Video Poster

Metriek stelsel – kennismaken met meten en wegen

In deze uitleg ontdek je hoe je meet met je handen, een liniaal of een rolmaat. Ook leer je hoe je verschillende weegschalen gebruikt en wat het verschil is tussen gram en kilogram. Meten en wegen leer je het beste […]
Lees verder
  • 11:06 min.
  • 112 weergaven

Meer video's zoals "Metriek stelsel – kennismaken met meten en wegen"

Bekijk preview digitaal naar analoog klokkijken
  • Rekenen

Klokkijken – van digitaal naar analoog

 
Bekijk preview tijdsduur berekenen
  • Rekenen

Tijdsduur berekenen – verschil tussen twee tijdstippen

 
Bekijk preview digitale klok uitleg
  • Rekenen

Digitale klok – van 00:00 tot 23:59 uitgelegd

 

Download gerelateerde oefenbladen

werkbladen groep 5
Oefenblad

Oefenbladen Rekenen Groep 5 (Gratis)

werkbladen groep 6
Oefenblad

Oefenbladen Rekenen Groep 6 (Gratis)

werkbladen groep 7
Oefenblad

Oefenbladen Rekenen Groep 7 (Gratis)

Veelgestelde vragen over de videobijles

Hoe weet ik of de uitleg in de videobijlessen aansluit bij school?

Onze videobijlessen zijn ontwikkeld door onderwijsexperts en sluiten volledig aan bij de lesstof op school. Dit betekent geen verwarring en geen ‘zo-doet-de-juf-het-niet-discussies’ meer. De uitleg is helder en volgt de aanpak die kinderen gewend zijn.

Waar kan ik de volledige videobijles bestellen?

Veel video’s op onze website zijn volledig gratis te bekijken. Bij video’s met ‘Bekijk gratis preview’ is alleen een korte versie beschikbaar. Wil je toegang tot de volledige videobijles? Dan kun je het bijpassende pakket naar keuze bestellen via de pagina van voorbeeldvideo of in onze shop.

Is alleen een videobijles genoeg of heeft mijn kind ook oefenmateriaal nodig?

De videobijles helpt je kind om de stof goed te begrijpen, maar oefenen is net zo belangrijk. Daarom raden we aan om het bijpassende oefenboek erbij te bestellen. Hiermee kan je kind niet alleen online oefenen met de videolessen, maar ook offline aan de slag om het geleerde toe te passen.

Kan mijn kind de videobijles in zijn eigen tempo volgen?

Ja! Je kind kan zelf bepalen wanneer en hoe vaak hij of zij een videobijles bekijkt. De lessen zijn onbeperkt beschikbaar en kunnen op elk moment gepauzeerd of herhaald worden. Zo kan je kind leren op zijn eigen tempo.

Hoe werkt de betaling en zit ik ergens aan vast?

Je betaalt eenmalig voor de pakketten met videobijles en krijgt direct toegang voor één jaar. Er is geen abonnement en dus geen gedoe met opzeggen. Na betaling kun je de lessen zo vaak bekijken als je wilt, zonder verdere verplichtingen.

In deze uitleg ontdek je hoe je meet met je handen, een liniaal of een rolmaat. Ook leer je hoe je verschillende weegschalen gebruikt en wat het verschil is tussen gram en kilogram. Meten en wegen leer je het beste door het zelf te doen.

De video hierboven laat alles stap voor stap zien met herkenbare voorwerpen zoals een appel, stiften, een pak suiker en een boek.

Verschillende soorten weegschalen

Er bestaan veel soorten weegschalen. Je hebt bijvoorbeeld een personenweegschaal waarop je zelf kunt staan, en keukenweegschalen voor het wegen van kleine voorwerpen.

Sommige keukenweegschalen werken met een wijzer, andere zijn digitaal. Een digitale weegschaal laat het gewicht zien in cijfers op een schermpje.

Wat is zwaarder?

Als je iets in je handen houdt, kun je vaak voelen wat het zwaarst is. Maar soms is het verschil zo klein dat je het niet goed kunt inschatten.

Dan helpt een weegschaal. Als je bijvoorbeeld een appel en een etui met stiften weegt, zie je op de weegschaal welk voorwerp zwaarder is.

Gram en kilogram

Lichte dingen weeg je in grammen. Bijvoorbeeld een appel, een potlood of een gum. Zwaardere dingen zoals een pak suiker of een stapel boeken, weeg je in kilogram.

1000 gram is hetzelfde als 1 kilogram. Je kunt ook ‘kilo’ zeggen. Dat is de afkorting van kilogram.

Afkortingen: gram = g, kilogram = kg

Voorbeelden van wegen

Een appel weegt bijvoorbeeld 335 gram, een etui 265 gram. Een pak suiker weegt 1 kilogram, ofwel 1000 gram.

Drie bananen samen wegen 500 g. Een trosje druiven 300 g. Een stapel boeken kan wel 2 kg wegen. Deze voorbeelden zie je terug in de video.

Voorwerpen meten

Meten kan op verschillende manieren. Je kunt je handen gebruiken, potloden of een touwtje.

Maar als je het precies wilt weten, gebruik je een liniaal of een rolmaat. Let goed op waar de telling begint bij een liniaal. Die start niet altijd bij de rand.

Centimeter en meter

Op een liniaal staan centimeters. Die kun je afkorten als ‘cm’. Een grote liniaal, zoals een bordliniaal, is precies 1 meter lang. Dat is 100 centimeter.

1 m = 100 cm

Belangrijke weetjes

• 1 meter = 100 centimeter

• 1 kilogram = 1000 gram

Deze weetjes zijn handig om te onthouden. Je gebruikt ze bij het meten én wegen.

Zelf oefenen met meten en wegen

In de video zie je allerlei voorbeelden van meten en wegen. Zo leer je spelenderwijs hoe je zelf maten kunt gebruiken.

Wil je kind hiermee oefenen? Bekijk dan het oefenpakket met videobijles en opdrachten.

Videobijles Metriek Stelsel