arrow_drop_up arrow_drop_down

Wat zijn AVI toetsen? Bekijk de uitleg

avi toetsen testen hoe vlot en nauwkeurig een kind kan lezen. De afkorting AVI staat voor: Analyse van Individualiseringsvormen. Het begrip is afgeleid van het AVI-systeem, dat teksten indeelt naar leesvaardigheid. Schoolboeken vermelden daarom de AVI-norm, om zo de moeilijkheidsgraad van het boek aan te geven. Meisje lezenKortgezegd test en beoordeelt de docent bij de AVI-toets hoe gemakkelijk een individu de gelezen woorden vertaalt in klanken. De techniek van het lezen stelt men dus op de proef, dat heet: technisch lezen. Het gaat bij een AVI-toets dus niet zozeer om het tekstbegrip, maar wel om de leesvaardigheid.

Kaarten AVI-toets

Bij een AVI-toets gebruikt de docent kaartjes waarop een tekst staat. In totaal heeft de leerkracht 10 kaarten: AVI-M3, AVI-E3, AVI-M4, AVI-E4, AVI-M5, AVI-E5, AVI-M6, AVI-E6, AVI-M7 en AVI-E7. Deze bestaan in 2 verschillende varianten. Daarbij lopen de kaarten op in moeilijkheidsgradaties.

Werkwijze AVI-toets voor docent

Bij een AVI-toets leest een basisscholier de tekst van het kaartje hardop voor aan de docent. Op een scorekaart houdt de leerkracht bij welke woorden de leerling foutief opleest. De uitslag die hieruit volgt, bepaalt het AVI-niveau. De uitkomst van de test is relevant, omdat een docent van daaruit literatuur en leesstof voor de leerling kan aanbevelen om beter te leren lezen.

Lees en leerachterstand

Als de docent na de toets constateert dat de leesvaardigheid van een leerling onder niveau zit, dan achterhaalt hij de werkwijze van de leerling. Om het level van de scholier omhoog te krijgen, onderzoekt hij de lacunes in het leesgedrag met de Grafementoets en de Toets voor Auditieve Synthese. Op basis van de uitslag van deze toetsen, stelt een docent een pakket samen dat de leerling kan helpen in niveau te stijgen.

Toets-momenten

DMT AVIDe AVI-toetsen beginnen als het kind leert lezen, dus tussen groep 3 en 8. De docent neemt de testen dan af in:
  • januari/februari
  • mei/juni
Groep 8 vormt als laatste jaar de uitzondering, want dan vindt de toets alleen in januari/februari plaats. Verschil dmt Een basisscholier wordt niet getest op de snelheid van het lezen, dat gebeurt bij de DMT (Drie Minuten Toets). Al noteert de leerkracht wel hoelang een kind over het lezen van de AVI-kaart doet.
Kim
Door

Kim

op 24 May 2018

Hoe wordt het avi-niveau vertaalt naar de cito-score? Welke score (a, b etc) heb je als je eind groep 6 een AVI van m7 hebt?

Carola
Door

Carola

op 25 May 2018

Beste Kim, Voor zover ik weet, is er geen lijst of tabel waar dit in staat. AVI m7 betekent dat je kind leest op het niveau van 'midden groep 7'. Het leesniveau van je zoon of dochter ligt dus boven het gemiddelde. Hij/zij loopt een half jaar voor. In dit artikel lees je alles over het AVI niveau (in de video onderaan het artikel wordt ook duidelijk uitgelegd wat AVI precies is): https://wijzeroverdebasisschool.nl/leesniveau/ Hartelijke groet, Carola

Harjet
Door

Harjet

op 27 Jan 2020

Is het okay om deze toets af te nemen in het klaslokaal, terwijl andere leerlingen aan het werk zijn? Mijn zoon zei vanmorgen dat hij een herkansing gehad had, omdat er kinderen binnen kwamen, en er toen gepraat werd. Hij is erg afleidbaar. Ik begrijp niet goed waarom ze niet even in "een kamertje" gaan zitten.

Carola de Koning
Door

Carola de Koning

op 27 Jan 2020

Beste Harjet, Er zijn inderdaad leerkrachten die de AVI-toetsen in de klas afnemen, omdat de groep anders alleen gelaten moet worden. Je kunt je vraag het beste even aan de leerkracht stellen. Wellicht is er een andere oplossing. Hartelijke groet, Carola

Reactie plaatsen