Je Kind Beter Laten Scoren Met (Cito) Rekenen? Download onze Gratis Oefenbladen Rekenen
[PDF] Direct Toegang

Page content

AVI toetsen

AVI toetsen testen hoe vlot en nauwkeurig een kind kan lezen. De afkorting AVI staat voor: Analyse van Individualiseringsvormen. Het begrip is afgeleid van het AVI-systeem, dat teksten indeelt naar leesvaardigheid. Schoolboeken vermelden daarom de AVI-norm, om zo de moeilijkheidsgraad van het boek aan te geven.

Meisje lezenKortgezegd test en beoordeelt de docent bij de AVI-toets hoe gemakkelijk een individu de gelezen woorden vertaalt in klanken. De techniek van het lezen stelt men dus op de proef, dat heet: technisch lezen. Het gaat bij een AVI-toets dus niet zozeer om het tekstbegrip, maar wel om de leesvaardigheid.

Kaarten AVI-toets

Bij een AVI-toets gebruikt de docent kaartjes waarop een tekst staat. In totaal heeft de leerkracht 10 kaarten: AVI-M3, AVI-E3, AVI-M4, AVI-E4, AVI-M5, AVI-E5, AVI-M6, AVI-E6, AVI-M7 en AVI-E7. Deze bestaan in 2 verschillende varianten. Daarbij lopen de kaarten op in moeilijkheidsgradaties.

Werkwijze AVI-toets voor docent

Bij een AVI-toets leest een basisscholier de tekst van het kaartje hardop voor aan de docent. Op een scorekaart houdt de leerkracht bij welke woorden de leerling foutief opleest. De uitslag die hieruit volgt, bepaalt het AVI-niveau. De uitkomst van de test is relevant, omdat een docent van daaruit literatuur en leesstof voor de leerling kan aanbevelen om beter te leren lezen.

Lees en leerachterstand

Als de docent na de toets constateert dat de leesvaardigheid van een leerling onder niveau zit, dan achterhaalt hij de werkwijze van de leerling. Om het level van de scholier omhoog te krijgen, onderzoekt hij de lacunes in het leesgedrag met de Grafementoets en de Toets voor Auditieve Synthese. Op basis van de uitslag van deze toetsen, stelt een docent een pakket samen dat de leerling kan helpen in niveau te stijgen.

Toets-momenten

DMT AVIDe AVI-toetsen beginnen als het kind leert lezen, dus tussen groep 3 en 8. De docent neemt de testen dan af in:

 • januari/februari
 • mei/juni

Groep 8 vormt als laatste jaar de uitzondering, want dan vindt de toets alleen in januari/februari plaats.

Verschil DMT

Een basisscholier wordt niet getest op de snelheid van het lezen, dat gebeurt bij de DMT (Drie Minuten Toets). Al noteert de leerkracht wel hoelang een kind over het lezen van de AVI-kaart doet.

  Comment Section

  2 reacties op “AVI toetsen


  Door Kim op 24 mei 2018

  Hoe wordt het avi-niveau vertaalt naar de cito-score? Welke score (a, b etc) heb je als je eind groep 6 een AVI van m7 hebt?


  Door Carola op 25 mei 2018

  Beste Kim,
  Voor zover ik weet, is er geen lijst of tabel waar dit in staat. AVI m7 betekent dat je kind leest op het niveau van ‘midden groep 7’. Het leesniveau van je zoon of dochter ligt dus boven het gemiddelde. Hij/zij loopt een half jaar voor. In dit artikel lees je alles over het AVI niveau (in de video onderaan het artikel wordt ook duidelijk uitgelegd wat AVI precies is): https://wijzeroverdebasisschool.nl/leesniveau/

  Hartelijke groet,
  Carola

  Plaats een reactie


  *