arrow_drop_up arrow_drop_down

Werkbladen groep 3

Werkbladen groep 3 rekenen - In groep 3 wordt een begin gemaakt met rekenen. De kinderen krijgen in de rekenmethoden en rekentoetsen groep 3 met name te maken met optellen en aftrekken. In de rekenmethoden worden naast gewone kale sommen soms ook zogenaamde plaatjessommen in groep 3 aangeboden. De cito-toetsen groep 3 rekenen bestaan voor een groot deel uit plaatjessommen. In hogere groepen worden de plaatjessommen vervangen door verhaaltjessommen ofwel verhaalsommen. De som wordt dan in één of meerdere zinnen weergegeven. Deze sommen worden ook wel redactiesommen genoemd. Redactiesommen groep 3 oefenen? Download de werkbladen:

Gratis Oefenbladen Groep 3
Vul hieronder je naam en e-mailadres in en ontvang oefenbladen rekenen voor groep 3.
Je gegevens zijn 100% veilig
In januari wordt in groep 3 de cito toets rekenen M3 afgenomen. M3 betekent ‘midden groep 3’. De cito rekenentoets groep 3 in januari toetst de rekenvaardigheden van de kinderen op het niveau van midden groep 3.

Werkbladen groep 3: Cito rekenen M3 (download)

Hieronder hebben wij een pagina met twee voorbeeldsommen opgenomen. De sommen uit de echte citotoetsen kunnen uiteraard niet worden weergegeven. De oefensommen voor de toets rekenen groep 3 - M3 zijn afkomstig uit oefenmateriaal uit de oefenboeken voor groep 3.

 Cito Rekenen M3 Download (PDF)  

Werkblad groep 3: Cito Rekenen E3 (download)

Ook voor de rekentoets van het cito aan het eind van het schooljaar (E3) kunnen we de sommen uit de echte citotoetsen uiteraard niet weergeven. We hebben hieronder wel een werkblad met twee voorbeeldsommen opgenomen uit oefenmateriaal. De oefensommen zijn afkomstig uit oefenmateriaal van aandachtvoorrekenen.nl . De sommen vormen een goede voorbereiding op de cito toets groep 3 die in mei/juni op de basisschool wordt afgenomen. Cito Rekenen E3 Download (PDF)

Plaatjessommen

De rekentoetsen M3 en E3 bestaan uit kale sommen en zogenaamde plaatjessommen. In de citotoetsen voor groep 3 komen dus nog geen verhaaltjessommen (verhaalsommen) voor. Het herkennen van de in de plaatjes verborgen sommen is belangrijk. Datzelfde geldt uiteraard voor het vervolgens kunnen oplossen van deze sommen. De afname van de cito-toets M3 gaat als volgt:

  • Onder de plaatjessommen staat het verhaaltje dat bij de som hoort. Bij afname van de cito-toetsen leest de juf of meester dit voor.
  • Het kind moet nu de informatie uit het plaatje combineren met de voorgelezen informatie en het antwoord invullen.

In de onderstaande video wordt aan de hand van oefenboeken rekenen voor groep 3 uitleg gegeven over deze plaatjessommen.  

  In de video wordt verteld dat de cito toetsen groep 3 uitlsuitend uit plaatjessommen bestaan. In de nieuwe generatie citotoetsen (Rekenen-Wiskunde 3.0) zijn ook kale sommen opgenomen. Het totaal aantal opgaven is 52. De toets (3.0-versie) kan in 2 of 3 delen worden afgenomen door de leerkracht.

Oefenen Cito rekenen groep 3

Het is mogelijk om veel te oefenen met plaatjessommen in groep 3. Er zijn hiervoor twee oefenboeken rekenen groep 3 beschikbaar: - 

Oefenboek rekenen groep 3 - 1e helft schooljaar 

Oefenboek rekenen groep 3 - 2e helft schooljaar 

Het oefenboek voor de eerste helft van het schooljaar bestaat uit 86 pagina's rekenoefeningen en is afgestemd op de citotoets die op de meeste scholen in januari wordt afgenomen. Deze rekentoets wordt ook wel cito rekenen M3 genoemd. Het oefenboek voor de tweede helft van het schooljaar omvat 93 pagina's met rekensommen en is afgestemd op cito rekenen E3. Deze cito toets wordt meestal in juni afgenomen. 

De sommen komen per soort aan bod, oplopend van gemakkelijker naar moeilijker, waarbij wordt toegewerkt naar plaatjessommen. Je kunt met de plaatjessommen oefenen zoals in de video is getoond: lees de tekst onder het plaatje rustig twee keer voor. Je kunt als ouder gauw genoeg zien of je kind het lastig vindt om de som uit het plaatje te halen. Of misschien is de feitelijke som het probleem. Omdat je dit zelf met je kind onderzoekt, kun je ook heel gericht gaan oefenen met de sommen die je kind moeilijk vindt. 

Mocht je geïnteresseerd zijn in nog meer sommen om te oefenen met je kind, dan kun je een oefenboek rekenen groep 3 bestellen via onze shop: https://shop.wijzeroverdebasisschool.nl/pages/oefenboek

Meer over groep 3?

mira
Door

mira

op 20 Jan 2015

ik wil graag werkbladen voor groep 3

e_doornbosch@hotmail.com
Door

e_doornbosch@hotmail.com

op 28 May 2015

gelukkig, misschien heb ik nu weer andere oefeningen

Reactie plaatsen