Video Poster

Breuken aftrekken met gelijke noemers

In deze uitleg leer je hoe je gelijknamige breuken van elkaar aftrekt, wat je doet met gemengde breuken en hoe je een heel getal kunt omzetten naar een breuk om een minsom op te lossen. Bij breuken aftrekken is het […]
Lees verder
  • 10:51 min.
  • 87 weergaven

Meer video's zoals "Breuken aftrekken met gelijke noemers"

Bekijk preview gemiddelde snelheid berekenen
  • Rekenen

Snelheid berekenen – van meters per seconde tot km/u

 
Bekijk preview tijdzones en tijdsverschil
  • Rekenen

Tijdzones en tijdsverschil – hoe laat is het daar?

 
Bekijk preview kalenders
  • Rekenen

Kalenders, tijdbalk en zonnewijzer – zo werken ze!

 

Download gerelateerde oefenbladen

werkbladen groep 6
Oefenblad

Oefenbladen Rekenen Groep 6 (Gratis)

werkbladen groep 7
Oefenblad

Oefenbladen Rekenen Groep 7 (Gratis)

werkbladen groep 8
Oefenblad

Oefenbladen Rekenen Groep 8 (Gratis)

Veelgestelde vragen over de videobijles

Hoe weet ik of de uitleg in de videobijlessen aansluit bij school?

Onze videobijlessen zijn ontwikkeld door onderwijsexperts en sluiten volledig aan bij de lesstof op school. Dit betekent geen verwarring en geen ‘zo-doet-de-juf-het-niet-discussies’ meer. De uitleg is helder en volgt de aanpak die kinderen gewend zijn.

Waar kan ik de volledige videobijles bestellen?

Veel video’s op onze website zijn volledig gratis te bekijken. Bij video’s met ‘Bekijk gratis preview’ is alleen een korte versie beschikbaar. Wil je toegang tot de volledige videobijles? Dan kun je het bijpassende pakket naar keuze bestellen via de pagina van voorbeeldvideo of in onze shop.

Is alleen een videobijles genoeg of heeft mijn kind ook oefenmateriaal nodig?

De videobijles helpt je kind om de stof goed te begrijpen, maar oefenen is net zo belangrijk. Daarom raden we aan om het bijpassende oefenboek erbij te bestellen. Hiermee kan je kind niet alleen online oefenen met de videolessen, maar ook offline aan de slag om het geleerde toe te passen.

Kan mijn kind de videobijles in zijn eigen tempo volgen?

Ja! Je kind kan zelf bepalen wanneer en hoe vaak hij of zij een videobijles bekijkt. De lessen zijn onbeperkt beschikbaar en kunnen op elk moment gepauzeerd of herhaald worden. Zo kan je kind leren op zijn eigen tempo.

Hoe werkt de betaling en zit ik ergens aan vast?

Je betaalt eenmalig voor de pakketten met videobijles en krijgt direct toegang voor één jaar. Er is geen abonnement en dus geen gedoe met opzeggen. Na betaling kun je de lessen zo vaak bekijken als je wilt, zonder verdere verplichtingen.

In deze uitleg leer je hoe je gelijknamige breuken van elkaar aftrekt, wat je doet met gemengde breuken en hoe je een heel getal kunt omzetten naar een breuk om een minsom op te lossen. Bij breuken aftrekken is het belangrijk dat je weet wat gelijknamige breuken zijn en hoe je daarmee rekent.

De video hierboven laat dit allemaal stap voor stap zien met duidelijke uitleg en handige tekeningen.

Teller min teller

Bij het aftrekken van breuken trek je altijd de tellers van elkaar af. De noemers blijven hetzelfde. Dat geldt alleen als de breuken gelijknamig zijn – dus als de noemers hetzelfde zijn.

Waarom je alleen de tellers aftrekt en de noemers niet, zie je in de video aan de hand van een pannenkoek-model. Zo wordt goed duidelijk wat er fout gaat als je wél de noemers zou aftrekken.

Breuken vereenvoudigen

Na het aftrekken van de tellers controleer je of de breuk nog kleiner kan. Bij breuken is het namelijk de afspraak dat je het antwoord altijd vereenvoudigt: je maakt de teller en noemer zo klein mogelijk.

In de video zie je precies hoe je dit doet en welke stappen je kunt nemen, met een handig voorbeeld waarbij een breuk eerst 6/12 is en uiteindelijk 1/2 wordt.

Gemengde breuken aftrekken

Soms krijg je een minsom met een gemengde breuk, zoals 2 3/4 – 1/4. Dan trek je eerst het hele getal en daarna de breukdelen van elkaar af. Het resultaat schrijf je als een nieuwe gemengde breuk op.

Let goed op of het antwoord nog vereenvoudigd kan worden. Dat controleer je aan het eind van de berekening.

Breuken aftrekken door een heel getal te splitsen

In sommige sommen lukt het niet om direct te rekenen. Dan moet je een heel getal omzetten in een breuk. Zo maak je de berekening toch mogelijk.

In de video zie je hoe je dit aanpakt. Je leert hoe je van bijvoorbeeld 2 2/5 tijdelijk 1 7/5 maakt, zodat je wel goed kunt aftrekken. Daarna kun je het antwoord weer terugzetten in een gemengde breuk en eventueel vereenvoudigen.

Zelf oefenen met breuken aftrekken

In de video leer je stap voor stap hoe je breuken van elkaar aftrekt, hoe je vereenvoudigt en wat je moet doen bij gemengde breuken of lastige sommen.

Wil je kind hiermee oefenen? Bekijk dan het oefenpakket met videobijles en opdrachten.

Oefenpakket breuken en procenten