arrow_drop_up arrow_drop_down

Ontdek hoe je het geheugen van je kind kunt trainen

Heeft je kind moeite met zich concentreren? Is hij vaak aan het dagdromen of snel afgeleid? Heeft je kind moeite met het oplossen van rekensommen waarbij veel informatie onthouden moet worden in de ‘tussenstapjes’?

Dit kan allemaal te maken hebben met problemen in het zogenaamde werkgeheugen.

Korte termijn- en lange termijn geheugen

Onze hersenen kun je vergelijken met een computer die informatie verwerkt. De informatie komt binnen in het zogenaamde zintuiglijk geheugen via onze zintuigen. Vervolgens wordt de informatie opgeslagen in het korte termijn geheugen en komt daarna in het zogenoemde werkgeheugen. In het werkgeheugen wordt de informatie bewerkt voor opslag in het lange termijn geheugen.

computer

Wat is het werkgeheugen?

Het werkgeheugen is een functie die informatie niet alleen opslaat maar ook bewerkt. In het dagelijks leven gebruiken we ons hersenen trainenwerkgeheugen veelvuldig. Een aantal voorbeelden:

  • Onthouden van instructies
  • Oplossen van problemen
  • Volgen van een verhaallijn
  • Vasthouden van concentratie
  • Afmaken van taken
  • Verhaalsommen bij rekenen
  • Begrijpend lezen
  • Starten en stoppen van een taak.

 

Het werkgeheugen kan slechts een beperkte hoeveelheid informatie gedurende een korte tijd vasthouden. Wanneer het werkgeheugen niet goed functioneert worden problemen hierin ondervonden.

Het trainen van het werkgeheugen

Met de COGMED werkgeheugentraining kan het werkgeheugen en de concentratie worden verbeterd. Mijn Praktijk Zij aan Zij biedt deze training al enkele jaren aan.

De COGMED werkgeheugentraining is een computerprogramma waarbij de deelnemer thuis (3, 4 of 5 keer per week) de gecontroleerde, bewuste aandacht traint. Hieronder een uitleg van de twee aandachtssystemen (zie ook afbeelding):

De stimulusgestuurde aandacht (wordt van buitenaf geprikkeld), hiervoor hoef je geen inspanning te leveren. Een voorbeeld hiervan is naar buiten kijken als er iemand voorbij komt die toetert. Of: je aandacht naar de tv richten terwijl je huiswerk aan het maken bent (omdat je een bekend geluidje hoort..).

De gecontroleerde, bewuste aandacht. Deze vorm van aandacht kost inspanning en wordt dan ook wel ‘zelfsturende functie’ genoemd. Een voorbeeld hiervan is onthouden welke opdracht je moet gaan maken terwijl je uit je tas je spullen aan het pakken bent. Of: naar het verhaal van je vriendin blijven luisteren terwijl je in je tas je telefoon hoort overgaan.

De oefeningen worden steeds moeilijker: het programma past zich aan het niveau van presteren aan. Op deze manier word je continu uitgedaagd cogmed training geheugen om nóg beter te presteren. Hierdoor verleg je steeds je grens – het wordt steeds moeilijker.

Wanneer het moeilijke wordt en je blijft trainen, zal je brein zich aanpassen: je traint je werkgeheugen dan effectief!

De trainingsvoortgang wordt wekelijks met je besproken door je coach, samen met een ouder/verzorger of leerkracht. Natuurlijk zijn beloningen erg belangrijk en deze zijn in het programma op verschillende manieren verwerkt.

Voor wie is de training geschikt?

Voor kinderen van 3 jaar tot en met volwassenen. Er zijn drie verschillende programma’s beschikbaar, afhankelijk van de leeftijd van de gebruiker.
Voorafgaand aan de training wordt een screening gedaan (kort onderzoekje) om te kijken of de training wel geschikt is en of het passend is bij de hulpvraag van het kind, de jongere of de volwassene.

Meer weten?

Kijk op :

www.cogmed.nl

zijaanzij.info

of mail contact@zijaanzij.info voor een demonstratieversie

gratis oefenbladen rekenen en spelling

Max Netelenbos
Door

Max Netelenbos

op 5 April 2016

Met interesse het artikel gelezen. Een waardevolle aanvulling op hetgeen ik al wist. Bedankt Maaike.

Helen
Door

Helen

op 22 February 2017

Beste Maaike, Is deze training ook voor volwassenen met ADD geschikt? Groet, Helen

Maaike de Boer
Door

Maaike de Boer

op 22 February 2017

Hi Helen, je kunt hierover het beste even contact opnemen met Meike Manschot van Praktijk Zij aan Zij.

Reactie plaatsen