Je Kind Beter Laten Scoren Met (Cito) Rekenen? Download onze Gratis Oefenbladen Rekenen
[PDF] Direct Toegang

Page content

Canon van Nederland

De canon van Nederland stelt de 50 belangrijkste gebeurtenissen samen in de Nederlandse geschiedenis. Sinds 2010 nemen docenten deze canon verplicht op in het bovenbouwprogramma van het basisonderwijs. Zij behandelen de 50 gebeurtenissen in de klas door ‘vensters’ die ze klassikaal bespreken.

molens nederland

Waarom bestaat de canon?

Je spreekt canon uit met de klemtoon op de ‘a’. Het woord staat voor ‘richtlijn’ of ‘maatstaf’. De lijst behandelt ‘wat leerlingen in ieder geval over de cultuur en historie van Nederland moeten weten’. De lijst is dus richtinggevend en bindend voor het vak geschiedenis in groep 5 t/m 8. Maar ook de eerste twee klassen in het voortgezet onderwijs.

De canon in het basisonderwijs

Voor het onderwijs biedt ‘de canon’ het lesmateriaal aan als vensters. Hierop staan onderwerpen die docenten in de les kunnen bespreken. Weliswaar mogen docenten de ’50 vensters/onderwerpen’ uitdiepen en aanvullen, maar ze wijken over het algemeen niet af van de lijst af. De canon wordt immers landelijk getoetst. Daarmee is zij ook een houvast voor het examenprogramma.

RembrandtOnderwerpen in de Canon

De canon van Nederland begint bij het tijdperk van de hunebedden (3000 voor Christus) en eindigt bij het naoorlogse Europa (1945). Opvallende gebeurtenissen in de lijst zijn de: opkomst van de Hanze-steden, de Beeldenstorm en de Eerste & Tweede Wereldoorlog. Opmerkelijke historische figuren die de lijst telt, zijn bijvoorbeeld: Karel de Grote, Erasmus, Willem van Oranje, Rembrandt, Max Havelaar, Willem Drees, Annie MG Schmidt en Anne Frank.

Canon van Nederland-app

Om kinderen in de bovenbouw spelenderwijs de 50 vensters van de Canon te leren, is er de handige entoen.nu app. Telefoons en tablets met Android of IOS ondersteunen deze digitale applicatie. De gratis versie bevat al veel informatie, maar de betaalde variant behandelt de canon van Nederland per venster. Hierdoor is laatstgenoemde erg nuttig voor ouder en leerling om een proefwerk of examen voor te bereiden.

De canon op televisie

Het educatieve kinderprogramma Het Klokhuis behandelde de canon in een 50-delige serie. Iedere aflevering behandelde een van de 50 vensters. Bekijk meer tips over geschiedenis voor kinderen hier: Geschiedenis voor kinderen: uitleg en 3 tips!

    Comment Section

    0 reacties op “Canon van Nederland

    Plaats een reactie


    *