Onze videobijlessen zijn ontwikkeld door onderwijsexperts en sluiten volledig aan bij de lesstof op school. Dit betekent geen verwarring en geen ‘zo-doet-de-juf-het-niet-discussies’ meer. De uitleg is helder en volgt de aanpak die kinderen gewend zijn.
Veel video’s op onze website zijn volledig gratis te bekijken. Bij video’s met ‘Bekijk gratis preview’ is alleen een korte versie beschikbaar. Wil je toegang tot de volledige videobijles? Dan kun je het bijpassende pakket naar keuze bestellen via de pagina van voorbeeldvideo of in onze shop.
De videobijles helpt je kind om de stof goed te begrijpen, maar oefenen is net zo belangrijk. Daarom raden we aan om het bijpassende oefenboek erbij te bestellen. Hiermee kan je kind niet alleen online oefenen met de videolessen, maar ook offline aan de slag om het geleerde toe te passen.
Ja! Je kind kan zelf bepalen wanneer en hoe vaak hij of zij een videobijles bekijkt. De lessen zijn onbeperkt beschikbaar en kunnen op elk moment gepauzeerd of herhaald worden. Zo kan je kind leren op zijn eigen tempo.
Je betaalt eenmalig voor de pakketten met videobijles en krijgt direct toegang voor één jaar. Er is geen abonnement en dus geen gedoe met opzeggen. Na betaling kun je de lessen zo vaak bekijken als je wilt, zonder verdere verplichtingen.
In deze uitleg leer je hoe je zulke breuken eerst gelijknamig maakt, zodat je er daarna goed mee kunt rekenen. Soms wil je breuken optellen of aftrekken die verschillende noemers hebben. Dan kun je ze niet zomaar bij elkaar optellen.
De video hierboven laat precies zien hoe je dat doet, ook met gemengde breuken.
Gelijknamig maken betekent: zorgen dat de breuken dezelfde noemer hebben. Dat is nodig voordat je kunt optellen of aftrekken.
Je verandert de breuken dus zó, dat ze dezelfde noemer krijgen. Bijvoorbeeld: 1/4 wordt 2/8 als je de teller en noemer allebei keer 2 doet. Zo kun je daarna rekenen met 2/8 en 3/8.
Als je breuken met verschillende noemers wilt optellen, zoek je een noemer die in beide tafels voorkomt. Dan maak je van beide breuken een gelijknamige breuk.
Bijvoorbeeld: 1/4 + 3/8 → 2/8 + 3/8 = 5/8. In de video zie je hoe je dit aanpakt met duidelijke uitleg en tekeningen.
Ook bij aftrekken moet je eerst zorgen dat de breuken gelijknamig zijn. Pas daarna kun je de tellers van elkaar aftrekken.
De video laat bijvoorbeeld zien hoe je van 4/5 – 1/15 eerst 12/15 – 1/15 maakt, en dan verder rekent naar 11/15.
Soms kun je de ene breuk niet omzetten in de noemer van de andere. Dan zoek je een nieuw getal dat in beide tafels zit. Dat heet het kleinste gemene veelvoud.
Bijvoorbeeld: bij 5/7 en 2/9 kun je van beide breuken 63sten maken, want 63 zit in zowel de tafel van 7 als van 9.
In de video zie je hoe je dit stap voor stap doet.
Ook gemengde breuken kun je optellen, zolang je de breuken eerst gelijknamig maakt. Je laat het hele getal staan, en maakt alleen de breuken gelijknamig.
Daarna tel je eerst de hele getallen op en daarna de breuken. Let op: soms moet je nog een extra hele uit de breuk halen. De video legt dit duidelijk uit.
In de video leer je hoe je breuken gelijknamig maakt en daarna optelt of aftrekt, ook als het gemengde breuken zijn.
Wil je kind hiermee oefenen? Bekijk dan het oefenpakket met videobijles en opdrachten.