arrow_drop_up arrow_drop_down

Is jouw kind erg gevoelig? Voelt jouw kind zich soms onbegrepen? Kan jouw kind niet zo goed tegen lawaai en drukte? Misschien is jouw zoon of dochter een hooggevoelig kind. Hooggevoelige kinderen merken al snel dat ze anders zijn dan de meeste kinderen. Ze voelen zich raar en niet begrepen. Door hun gevoeligheid trekken ze zich dit vaak erg aan en worden ze erg onzeker.

Wat is hooggevoeligheid?

Iemand is hooggevoelig als:

 1. Binnen gekomen prikkels op een diep niveau in de hersenen worden verwerkt èn
 2. Het zenuwstelsel zeer gevoelig is.

Ongeveer 20% van de bevolking is hooggevoelig. Dit percentage is veel te hoog om te spreken van een afwijking. Hooggevoeligheid is dus normaal en hoort er gewoon bij!

Hoe herken je een hooggevoelig kind?

Psychotherapeute Elaine Aron zette hooggevoeligheid op de kaart en heeft een vragenlijst gemaakt voor ouders om erachter te komen of hun kind hooggevoelig is. Onderstaand elf van de drieëntwintig kenmerken die Aron noemt in haar lijst. (Bron: het boek ‘Het hoogsensitieve kind, help je kinderen op te groeien in een wereld die hen overweldigt’)
Een hooggevoelig kind:

 • Kan vaak niet goed tegen kriebelende kleren, naden in sokken en merkjes in kleding die tegen de huid komen
 • Houdt niet zo van grote verrassingenhooggevoeligheid kinderen
 • Kan zich goed inleven in anderen en weet wat zij nodig hebben
 • Beleeft de dingen intens
 • Valt moeilijk in slaap na een drukke dag
 • Is zeer intuïtief
 • Houdt er niet van op de vingers gekeken te worden
 • Is perfectionistisch
 • Merkt veranderingen gemakkelijk op (spullen die zijn verplaatst, een andere kleur lipstick van mama)
 • Lijkt te weten wat er in iemand anders omgaat
 • Schrikt snel

Hooggevoeligheid bij kinderen in de praktijk

Om vooral niet de indruk te wekken dat ze anders zijn dan de meeste kinderen, bedenken hooggevoelige kinderen vaak een strategie om geen nare reacties, opmerkingen en vreemde blikken meer te krijgen: ze gaan zich anders voordoen dan ze in werkelijkheid zijn.

Op een dag keek Lizzy (10 jaar) naar haar klasgenootje Anne en dacht: “Zo wil ik ook zijn!” Ze probeerde Anne na te doen en net zo netjes te zijn als zij. Dit
lukte natuurlijk niet, want ze was Anne niet… Lizzy voelde zich door haar hooggevoeligheid ‘niet goed genoeg’, dus net zo worden als iemand die wel geaccepteerd wordt, leek haar op dat moment de beste oplossing.

Je aanpassen aan de mensen in je omgeving kun je lang volhouden, maar er komt een moment dat dit niet meer gaat en ik geloof ook niet dat het de bedoeling is anderen te imiteren. Iedereen is uniek en heeft prachtige talenten om iets te kunnen betekenen voor zichzelf en anderen. Er is niets fijner dan het gevoel te hebben helemaal jezelf te kunnen zijn en al je kwaliteiten te kunnen benutten.

hooggevoelige kinderen

Overprikkeling ligt op de loer

In onze maatschappij is het voor hooggevoelige kinderen best een klus om zichzelf te zijn. Ze hebben een druk programma, er is internet, social media, de X-Box en noem maar op. De constante stroom van prikkels is gigantisch en de druk om te presteren lijkt alleen maar toe te nemen.

Even niets doen, alle ervaringen van de dag verwerken en tot rust komen is er niet zo vaak meer bij. En juist voor hooggevoelige kinderen is dit heel belangrijk. Ze zijn sneller overprikkeld dan minder gevoelige kinderen en hebben op tijd een rustmoment nodig om hun zenuwstelsel weer tot rust te laten komen. Onze maatschappij is (nog) niet ingericht op hooggevoeligheid. Overprikkeling ligt altijd op de loer.

Hooggevoelige kinderen en zelfvertrouwen

Ik denk dat het heel belangrijk is om onzekere hooggevoelige kinderen te leren weer in zichzelf te geloven. Dan zullen ze zichzelf weer durven zijn, voor zichzelf kiezen en de rust nemen die ze zo nodig hebben. En doordat ze zichzelf zijn, kunnen hun talenten tot bloei komen en kunnen ze die dingen gaan doen waar ze zelf gelukkig van worden en waar ze anderen gelukkig mee maken..!

Er zijn talloze mooie en effectieve manieren om het zelfvertrouwen van jouw hooggevoelige kind te laten groeien, zodat hij/zij weer gaat stralen. Ik geef de voorkeur aan het gebruiken van helende gedichten… 😉

hooggevoeligheid kind gedicht

Kijk voor meer gedichten op Caroladekoning.nl

Sabrina

Door

Sabrina

op 1 December 2015

Hallo, Ik had vraagje over mijn dochter , ze is namelijk onzeker . Laatst heb ik afspraak gehad met de meester en hij begreep mijn dochter niet , de ene keer kan ze moeilijk opdrachten vlot beantwoorden en de ander keer te simpele zinnen maakt ze fout . Het is een raadsel. Heeft u tip hier mee om te gaan ? Mvg Sabrina

Maaike de Boer

Door

Maaike de Boer

op 1 December 2015

Hi Sabrina, Het is lastig om hier van een afstand iets over te zeggen. Het kan te maken hebben met concentratie, onzekerheid of andere zaken. Heeft ze dit bij elk vak of is ze bijvoorbeeld beter in rekenen dan in taal? Misschien kan de leerkracht meer zeggen over de omstandigheden waarin dit voorkomt?

Ursula

Door

Ursula

op 1 December 2015

Soms denk ik. .Ik herken een paar kenmerken. .maar vraag mij af, of er verschil zit in hooggevoelige kinderen en overgevoelige kinderen? Of hoog- sensitiviteit? Niet dat ik wil labelen..maar meer een stukje duidelijkheid wil creëren

Carola de Koning

Door

Carola de Koning

op 2 December 2015

Hoi Ursula, dank voor je bericht. Ik reageer even, omdat ik het artikel geschreven heb. Er is een verschil tussen hooggevoelige kinderen en overgevoelige kinderen. Hooggevoelig ben je vanaf je geboorte en overgevoelig kun je worden. Bijvoorbeeld door een onverwerkt trauma. Als iemand op één of andere manier geconfronteerd wordt met zijn/haar trauma, kan deze persoon overgevoelig reageren, maar dit wil niet zeggen dat deze persoon ook hooggevoelig is. Best ingewikkeld he.. Elaine Aron heeft een test ontwikkeld om erachter te komen of je kind hooggevoelig is. Je vindt hem hier http://www.hooggevoelig.nl/drupal6/kind-hoogsensitief Succes en als je nog vragen hebt, stel ze gerust!

Corina

Door

Corina

op 4 December 2015

Komt de combinatie hooggevoeligheid en adhd vaak voor?

Carola de Koning

Door

Carola de Koning

op 5 December 2015

Hoi Corina, Dank voor je reactie. Ja die combinatie komt inderdaad regelmatig voor! Landelijk informatiepunt Hoog Sensitieve Kinderen heeft een stukje geschreven over ADHD in relatie tot hooggevoeligheid (de overeenkomsten en verschillen). (Ik weet wel iets over ADHD, maar niet genoeg om je vraag uitgebreid te kunnen beantwoorden.) Ik hoop dat je hier iets aan hebt: http://www.lihsk.nl/stoornissen.htm Mocht je meer vragen hebben, stel ze gerust!

karin

Door

karin

op 8 December 2015

wij hebben ook een hoog gevoelige dochter icm adhd dit maakt het voor haar nog veel moeilijker om aansluiting te vinden bij vriendinnen want ze wordt niet begrepen. Ze loopt nu bij een kinderarts en psychologe voor haar medicatie en omdat ze soms psychische in de knoop zit. allemaal heel moeilijk voor een 11 jarige

Carola de Koning

Door

Carola de Koning

op 8 December 2015

Dank voor je reactie Karin. Jee dat is pittig..! Ik hoop dat de psychologe je dochter kan helpen om haar zelfvertrouwen te vergroten, want dit is denk ik heel belangrijk. Misschien dat één van mijn gedichten je dochter aanspreekt en ze er herkenning en erkenning in vindt en dit haar wat rust en vertrouwen geeft. Ze is prima en prachtig zoals ze is. Juist omdat ze is wie ze is. Hier vind je een paar van de gedichten: http://caroladekoning.nl/category/zelfvertrouwen/ Succes en als je vragen hebt, hoor ik het graag!

ilayda

Door

ilayda

op 1 February 2016

hoi ik ben een kind ik heb last met rekenen en bgr lezen hoe kan ik meer oefenen dan al op die filmpjes die op deze site word gegeven met vriendelijke groet ilayda

Nina

Door

Nina

op 7 July 2016

Mijn zoontje van 7 had ca. 6 maanden geleden een soort burn out verschijnselen. Hij kwam niet meer uit bed, had geen zin, kon niet tegen de drukte van de klus en sprak telkens over een 'slechte schooldag' als de juf vaak moest worden die dag (op klasgenoten). Na wat struinen op internet, viel het kwartje opeens. Hij heeft alle verschijnselen van hooggevoeligheid. Hij zat vroeger al vaak met zijn handen op de oren als het geluid iets te hard was. Hij trekt zich terug bij grote massa's. Maar ook de labels uit de kleding halen, herken ik. Hij had net daarvoor buisjes in zijn oren gekregen, dus alle drukte van de klas kwam extra hard binnen. Dat kon hij niet aan. We hebben met de juf afspraken gemaakt en hij heeft oorkappen gekregen voor in de klas. Zo kan hij zich afsluiten voor het geluid en zich gewoon concentreren. We hebben er een ander kind voor terug met hele goede schoolresultaten! Hij blij, wij blij.

Sabine

Door

Sabine

op 7 July 2016

Heel herkenbaar. Mijn dochter is ook hoog gevoelig, dyslectisch en een lichte vorm van adhd. Voor de dyslextie wordt ze nu behandeld, maar dat betekent dat ze buiten haar school ook nog 5x per 40 minuten moet oefenen. Dit is heel zwaar voor haar en zorg dat ze voldoende rust heeft. Helaas kan ze daardoor minder buiten (spelen) met vriendjes en vriendinnetjes.s

Corina Suurland

Door

Corina Suurland

op 16 February 2017

Onze dochter is 8 jaar, en als ik zo alles lees zie ik Femke erin. Jullie schrijven dat rust zo belangrijk is en fff niks doen! Maar dat vind Femke vreselijk. Ze vind vakantie ook niet leuk, ze is enigst kind en vind het al gauw saai en verveeld zich vlug. Nu laten we haar laatste tijd wat meer op IPad een spelletje doen of filmpjes kijken. Omdat ze daar volgens haar van uitrust....... is dat goed? Ze kan daar weer wel van opladen namelijk. Maar zelf hebben we zoiets van .....veel op de I pad is ook niet goed! Op school is ze plus kind en kan goed mee. Ze kan idd slecht tegen lawaai en harde geluiden vind werken in groepjes van 4-5 vaak te druk. En wisseling van plek wordt ze helemaal gek van. We hebben regelmatig overleg met leraar, omdat het op af gaand goed gaat. Ze heeft nu een notitie blokje waar ze haar probleem dingetjes in op schrijft en dat bespreekt ze met leraar en met ons. Dat gaat prima. Soms heb ik wel een zoiets van moeten we er meer mee doen als dat we nu doen. Maar ik wil haar ook niet in hokje stoppen..... En verder is ze een lief sociaal kind met veel vriendinnetjes/vriendjes. Zit op acro gym en klarinetles.

Carola de Koning

Door

Carola de Koning

op 17 February 2017

Hoi Corina, dank voor je bericht. Misschien is je dochter wel een 'high sensation seeker' in plaats van een rustzoekende hsp. Ongeveer 70% houdt van rust en 30% juist van 'sensatie'. Ik schreef er een artikel over. Misschien heb je er iets aan, je vindt het hier: http://caroladekoning.nl/hooggevoelige-en-nieuwetijdskinderen-tips/kenmerken/ben-jij-een-high-sensation-seeker-hss-hsp-of-een-rust-zoekende-hsp/ Wat een goede oplossing hebben jullie gevonden om de dingen waar je dochter mee zit bespreekbaar te maken! Linda Peelen schreef een gratis e-book met 40 tips om je hooggevoelige kind te ondersteunen. Wellicht kun je er iets mee: praktijk-sterrekind.com/e-book-2/ Succes! Hartelijke groet, Carola

Reactie plaatsen