Je Kind Beter Laten Scoren Met (Cito) Rekenen? Download onze Gratis Oefenbladen Rekenen
[PDF] Direct Toegang

Page content

Intern begeleider (IB’er)

Een Interne Begeleider (IB’er) is iemand die verschillende taken uitvoert die de school ondersteunen buiten de leerkracht om. Eigenlijk kan een IB’er overal bij betrokken zijn als achtervanger, maar hij of zij geeft geen les. Tenminste, in zijn oorspronkelijke functie. Een combinatie met lesgeven is daarentegen wel (steeds meer) mogelijk.helpen huiswerk

Een IB’er is iemand die constant taken oppakt waarvoor in de reguliere les geen plaats is. Die kunnen coördinerend zijn of het zijn klussen waarvoor de docent het in de les te druk heeft.

 Activiteiten IB’er

Voorbeelden van activiteiten die een IB’er uitvoert zijn:

 • Coördinatie LVS (zie artikel LeerlingenVolgSysteem): Van hogerhand legt het LVS de prestaties en ontwikkelingen van leerlingen vast en monitort ze. Een IB’er coördineert hoe een school dit systeem toepast. Onder dat coördineren valt: het plannen van de toetsen en het opstellen van de werkplannen.
 • Remedial Teaching: Hierbij neemt de IB’er een leerling met een leer- of gedragsprobleem apart. Hij onderzoekt hem of haar en stelt het probleem vast. Aan de hand hiervan maken ze een werkplan. Dit is overigens niet te verwarren met bijles, omdat bijles echt gerelateerd is aan een schoolvak.
 • Coaching docenten: De kennis die de IB’er opdoet gebruikt hij om leerkrachten te coachen. Met enige regelmaat brengt de IB’er bezoeken aan de klas en houdt hij contact met de docenten om ze te kunnen begeleiden.

Samengevat speelt een IB’er altijd wel een rol wanneer het gaat om na- of bijscholing op de basisschool.

Wie wordt aangesteld als IB’er?

Soms heeft een speciaal benoemde leerkracht de functie van IB’er. Hier staat dan een bonus tegenover op het normale salaris. Of het is mogelijk dat de taak van een IB’er zo dagvullend is dat hij helemaal niet meer voor de klas staat. Andersom kan ook: dat een IB’er vanuit zijn functie uiteindelijk ook voor de klas komt te staan.

Geen duidelijk cao

De positie van een IB’er is wankel. Dat komt doordat zijn takenpakket heel lastig is te definiëren. De rol van een IB’er is die ook niet vastgelegd in een cao of wet.

  Comment Section

  23 reacties op “Intern begeleider (IB’er)


  Door Anoniem. op 24 maart 2019

  De intern begeleider van de school van ons kind is ongefundeerd nogal dwingend over bepaalde hulpverlening.Onze huisarts geeft zelf aan dat het nogal eens voorkomt dat Intern Begeleiders van scholen te snel en teveel doorverwijzen naar bv Yorneo.Graag willen wij onnodige medicalisering en problematisering voorkomen.Onze huisarts geeft aan niet mee te werken aan de drang van de Intern Begeleider.De huisartsenpraktijk is actief bezig onnodige verwijzingen en dwang te voorkomen.


  Door Anoniem2 op 25 mei 2019

  Hallo anoniem,

  Hier bij ons hetzelfde. Zonder enige analyse, handelingsplan e.d. blijven aandringen op externe hulp. Eenmaal hier aan toegegeven, er kwam niks uit. Desondanks blijft school aandringen. Uiteindelijk overgestapt naar een andere school waar de zorgstructuur wel op orde is. Onze zoon was binnen 1 week weer helemaal de oude. Triest dat scholen zo’n druk kunnen uitoefenen. Het zou moeten gaan over het belang van het kind, waarbij de ouders Als gelijkwaardige gesprekspartners worden gezien… Heel veel succes, vertrouw op jouw eigen gevoel!


  Door Anoniem op 27 augustus 2019

  Heel herkenbaar. Kind staat op punt onderzocht te worden (lees eerste intake), wegens gedragsproblematiek. Helaas heeft de IB’er al gebeld met de instantie met het verzoek om gelijk al proefmedicatie mee te geven.

  Helaas voor de IB’er zullen wij pas medicatie inschakelen als de test helemaal is afgerond en in hoeverre dit noodzakelijk zal zijn.


  Door Butterfly op 13 februari 2019

  Bij mijn dochter op school is geen intern begeleider of remedial teacher maar zij heeft wel echt begeleiding nodig,
  Is een school verplicht een IB er aan te stellen ?


  Door Carola de Koning op 14 februari 2019

  Beste Butterfly,
  Je kunt je vraag het beste stellen aan het team van Ouders & Onderwijs (https://www.oudersonderwijs.nl/). Zij weten alles over de rechten en plichten van ouders met betrekking tot het onderwijs.

  Harteljke groet,
  Carola


  Door Evelien op 16 januari 2019

  Mag een interne begeleider beslissen dat je kind niet naar een andere klas mag? Als jij als ouder denkt dat ze in die andere beter zal functioneren


  Door Carola de Koning op 18 januari 2019

  Beste Evelien,
  Je kunt je vraag het beste stellen aan het team van Ouders & Onderwijs (https://www.oudersonderwijs.nl/). Zij weten alles over de rechten en plichten van ouders met betrekking tot het onderwijs.

  Hartelijke groet,
  Carola


  Door Marina op 9 oktober 2018

  Mag de Ib’er ook als IB’er voor de klas waar zijn eigen kind in zit werken als IB’er?  Door Wilweten op 4 september 2018

  Kan je met spw4 diploma intern begeleider functie uitoefenen?


  Door Carola de Koning op 5 september 2018

  Hallo,
  Dit kun je het beste even navragen bij de opleidingsinstituten die de opleiding tot intern begeleider verzorgen.
  Succes!

  Hartelijke groet,
  Carola


  Door Lizzie op 18 april 2019

  Als SPW’er heb je toch geen hbo-niveau en geen ervaring als leerkracht opgedaan? Hoe kun je dan als coach voor leerkrachten functioneren?


  Door Marjolein op 19 april 2018

  Kun je dit ook als zij-instromer gaan doen? Ik wil graag in het onderwijs werken, maar het liefst in een ondersteunende functie


  Door Carola de Koning op 20 april 2018

  Beste Marjolein, dit durf ik niet te zeggen. Het lijkt me dat je eerst ervaring als leerkracht moet hebben opgedaan om de zorgtaken binnen een school op je te kunnen nemen, maar wellicht zijn er mogelijkheden. Dit zou ik sowieso even navragen bij de opleidingsinstituten.
  Succes!
  Hartelijke groet,
  Carola


  Door Barbara op 16 maart 2019

  Welke opleidingsinstituten zou je kunnen benaderen?


  Door Carola de Koning op 18 maart 2019

  Beste Barbara,
  Je kunt het beste zelf even googelen. Dan kun je zelf kijken welke opleiding je het meeste aanspreekt en bij jou in de buurt is.
  Succes!
  Hartelijke groet,
  Carola


  Door Nasrin Kolaini op 21 augustus 2017

  Ik ben intern begeleider in eigenland.Hoe kan in ik in Nederland intern begeleider worden?


  Door Carola de Koning op 21 augustus 2017

  Beste Nasrin Kolaini, om intern begeleider te worden volg je een opleiding tot intern begeleider. Het is een post-HBO opleiding. Je kunt de opleiding bijvoorbeeld hier volgen:
  https://www.inholland.nl/academy/opleidingen/primair-onderwijs/passend-onderwijs-en-zorgverbreding/intern-begeleider-remedial-teacher/
  https://www.marnixonderwijscentrum.nl/cursussen/id/354/intern-begeleider-basisopleiding-post-hbo

  Als je even googled op ‘opleiding intern begeleider basisonderwijs’, kun je zelf even kijken welke opleiding het beste bij jou past.
  Succes!
  Hartelijke groet,
  Carola de Koning


  Door Okke op 12 januari 2018

  Je zou wellicht beter een Master SEN (special educational needs) kunnen volgen. Deze duurt ook 2 jaar, maar dan heb je wel een mastertitel.


  Door OttoDemeester op 20 april 2019

  Master (S) EN heeft zin als je school buiten de klas RT wil aanbieden. Mijn directie/bestuur niet. Je kunt uiteindelijk ook als zzp-er aan de gang.


  Door W. vd Hoeve op 14 december 2016

  Deze omschrijving van de taken van een ib-er geldt zeker niet voor elke school. Met de omschrijving ‘manusje van alles’ geef je in mijn ogen een vertekend beeld van de ib-er. Een ib-er is de spil in de coőrdinatie van de leerlingenzorg op school en het vorm geven van passend onderwijs. Een taak die niet ‘wankel’ is maar juist steeds belangrijker wordt. Zie site Lbib (landelijke beroepsgroep intern begeleiders)


  Door Maaike de Boer op 14 december 2016

  Beste W. v.d. Hoeve, dank voor de aanvulling op de uitleg over de intern begeleider.


  Door IB op 22 mei 2019

  Helemaal mee eens!

  Plaats een reactie


  *