Beter scoren met Cito Rekenen? Tijdelijk Gratis Oefenbladen
[PDF] Direct Toegang

Page content

NIO toets

NIO toets staat voor Nederlandse Intelligentietest voor Onderwijsniveau toets. Deze eindtoets geeft een indicatie van het niveau voor de middelbare school. De toets duurt in totaal 2 uur en bestaat uit 6 onderdelen:

Verbaal inzicht:

 • Synoniemen
 • Analogieën
 • Categorieën

Rekenkundig inzicht:

 • Getallen
 • Rekenen
 • Uitslagen

Een scholier moet de toetsen binnen een bepaalde tijd maken. De tijd die de leerling heeft kan liggen tussen de 5 tot 15 minuten. De meeste gedeeltes bestaan uit 20 tot 30 meerkeuzevragen. Scholen mogen er voor kiezen om de toets af te laten nemen door ervaren testassistenten.

Doeleinden NIO-toets

De test kijkt eerder naar wat een leerling zou kunnen, dan naar de werkelijke capaciteiten van een leerling. Soms dient de toets als ‘second opinion’, volgend op een andere tegenvallende eindtoets.

LeerlingmaakttoetsEen school is vrij om de NIO-toets af te nemen het hele jaar door. Dat geldt voor de groepen 1 t/m 3 en 8. Wordt die alleen in groep 8 afgenomen, dan is de NIO-toets eveneens een eindtoets. Dat wil zeggen: hij is nodig om te bepalen wat een geschikt niveau is in het voortgezet onderwijs. In de groepen 1 t/m 3 gebruikt een docent de toets om te kijken of een leerling wel in de goede klas zit.

Uitslag NIO-toets

In het geval dat een docent de NIO-toets eind groep 8 afneemt, betekenen de scores bij de uitslag het volgende:

Score:               Niveau:

< 80                   lwoo of praktijkonderwijs
80 t/m 90         bbl of bbl/kbl
90 t/m 100       kbl of kbl/tl
100 t/m 107    vmbo tl t/m vmbo tl/havo
108 t/m 115     havo
Vanaf 116         havo/vwo
Vanaf 118         vwo/gymnasium/vwo+/technasium

Scholen kiezen zelf eindtoets

Als eindtoets is die van CITO het meest bekend. Maar sinds een paar jaar zijn basisscholen niet meer verplicht om per definitie een toets van het Cito af te nemen. Wel moeten zij in ieder geval een objectieve eindtoets inkopen, die het eindniveau vaststelt van een basisscholier. Zonder eindniveau heeft een leerkracht immers geen leidraad welke onderwijsvorm het beste bij de leerling past.

De NIO-toets heeft het voordeel dat die wat korter is in vergelijking met andere eindtoetsen. Deze test houdt dus daardoor meer rekening met de spanningsboog van sommige kinderen.

De NIO-toets wordt uitgegeven door Boomtest onderwijs. Meer informatie vindt u in de ouderbrochure.

  Comment Section

  18 reacties op “NIO toets


  Door mamajeho op 21 februari 2017

  Mijn dochter heeft twee jaar geleden een IQ test gedaan en bleek toen 108 te halen. Bij CITO haalt ze voor spelling en rekenen I vs II maar voor woordenschat en begrijpend lezen IV. Ze houdt duidelijk niet van lezen. Als ze iets moet leren haalt ze altijd boven een 8 en is daarvoor gemotiveerd… Ik denk dat ze naar de HAVO kan. Echter verwacht laag schooladvies volgend jaar in groep 8. Waarom is die CITO zo belangrijk? Is de NIO test voor haar dan een het beste alternatief?


  Door Maaike de Boer op 21 februari 2017

  Beste Mamajeho,
  Het schooladvies bestaat niet alleen uit de resultaten op de cito-toetsen. Vraag op school na waaruit het schooladvies bij jullie is opgebouwd. Het kan geen kwaad om wat extra aandacht te besteden aan begrijpend lezen. Hier staan tips voor het oefenen hiervan: Begrijpend lezen oefenen


  Door Tanja op 2 juli 2017

  Goedemorgen,
  Ik wil wat vragen over het voorlopig advies in groep 7. Mij dochter is basis/kader advies gekrijgen.
  Zijn scoren zijn:
  Begrijpend lezen
  M6 24
  M7 34 dit scoren zijn voor kader
  Rekenen
  M6 78
  M7 92 dit zijn ook voor kader
  Technische lezen
  M6 68 dit is voor basis
  M7 96 dit is voor vwo
  Spelling
  M6 126 dit is voor basis
  M7 139 dit is voor havo
  Klopt dat?
  Bedankt. Tanja


  Door Carola de Koning op 3 juli 2017

  Beste Tanja,
  Dit kun je het beste even aan de leerkracht van je dochter vragen. De leerkracht heeft de tabellen waar dit in staat.
  Hartelijke groet,
  Carola de Koning


  Door Paola op 8 augustus 2017

  Beste Carola,
  Mijn zoon heeft in gr 7 Mavo/Havo als voorlopig advies gekregen. Zijn scores (rapport en Cito) zitten boven deze niveau (ong havo/vwo). De reden van te lage advies is dat hij te kinderachtig is en hij babbelt veel met zijn klasgenootjes tijdens de lessen. Zou NIO test mij kunnen helpen dit advies te verbeteren en wanneer zou het beste zijn dit test te laten afnemen, nu of midden gr 8? Alvast bedankt.

  Paola


  Door Carola de Koning op 9 augustus 2017

  Beste Paola,
  Het is van een afstand altijd lastig te zeggen wat het beste is om te doen. Wat wil je zoon zelf? Zou hij naar de havo of het vwo willen? De motivatie van je zoon is erg belangrijk. Als hij iets wil, is de kans veel groter dat het hem gaat lukken dan wanneer hij niet zo gemotiveerd is. Waar zou je zoon het beste op zijn plek zijn qua niveau en sociaal emotionele ontwikkeling?
  Je zou de NIO als ‘second opinion’ kunnen laten afnemen. Ik zou dit dan doen na een gesprek met je zoon, zodat hij weet waarom hij de toets gaat maken. Misschien is het goed om de toets voor de Cito eindtoets af te laten nemen, zodat je nog wat ruimte hebt om verschillende scholen te bezoeken en te benaderen.
  Succes!
  Hartelijke groet,
  Carola de Koning


  Door Naina op 30 januari 2018

  Mijn zoon heeft 118 gescoord en krijg tl-havo advies . Ik en mijn zoon verwachten minimaal Havo advies . Mijn zoon heeft dyslexie.


  Door Carola de Koning op 31 januari 2018

  Beste Naina,
  Ik kan me voorstellen dat je minimaal havo advies had verwacht. Wellicht houdt de leerkracht er rekening mee dat je zoon dyslexie heeft en adviseert hij/zij daarom tl-havo. Als het goed gaat, kan je zoon altijd nog naar de havo.
  Succes!
  Hartelijke groet,
  Carola


  Door Kaatje op 2 februari 2018

  Hoi hoi

  Een gekke vraag..mijn dochter heeft altijd best slechte Cito scores gehad.. ik hoopte bij de drempeltoets vmbo-kader.. zo slecht waren haar resultaten al die jaren! Nu kreeg ze advies vmbo-tl / havo.. super natuurlijk! Maar kan ze de toetsen niet beter hebben gemaakt dan dat ze aan kan? Leraar was ook perplex en zei beter kader.. en wil nu afwachten voor nio! Mijn dochter wil nu naar een bepaalde school vanaf vmbo tl.. tja wat nu


  Door Carola de Koning op 2 februari 2018

  Hallo Kaatje, wat fijn dat je dochter onverwacht dit advies kreeg. Of ze de toets boven haar kunnen heeft gemaakt, durf ik je niet te zeggen. Misschien was ze minder zenuwachtig voor de drempeltoets dan ze voor de Cito-toetsen was? Of misschien vond ze de vraagstelling duidelijker dan bij een Cito-toets? Ik denk dat het inderdaad verstandig is de NIO even af te wachten. Ik kan me voorstellen dat je niet goed weet waar je nu goed aan doet. Het ‘veiligste’ is om een school te kiezen waar je dochter nog wat kan schuiven tussen de niveaus. Maar of dit ook de beste keuze is, kan ik van een afstand moeilijk inschatten.
  Succes!

  Hartelijke groet,
  Carola


  Door Kaatje op 2 februari 2018

  Hoi Carola

  Dat zei de leraar ook. Maar de inschrijvingen vinden plaats in maart en de nio pas in april. Tja wat is nu het beste..  Door Guus op 21 februari 2018

  Beste Carola,

  Mijn dochter heeft als uitslag op haar Cito havo en hoger behalve voor rekenen heeft ze vmbo-t(LR= 93%). Om havo te behalen voor wiskunde had zij minimaal LR 100 % moeten scoren. Op haar rapport staat zij gemiddeld een 8 voor wiskunde. Nou heeft de school als advies vmbo-t/ havo gegeven. Ik heb overleg gehad met de school waar zij graag naartoe wilt en zij snappen ook niet waarom de school geen havo als advies hebben gegeven. De basisschool wil geen enkeladvies havo geven. Nou is mij vraag of het nut heeft om mijn dochter een NIO te laten afnemen? Kan dit nog invloed hebben op haar advies ?


  Door Carola de Koning op 22 februari 2018

  Beste Guus,
  Dit kun je het beste even overleggen met de leerkracht. Als hij/zij de uitslag van de NIO mee zou willen laten wegen bij het advies, is deze test wellicht een optie. Als dit niet past binnen het beleid van de school, weet ik niet of het zin heeft.
  Je zou ook nog even met de middelbare school kunnen overleggen of de uitslag van de NIO bij hen nog meetelt bij het indelen van de leerlingen, want dan heb je er misschien wel iets aan.
  Succes!
  Hartelijke groet,
  Carola


  Door Samir op 9 maart 2018

  Hoi mijn zoon heeft het advies Havo/Vwo terwijl hij zich super goed gedraagd goed is in samenwerken en de nio toets gemist heeft omdat hij naar de plusklas moest ook heeft hij de eindtoets met 550 IEP Waarom geen Vwo? :/


  Door Carola de Koning op 9 maart 2018

  Beste Samir,
  Het is van een afstand lastig om te zeggen hoe de leerkrach tot zijn/haar advies is gekomen. Dit kun je het beste even met hem/haar overleggen.
  Hartelijke groet,
  Carola


  Door Anette op 9 maart 2018

  Hoi, Mijn zoon zit in groep 4 en zijn cito toetsen waren allemaal een E. Maar zijn NIO toets heeft hij tussen de 86 en 105 gescoord. Klopt de overeenkomst?


  Door Carola de Koning op 9 maart 2018

  Beste Anette,
  De Cito-toetsen en de NIO meten verschillende dingen: de Cito-toetsen meten wat een kind geleerd heeft op school en de NIO meet wat er in een kind zit, wat een kind als het ware in huis heeft. Als ik het goed begrijp, heeft je zoon op sommige onderdelen een hoge score behaald en op sommige onderdelen een lage score. Ik zou even met de leerkracht overleggen hoe hij/zij dit interpreteert. Dit is van een afstand lastig.
  Succes!
  Hartelijke groet,
  Carola

  Plaats een reactie


  *