Je Kind Beter Laten Scoren Met (Cito) Rekenen? Download onze Gratis Oefenbladen Rekenen
[PDF] Direct Toegang

Page content

Drempelonderzoek

Wat is het drempelonderzoek dat op veel scholen in groep 8 wordt afgenomen? Heb je een kind in groep 8 en wil je hier meer over weten?drempelonderzoek

Bekijk onze video om erachter te komen welke onderwerpen worden getoetst bij het drempelonderzoek, wanneer het drempelonderzoek (ongeveer) wordt afgenomen en hoe de uitslag van het drempelonderzoek eruit ziet.

Drempelonderzoek (video):

 

Let op! Kijk de voor de meest actuele informatie op deze website van de Overheid: Eindtoets op de basisschool.

Het drempelonderzoek wordt binnen het basisonderwijs gebruikt als extra toets naast de eindtoets. Deze toets bestaat uit 5 onderdelen:

Het drempelonderzoek wordt meestal tussen september en januari in groep 8 afgenomen. Sommige scholen nemen het af vlak voor de herfstvakantie, begin oktober en andere scholen juist in november. In ieder geval voor de kerstvakantie.

Als het drempelonderzoek is afgenomen krijg je daar als ouder een uitslag van via de leerkracht. Uiteindelijk krijg je ook een uitslag op papier met een score. Er een score gegeven per onderdeel. Die score wordt vervolgens vertaald naar een niveau. Dat niveau gaat van VWO hoog naar lager en dat is dus ook per onderdeel aangegeven. Zo kun je heel goed zien op welke onderdelen jouw kind welk niveau scoort.

In de uitslag van het drempelonderzoek wordt ook een gemiddeld niveau aangegeven. Dat is eigenlijk het schooladvies dat op basis van het drempelonderzoek wordt gegeven. In de uitslag wordt deze score ook nog vertaald naar een score zoals die ook op de Cito eindtoets wordt gegeven,  zodat het ook daarmee te vergelijken is.

Het drempelonderzoek is ontwikkeld door 678 Onderwijs Advisering. Naast toetsen voor het basisonderwijs geven zij ook toetsen voor het voortgezet onderwijs uit. Op hun website geven ze zelf onder meer het volgende aan over het drempelonderzoek:

Het drempelonderzoek heeft in elke toets vragen opgenomen die beginnen op of zelfs onder het niveau van een leerling in groep 5 van de basisschool en ook vragen die voor een leerling in groep 8 heel pittig zijn. Bron: 678 Onderwijs Advisering

  Comment Section

  11 reacties op “Drempelonderzoek


  Door Sandra op 7 november 2018

  Waarom worden kinderen met een Leerstoornis met get drempel onderzoek niet geholpen met faciliteiten voor dyslexie en dyscalculi.  Door Marit op 4 september 2018

  Hallo,
  Wat is het verschil tussen een drempeltoets en drempelonderzoek?


  Door Carola de Koning op 6 september 2018

  Beste Marit,
  Het drempelonderzoek toetst technisch lezen, spelling, woordenschat, begrijpend lezen en rekenen. Een beetje zoals de Cito-toetsen dus. Het kan een belangrijke bouwsteen zijn voor het schooladvies naast de Cito-toetsen.
  De drempeltest toetst aanleg en intelligentie. Ook deze toetst wordt als aanvulling gebruikt op het schooladvies.

  Hartelijke groet,
  Carola


  Door kitper op 30 juni 2017

  kun je ook oefenen met de drempeltoets hebben jullie boeken voor de drempeltoets  Door Els Noor op 24 november 2016

  Het drempelonderzoek wordt niet veel gebruikt in het basisonderwijs. Meestal wordt de NIO-toets afgenomen tussen september en december in groep 8. De uitslag van de NIO-toets vormt samen met de Cito-toetsen en de waarneming van de leerkracht de basis van het advies voor het VO.


  Door Karima op 17 november 2016

  Hoi

  Is een drempelonderzoek verplicht? Mag ik het ook weigeren? Ik zie de meerwaarde er niet van in. Ze hebben nog de middenmeting en de IEP toets aan het eind.

  Mvg


  Door Maaike de Boer op 18 november 2016

  Hi Karima,
  Ik zou met de school de functie van het Drempelonderzoek bespreken. Zij willen de toets misschien gebruiken als bouwsteen van het schooladvies. Als je meer wil weten over verplichtingen en rechten dan kun je bellen met de stichting Ouders & Onderwijs tel: 0800-5010.


  Door Monique Ikkink op 6 november 2016

  Hallo redactie,
  Ik heb nog nooit van het drempelonderzoek gehoord, lees het nu net op jullie site, en ik heb op onze basisschool niets over gezien cq. gehoord, vorig jaar zat mijn oudste in groep 8 (schooljaar 16-17) dus op het voortgezetonderwijs. Nu zit mijn dochter in groep 8, maar tot nu toe nog niets over gehoord. Is dit verplicht om af te nemen en dit te bespreken met de ouders. Zijn ze ook verplicht om de uitslag daarvan aan ons te laten zien?

  met vriendelijke groet,
  Monique Ikkink


  Door Maaike de Boer op 7 november 2016

  Hi Monique,
  Er zijn verschillende toetsen in omloop die scholen kunnen afnemen. Het Drempelonderzoek wordt op lang niet alle scholen afgenomen, maar we bieden er hier informatie over voor de ouders die er wel mee te maken krijgen. Op veel basisscholen worden in groep 8 de zogenaamde Cito B8/M8 toetsen nog voor de kertvakantie afgenomen. De uitslag hiervan is vaak ook een bouwsteentje van het schooladvies. Ik zou op school navragen welke toetsen er in groep 8 bij jullie worden afgenomen en hoe het schooladvies is opgebouwd.
  Hartelijke groet,
  Maaike

  Plaats een reactie


  *