Vliegende start voor je kind in het nieuwe schooljaar? Download onze Gratis Oefenbladen Rekenen
[PDF] Direct Toegang

Page content

DMT toetsen

De DMT staat voor Drie-Minuten-Toets. Dat is een test van 3 minuten waarin een scholier zo snel en foutloos mogelijk losse woordjes hardop leest. Deze toetsen vinden plaats vanaf de tweede helft in groep 3, wanneer het kind voor het eerst leert lezen.

De Drie-Minuten-Toets is een onderdeel van het Leerling Volg Systeem (LVS), opgesteld door het CITO. Twee keer per jaar neemt een docent of een onderwijsassistent dus ook de DMT af.

Werkwijze DMTjongen met juf studeren

Hoe werkt de DMT? Bij de Drie-Minuten-Toets neemt een docent een basisscholier apart. Dat kan in de klas of in een ruimte daarbuiten. Een kind kan 3 verschillende leeskaarten krijgen, ingedeeld op moeilijkheidsgraad. Iedere mi
nuut leest de scholier een kaart op. De eerste kaart is de gemakkelijkste, want dat zijn 150 woorden met een klank en lettergreep. Op kaart nummer 2 staan ook woorden van een lettergreep, maar die zijn ingewikkelder. Op de derde leeskaart staan woorden met 2 lettergrepen. Hoe meer een leerling goed leest, hoe hoger zijn of haar niveau.


Dat heeft een doel binnen dat opleidingsprogramma, want met de Drie-Minuten-Toets stelt de docent (of bijv. een assistent) vast hoe vaardig een leerling is in het technisch lezen. Als je technisch leest, dan gaat het erover hoe vlot en nauwkeurig je letters om kan zetten in een uitgesproken woord.

Waarom is er de DMT?

Voor de ontwikkeling van een scholier is het belangrijk dat een docent de DMT afneemt. Doordat de leerling in korte tijd zoveel mogelijk woorden leest, stelt een leraar eventuele leesproblemen vast. Het is misschien vreemd en niet praktisch om zoveel woorden tegelijk te lezen. Maar als een kind hiermee niet op niveau is, dan levert dat ook moeilijkheden op voor het praktisch en begrijpend lezen.

Inzichten verkregen uit de DMT, zijn dus erg nuttig om een scholier verder op niveau te brengen.

DMT-toets of DMT?

De DMT, noemen ze ook weleens de DMT-toets. Maar dat begrip is taalkundig onjuist, want dan spreekt men over de Drie-Minuten-Toets-toets.

  Comment Section

  12 reacties op “DMT toetsen


  Door Michelle op 28 augustus 2018

  Als je eind groep 3 een II scoren hebt op de dmt aan welke AVI staat dit dan gelijk? Ben je dan een gemiddelde lezer of een goede lezer? School ziet een II als een gemiddelde lezer en ze koppelen de dmt score aan een AVI niveau.


  Door Carola de Koning op 29 augustus 2018

  Beste Michelle,
  Dit kun je het beste even aan de leerkracht vragen. Wij hebben de tabellen waaruit je dit kunt aflezen hier niet liggen, maar een gemiddelde score betekent waarschijnlijk dat je zoon of dochter op AVI E3 kan lezen. (Dit is het niveau waarop de kinderen aan het eind van groep, als alles goed is gegaan, kunnen lezen.)

  Hartelijke groet,
  Carola


  Door Mirjana op 30 januari 2018

  Zijn hier voorbeeldkaarten van die we thuis kunnen gebruiken om te oefenen?  Door Marleen op 21 januari 2018

  Hoeveel woordjes per minuut is op niveau


  Door Carola de Koning op 22 januari 2018

  Hallo Marleen,
  Dit kun je het beste even op school navragen. Wij hebben de normering niet zo snel bij de hand.
  Hartelijke groet,
  Carola


  Door Hamid op 16 januari 2018

  Mijn zoon in groep 7 heeft de drie minuten toets gehad. Hij kreeg eerst de moeilijkste daarna de maklijke . Mag dat wel ?


  Door Carola de Koning op 16 januari 2018

  Beste Hamid, ja dat klopt. Vanaf groep 5 wordt er begonnen met de moeilijkste kaart.
  Hartelijke groet,
  Carola de Koning


  Door bad op 12 januari 2018

  wat voor niveau scoor je als je in groep 6 cito dmt woorden alles hebt gelezen in die 3 minuten


  Door Carola de Koning op 15 januari 2018

  Als je kind alle woorden foutloos binnen de tijd heeft gelezen, is de score een A of I (dit ligt eraan welke versie de school gebruikt).

  Hartelijke groet,
  Carola de Koning


  Door Irene op 17 juni 2018

  Mijn zoon is 9 en heeft de dmt toets kaart 3 gedaan in groep 6. Zijn uitslag hiervoor was de laagste. Wij maken ons zorgen en vragen ons af of het wel klopt. Technisch lezen krijgt hij een uitstekend voor en avi niveau eind 7 is behaald. Wat zegt dit? Kunnen we vragen of hij m opnieuw mag doen? Dank, Irene


  Door Carola de Koning op 19 juni 2018

  Beste Irene,
  Van een afstand is het lastig om in te schatten wat de oorzaak is van de lage DMT score. Dit kun je het beste even aan de leerkracht van je zoon vragen.
  Succes!
  Hartelijke groet,
  Carola

  Plaats een reactie


  *