Onze videobijlessen zijn ontwikkeld door onderwijsexperts en sluiten volledig aan bij de lesstof op school. Dit betekent geen verwarring en geen ‘zo-doet-de-juf-het-niet-discussies’ meer. De uitleg is helder en volgt de aanpak die kinderen gewend zijn.
Veel video’s op onze website zijn volledig gratis te bekijken. Bij video’s met ‘Bekijk gratis preview’ is alleen een korte versie beschikbaar. Wil je toegang tot de volledige videobijles? Dan kun je het bijpassende pakket naar keuze bestellen via de pagina van voorbeeldvideo of in onze shop.
De videobijles helpt je kind om de stof goed te begrijpen, maar oefenen is net zo belangrijk. Daarom raden we aan om het bijpassende oefenboek erbij te bestellen. Hiermee kan je kind niet alleen online oefenen met de videolessen, maar ook offline aan de slag om het geleerde toe te passen.
Ja! Je kind kan zelf bepalen wanneer en hoe vaak hij of zij een videobijles bekijkt. De lessen zijn onbeperkt beschikbaar en kunnen op elk moment gepauzeerd of herhaald worden. Zo kan je kind leren op zijn eigen tempo.
Je betaalt eenmalig voor de pakketten met videobijles en krijgt direct toegang voor één jaar. Er is geen abonnement en dus geen gedoe met opzeggen. Na betaling kun je de lessen zo vaak bekijken als je wilt, zonder verdere verplichtingen.
In deze uitleg leer je waarom er tijdsverschillen zijn op de wereld, hoe zomertijd en wintertijd werken en hoe je tijden in andere landen kunt berekenen. Ook leer je hoe je de digitale klok met AM en PM leest.
De video hierboven legt het je stap voor stap uit.
Twee keer per jaar zetten we de klok een uur vooruit of achteruit. In het voorjaar gaat de klok een uur vooruit: dat heet zomertijd. In het najaar gaat de klok een uur terug: dat noemen we wintertijd.
We doen dit zodat we langer kunnen genieten van het daglicht. In de zomer is het ’s ochtends al vroeg licht en ’s avonds langer licht. Door de klok te verzetten, benutten we het daglicht beter.
De zomertijd begint op de laatste zondag in maart. Dan gaat de klok van 02:00 naar 03:00 uur.
De wintertijd begint op de laatste zondag in oktober. Dan gaat de klok van 03:00 terug naar 02:00 uur.
Een handig ezelsbruggetje: in het VOORjaar gaat de klok VOORuit. In het najaar, aan het eind van het jaar, gaat de klok ACHTERuit.
De aarde draait om haar as. Daardoor is het niet overal tegelijk dag of nacht. Als het in Nederland dag is, is het aan de andere kant van de wereld nacht.
Om dit op te lossen is de wereld verdeeld in 24 tijdzones. Elk uur van de dag hoort bij een zone.
De tijdlijn loopt door Greenwich, in Londen. Die tijd noemen we GMT: Greenwich Mean Time.
Landen ten oosten van Greenwich hebben een tijd die voorloopt: dat noemen we GMT+1, +2, enzovoort.
Landen ten westen van Greenwich lopen juist achter: dat noemen we GMT-1, -2, enzovoort.
Bijvoorbeeld: Amsterdam ligt in GMT+1, New York in GMT-5. Het is daar dus 6 uur vroeger dan in Amsterdam.
Stel het is 15:00 in Amsterdam. In New York is het dan 6 uur vroeger: dus 09:00.
Of het is 20:00 in Berlijn en Dubai ligt in GMT+2. Dan is het daar 22:00.
Je kunt het tijdsverschil uitrekenen door het aantal uren erbij of eraf te halen, afhankelijk van de ligging op de wereldkaart.
In veel landen gebruiken ze een klok die maar tot 12 telt. Dat betekent dat ze AM en PM gebruiken om het verschil aan te geven tussen ochtend en avond.
AM betekent ochtend (van middernacht tot 12:00), PM betekent middag en avond (van 12:00 tot middernacht).
Een handig ezelsbruggetje: A komt vóór in het alfabet, dus AM is vóór 12 uur ’s middags. PM komt later, dus na de middag.
In de video zie je voorbeelden van zomertijd en wintertijd, tijdsverschillen tussen landen en het gebruik van AM en PM.
Wil je kind hiermee oefenen? Bekijk dan het oefenpakket met videobijles en opdrachten.