Video Poster

Begrijpend lezen: tips voor ouders

In deze uitleg ontdek je als ouder wat begrijpend lezen precies is en hoe je je kind hierbij het beste kunt helpen. Je leert welke voorwaarden belangrijk zijn en krijgt praktische tips om samen met je kind aan de slag […] Lees verder
  • 9:29 min.
  • 54K weergaven
Begrijpend Lezen groep 8 Compleet

Begrijpend Lezen Groep 8 Compleet – deel 1 en 2 + videobijles

Begrijpend Lezen Oefenen Compleet

Begrijpend Lezen Groep 7 Compleet – deel 1 en 2 + videobijles

Download gerelateerde oefenbladen

gratis oefenbladen begrijpend lezen groep 4
Oefenblad

Oefenbladen Begrijpend lezen Groep 4 (Gratis)

gratis oefenbladen begrijpend lezen groep 5
Oefenblad

Oefenbladen Begrijpend lezen Groep 5 (Gratis)

begrijpend lezen groep 6 werkbladen
Oefenblad

Oefenbladen Begrijpend lezen Groep 6 (Gratis)

Veelgestelde vragen over de videobijles

Hoe weet ik of de uitleg in de videobijlessen aansluit bij school?

Onze videobijlessen zijn ontwikkeld door onderwijsexperts en sluiten volledig aan bij de lesstof op school. Dit betekent geen verwarring en geen ‘zo-doet-de-juf-het-niet-discussies’ meer. De uitleg is helder en volgt de aanpak die kinderen gewend zijn.

Waar kan ik de volledige videobijles bestellen?

Veel video’s op onze website zijn volledig gratis te bekijken. Bij video’s met ‘Bekijk gratis preview’ is alleen een korte versie beschikbaar. Wil je toegang tot de volledige videobijles? Dan kun je het bijpassende pakket naar keuze bestellen via de pagina van voorbeeldvideo of in onze shop.

Is alleen een videobijles genoeg of heeft mijn kind ook oefenmateriaal nodig?

De videobijles helpt je kind om de stof goed te begrijpen, maar oefenen is net zo belangrijk. Daarom raden we aan om het bijpassende oefenboek erbij te bestellen. Hiermee kan je kind niet alleen online oefenen met de videolessen, maar ook offline aan de slag om het geleerde toe te passen.

Kan mijn kind de videobijles in zijn eigen tempo volgen?

Ja! Je kind kan zelf bepalen wanneer en hoe vaak hij of zij een videobijles bekijkt. De lessen zijn onbeperkt beschikbaar en kunnen op elk moment gepauzeerd of herhaald worden. Zo kan je kind leren op zijn eigen tempo.

Hoe werkt de betaling en zit ik ergens aan vast?

Je betaalt eenmalig voor de pakketten met videobijles en krijgt direct toegang voor één jaar. Er is geen abonnement en dus geen gedoe met opzeggen. Na betaling kun je de lessen zo vaak bekijken als je wilt, zonder verdere verplichtingen.

In deze uitleg ontdek je als ouder wat begrijpend lezen precies is en hoe je je kind hierbij het beste kunt helpen. Je leert welke voorwaarden belangrijk zijn en krijgt praktische tips om samen met je kind aan de slag te gaan.

De video hierboven is speciaal voor ouders en laat stap voor stap zien wat jij kunt doen om begrijpend lezen leuker én makkelijker te maken.

Wat is begrijpend lezen?

Begrijpend lezen is het vermogen om een tekst te begrijpen. Het gaat dus niet alleen om lezen, maar vooral om snappen wat er staat.

We gebruiken begrijpend lezen dagelijks: bij het lezen van een bijsluiter, een recept, een gebruiksaanwijzing of een artikel in de krant. Op school is begrijpend lezen daarom een belangrijk vak.

Welke drie voorwaarden zijn belangrijk?

Om een tekst goed te begrijpen, zijn drie dingen nodig:

• Een technisch leesniveau dat past bij je kind.

• Kennis van de wereld.

• Een grote woordenschat.

1. Technisch leesniveau

Als een tekst te moeilijk is om technisch te lezen, is er geen ruimte om de inhoud te begrijpen. Zorg dus voor teksten die je kind technisch goed kan lezen.

Hardop lezen helpt hierbij. Ook voorlezen blijft belangrijk, zelfs als je kind al goed kan lezen. Je kind hoort dan hoe zinnen klinken en hoe jij omgaat met moeilijke of grappige stukken.

2. Kennis van de wereld

Wat je kind al weet, helpt bij het begrijpen van nieuwe teksten. Kinderen koppelen nieuwe informatie aan bestaande kennis.

Praat daarom veel met je kind over onderwerpen uit het nieuws of het dagelijks leven. Kijk samen naar het Jeugdjournaal of bespreek wat je onderweg ziet tijdens een fietstocht.

Ook een museumbezoek of het voorbereiden van een uitje draagt bij aan de wereldkennis van je kind.

3. Woordenschat

Hoe meer woorden je kind kent, hoe beter het teksten begrijpt. Gebruik daarom ook in het dagelijks leven rijkere taal.

Zeg bijvoorbeeld niet alleen ‘huilen’, maar ook ‘verdrietig’, ‘teleurgesteld’ of ‘emotioneel’. Zo leert je kind vanzelf nieuwe woorden in de juiste context.

Leesstrategieën

Naast deze drie voorwaarden leren kinderen op school ook leesstrategieën. Die helpen bij het begrijpen van verschillende soorten teksten.

Wijzer over de basisschool heeft bij alle leesstrategieën korte, duidelijke video’s. Kijk deze samen met je kind en oefen samen. Juist dat samendoen is essentieel.

Praktische tips

Goede tv-programma’s om samen te kijken: Jeugdjournaal, Klokhuis, Schooltv.

Leuke tijdschriften: National Geographic Junior, Zo Zit Dat, Wild van Freek, Kidsweek, Quest Junior.

Ook een bezoek aan een (kinder)museum of zelfs het plannen van een dagje uit kan helpen bij de taalontwikkeling en het vergroten van de kennis van je kind.

Zelf aan de slag

Wil je kind hiermee oefenen? Bekijk dan een oefenpakket Begrijpend Lezen.

Oefenpakket Begrijpend Lezen