.

Andere sommen oefenen?

Rekenen op het niveau van de groep van je kind oefenen?

  Comment Section

  9 reacties op “Optellen


  Door KES op 27 maart 2018

  Mijn dochter is geen sterke rekenaar en makkelijk afgeleid. Wij waren al niet echt blij dat ze op school alles kolomgewijs rekenen (dus plus en min). Thuis oefenen we “voor de grap” met cijferend en zij heeft veel meer goede antwoorden.
  Frusterend dat het niet van school mag! School vindt cijferend een “trucje”. Dat zijn we niet mee eens. het is ook een volwaardige methode.


  Door Carola de Koning op 28 maart 2018

  Beste KES,
  Je hoort inderdaad vaker dat kinderen die wat moeite hebben met rekenen het cijferend rekenen beter snappen dan het kolomsgewijs rekenen. Het voordeel van kolomsgewijs rekenen is dat kinderen op hun eigen niveau de som kunnen oplossen. Er kunnen zoveel ‘happen’ genomen worden als nodig is. Het ene kind kan een som in drie stappen oplossen en het andere kind heeft er iets meer nodig.
  Toch kan het cijferend rekenen in veel gevallen ook uitkomst bieden. Na veel oefenen met cijferend rekenen kan het kwartje alsnog opeens vallen. Hopelijk komen jullie er samen uit met de leerkracht.

  Hartelijke groet,
  Carola


  Door mandy maassen op 14 maart 2017

  Op het moment leren de kinderen van onze basisschool de optelsommen anders.
  bijv. 369+423 dat moeten ze als volgt doen

  300+400/60+20/9+3
  700/80/12
  700+80+10+2


  Door Maaike de Boer op 14 maart 2017

  Hi Mandy,
  Dat is een vorm van kolomsgewijs rekenen. In het artikel zie je hier een voorbeeld van, het is alleen iets anders opgeschreven.


  Door Ivonne Brederode op 27 september 2016

  Geweldig! Mijn zoon zit hier nu middenin. Ik heb vroeger cijferend rekenen geleerd en kende de kolomvariant niet eens!! Nu kan ik met hem samen kijken wat voor hem het makkelijkst is. Ik ben echt heel blij met jullie site, mails en informatie. !!!!!


  Door Danja op 8 januari 2016

  HI Maaike, de entreetoets is al snel. Zal ik dan boek 2 bestellen of is boek 1 nog het beste? Groet, Danja


  Door Maaike de Boer op 8 januari 2016

  Hi Danja,

  Het oefenboek rekenen groep 7 – 2e helft schooljaar sluit beter aan op de entreetoets.


  Door Gerda op 16 september 2015

  Wat ben ik blij met jullie site! nu heb ik een idee van wat mijn kinderen leren op school en hoe! en ook waar de knelpunten kunnen liggen!
  Ga alsjeblieft door met dit goede werk.


  Door Maaike de Boer op 16 september 2015

  Hi Gerda,
  Dank je voor de leuke reactie! Fijn om te horen!

  Plaats een reactie


  *