Download nu de GRATIS Oefenbladen Rekenen
Toegang

Page content

NIO toets

NIO toets staat voor Nederlandse Intelligentietest voor Onderwijsniveau toets. Deze eindtoets geeft een indicatie van het niveau voor de middelbare school. De toets duurt in totaal 2 uur en bestaat uit 6 onderdelen:

Verbaal inzicht:

 • Synoniemen
 • Analogieën
 • Categorieën

Rekenkundig inzicht:

 • Getallen
 • Rekenen
 • Uitslagen

Een scholier moet de toetsen binnen een bepaalde tijd maken. De tijd die de leerling heeft kan liggen tussen de 5 tot 15 minuten. De meeste gedeeltes bestaan uit 20 tot 30 meerkeuzevragen. Scholen mogen er voor kiezen om de toets af te laten nemen door ervaren testassistenten.

Doeleinden NIO-toets

De test kijkt eerder naar wat een leerling zou kunnen, dan naar de werkelijke capaciteiten van een leerling. Soms dient de toets als ‘second opinion’, volgend op een andere tegenvallende eindtoets.

LeerlingmaakttoetsEen school is vrij om de NIO-toets af te nemen het hele jaar door. Dat geldt voor de groepen 1 t/m 3 en 8. Wordt die alleen in groep 8 afgenomen, dan is de NIO-toets eveneens een eindtoets. Dat wil zeggen: hij is nodig om te bepalen wat een geschikt niveau is in het voortgezet onderwijs. In de groepen 1 t/m 3 gebruikt een docent de toets om te kijken of een leerling wel in de goede klas zit.

Uitslag NIO-toets

In het geval dat een docent de NIO-toets eind groep 8 afneemt, betekenen de scores bij de uitslag het volgende:

Score:               Niveau:
100 t/m 107    vmbo tl t/m vmbo tl/havo
108 t/m 115     havo
Vanaf 116         havo/vwo
Vanaf 118         vwo/gymnasium/vwo+/technasium

Scholen kiezen zelf eindtoets

Als eindtoets is die van CITO het meest bekend. Maar sinds een paar jaar zijn basisscholen niet meer verplicht om per definitie een toets van het Cito af te nemen. Wel moeten zij in ieder geval een objectieve eindtoets inkopen, die het eindniveau vaststelt van een basisscholier. Zonder eindniveau heeft een leerkracht immers geen leidraad welke onderwijsvorm het beste bij de leerling past.

De NIO-toets heeft het voordeel dat die wat korter is in vergelijking met andere eindtoetsen. Deze test houdt dus daardoor meer rekening met de spanningsboog van sommige kinderen.

  Comment Section

  6 reacties op “NIO toets


  Door mamajeho op 21 februari 2017

  Mijn dochter heeft twee jaar geleden een IQ test gedaan en bleek toen 108 te halen. Bij CITO haalt ze voor spelling en rekenen I vs II maar voor woordenschat en begrijpend lezen IV. Ze houdt duidelijk niet van lezen. Als ze iets moet leren haalt ze altijd boven een 8 en is daarvoor gemotiveerd… Ik denk dat ze naar de HAVO kan. Echter verwacht laag schooladvies volgend jaar in groep 8. Waarom is die CITO zo belangrijk? Is de NIO test voor haar dan een het beste alternatief?


  Door Maaike de Boer op 21 februari 2017

  Beste Mamajeho,
  Het schooladvies bestaat niet alleen uit de resultaten op de cito-toetsen. Vraag op school na waaruit het schooladvies bij jullie is opgebouwd. Het kan geen kwaad om wat extra aandacht te besteden aan begrijpend lezen. Hier staan tips voor het oefenen hiervan: Begrijpend lezen oefenen


  Door Tanja op 2 juli 2017

  Goedemorgen,
  Ik wil wat vragen over het voorlopig advies in groep 7. Mij dochter is basis/kader advies gekrijgen.
  Zijn scoren zijn:
  Begrijpend lezen
  M6 24
  M7 34 dit scoren zijn voor kader
  Rekenen
  M6 78
  M7 92 dit zijn ook voor kader
  Technische lezen
  M6 68 dit is voor basis
  M7 96 dit is voor vwo
  Spelling
  M6 126 dit is voor basis
  M7 139 dit is voor havo
  Klopt dat?
  Bedankt. Tanja


  Door Carola de Koning op 3 juli 2017

  Beste Tanja,
  Dit kun je het beste even aan de leerkracht van je dochter vragen. De leerkracht heeft de tabellen waar dit in staat.
  Hartelijke groet,
  Carola de Koning


  Door Paola op 8 augustus 2017

  Beste Carola,
  Mijn zoon heeft in gr 7 Mavo/Havo als voorlopig advies gekregen. Zijn scores (rapport en Cito) zitten boven deze niveau (ong havo/vwo). De reden van te lage advies is dat hij te kinderachtig is en hij babbelt veel met zijn klasgenootjes tijdens de lessen. Zou NIO test mij kunnen helpen dit advies te verbeteren en wanneer zou het beste zijn dit test te laten afnemen, nu of midden gr 8? Alvast bedankt.

  Paola


  Door Carola de Koning op 9 augustus 2017

  Beste Paola,
  Het is van een afstand altijd lastig te zeggen wat het beste is om te doen. Wat wil je zoon zelf? Zou hij naar de havo of het vwo willen? De motivatie van je zoon is erg belangrijk. Als hij iets wil, is de kans veel groter dat het hem gaat lukken dan wanneer hij niet zo gemotiveerd is. Waar zou je zoon het beste op zijn plek zijn qua niveau en sociaal emotionele ontwikkeling?
  Je zou de NIO als ‘second opinion’ kunnen laten afnemen. Ik zou dit dan doen na een gesprek met je zoon, zodat hij weet waarom hij de toets gaat maken. Misschien is het goed om de toets voor de Cito eindtoets af te laten nemen, zodat je nog wat ruimte hebt om verschillende scholen te bezoeken en te benaderen.
  Succes!
  Hartelijke groet,
  Carola de Koning

  Plaats een reactie


  *