Onze videobijlessen zijn ontwikkeld door onderwijsexperts en sluiten volledig aan bij de lesstof op school. Dit betekent geen verwarring en geen ‘zo-doet-de-juf-het-niet-discussies’ meer. De uitleg is helder en volgt de aanpak die kinderen gewend zijn.
Veel video’s op onze website zijn volledig gratis te bekijken. Bij video’s met ‘Bekijk gratis preview’ is alleen een korte versie beschikbaar. Wil je toegang tot de volledige videobijles? Dan kun je het bijpassende pakket naar keuze bestellen via de pagina van voorbeeldvideo of in onze shop.
De videobijles helpt je kind om de stof goed te begrijpen, maar oefenen is net zo belangrijk. Daarom raden we aan om het bijpassende oefenboek erbij te bestellen. Hiermee kan je kind niet alleen online oefenen met de videolessen, maar ook offline aan de slag om het geleerde toe te passen.
Ja! Je kind kan zelf bepalen wanneer en hoe vaak hij of zij een videobijles bekijkt. De lessen zijn onbeperkt beschikbaar en kunnen op elk moment gepauzeerd of herhaald worden. Zo kan je kind leren op zijn eigen tempo.
Je betaalt eenmalig voor de pakketten met videobijles en krijgt direct toegang voor één jaar. Er is geen abonnement en dus geen gedoe met opzeggen. Na betaling kun je de lessen zo vaak bekijken als je wilt, zonder verdere verplichtingen.
In deze uitleg leer je hoe je verschillende soorten kalenders afleest, hoe je eeuwen op een tijdbalk herkent en hoe een zonnewijzer werkt.
De video hierboven legt het stap voor stap uit, met duidelijke beelden en voorbeelden.
Je kent vast al de weekkalender, maandkalender, agenda en verjaardagskalender. Deze gebruik je om afspraken op te schrijven of verjaardagen bij te houden.
Met een weekkalender zie je de dagen van maandag tot en met zondag. Een maandkalender laat de hele maand in één keer zien, en een verjaardagskalender toont de dagen van de maand, zonder weekdagen.
Een jaarkalender toont het hele jaar op één blad. Je ziet alle 12 maanden, met daaronder de dagen van de maand en de dagen van de week.
In rood staan de weeknummers. Zo zie je bijvoorbeeld dat zondag 3 oktober in week 41 valt.
Je kunt op een jaarkalender sprongen maken, zoals 3 weken vooruit of 4 maanden terug. Dat helpt bij het plannen van activiteiten of vakanties.
Een tijdbalk is een soort getallenlijn die periodes in de tijd laat zien. Je gebruikt hem vaak bij geschiedenis, maar ook bij rekenen.
Op de tijdbalk zie je van rechts naar links de tijd teruglopen. Rechts is nu, en links ga je steeds verder terug in de tijd.
De tijdbalk is verdeeld in tijdvakken, bijvoorbeeld de tijd van de televisie en computer (1950–nu), de Wereldoorlogen (1900–1950), en steden en staten (1000–1500).
Een jaartal hoort bij een eeuw. Het jaar 1642 ligt tussen 1600 en 1700, dus dat is de 17e eeuw.
Een handige regel: kijk naar het jaartal en tel 1 bij het honderdtal op. Bijvoorbeeld: 1815 = 19e eeuw.
Je ziet op de tijdbalk ook dat koning Willem I in 1815 koning werd. Dat was dus in de 19e eeuw.
Een zonnewijzer is een van de eerste klokken ooit. Hij werkt met zonlicht en schaduw.
De zon laat een schaduw vallen op een plaat met streepjes. Door te kijken waar de schaduw staat, wist men vroeger hoe laat het ongeveer was.
Zonnewijzers werden al gebruikt in het oude Egypte, lang voor onze jaartelling begon.
In de video zie je hoe je jaarkalenders gebruikt, tijdbalken afleest en eeuwen herkent. Ook zie je hoe een zonnewijzer werkt.
Wil je kind hiermee oefenen? Bekijk dan het oefenpakket met videobijles en opdrachten.