Verschil Cito-toets en methodegebonden toetsen?

Het verschil tussen Cito- en methodegebonden toetsen is dat Cito-toetsen vaardigheidstoetsen zijn en methodegebonden toetsen beheersingstoetsen. Dit betekent dat er met de methodegebonden toetsen wordt bekeken of de leerlingen de lesstof die ze net hebben geleerd, voldoende beheersen.

In de Cito-toetsen komen ook opgaven voor die makkelijker of moeilijker zijn dan de lesstof. De methodegebonden toetsen sluiten dus goed aan op de lesstof, terwijl dat bij de Cito-toetsen minder het geval is.

De normering van de toetsen uit het leerlingvolgsysteem is ook anders dan die van de methodegebonden toetsen. Bij de Cito-toetsen wordt de uitslag vergeleken met die van alle kinderen in Nederland uit hetzelfde leerjaar.

krulletje

Wanneer worden de toetsen afgenomen?

De Cito-toetsen worden doorgaans eenmaal per halfjaar afgenomen (zie de LVS toetskalender). Dit kan betekenen dat bij sommige kinderen een deel van de lesstof niet meer vers in het geheugen is opgeslagen. Bij de methodegebonden toetsen wordt altijd direct na een lesblok of hoofdstuk getoetst en dan is de lesstof nog niet weggezakt.

De vraagstelling in de Cito-toetsen kan ook anders zijn dan in de lesboeken op school. Dit hangt natuurlijk ook een beetje af van de lesmethode die gebruikt wordt. In bijvoorbeeld Cito-toetsen rekenen bestaat de helft van alle vragen uit redactiesommen.

Maaike de Boer, MA

drs. Maaike de Boer is initiatiefneemster van Wijzeroverdebasisschool.nl

Gerelateerde artikelen

Reacties

3 reacties op “Verschil Cito-toets en methodegebonden toetsen?”
  1. wij maken nu mee dat entreetoets heel goed is gemaakt en vervolgens de eindcito een lagere score en lager schooladvies geeft. Jammer, kan ook aan het schoolsysteem etc. liggen wellicht.

    • Dat is zeker jammer, Marja. Misschien dat spanning ook een rol heeft gespeeld.

      Hartelijke groet,
      Carola

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *