Spelling oefenen: de ultieme handleiding voor ouders

Meteen spelling oefenen? Download dan onze gratis werkbladen spelling.

Werkbladen Werkwoordspelling Groep 7/8 (Gratis)

Werkbladen Spelling Groep 8 (Gratis)

Vragen en antwoorden

Wat leert mijn kind in groep 8 bij spelling?

In groep 8 gaat je kind aan de slag met 2 aparte spellingonderdelen:

  • spelling van de werkwoorden
  • spelling van de niet-werkwoorden

Bij de werkwoordspelling leert je kind bijvoorbeeld hoe het een persoonsvorm tegenwoordige tijd en verleden tijd schrijft. Ook komt de spelling van het voltooid deelwoord aan bod.

Bij spelling van de niet-werkwoorden krijgt je kind te maken met veel nieuwe regels. Zo oefent je kind woorden met -x- en -y- en woorden die eindigen op -iaal, -eaal, -ieel en -ueel. Ook stoffelijke bijvoeglijke naamwoorden komen langs, net als woorden met een tussen-n.

Wil je precies weten met welke spellingregels je kind in groep 8 te maken krijgt? Lees dan dit artikel.

Hoe wordt spelling in groep 8 getoetst?

In groep 8 maakt je kind verschillende soorten spellingtoetsen:

  • toetsen die horen bij de methode
  • toetsen die horen bij het leerlingvolgsysteem (LVS)

Veel van deze toetsen zijn dictees. Daarbij leest de leerkracht een zin voor en moet je kind (een deel van) de zin opschrijven.

De LVS-toetsen (bijvoorbeeld de doorstroomtoets) bestaan naast dictees soms ook uit meerkeuzevragen. Je kind moet dan bijvoorbeeld kiezen welk van de 4 woorden goed is gespeld. In deze LVS-toetsen zitten ook open vragen. Je kind moet dan een heel woord óf de ontbrekende letters van het woord invullen.

Wat hebben lezen en spelling met elkaar te maken?

Als je kind veel leest, heeft dat een positief effect op de spellingvaardigheid. Hoe vaker je kind een woord ziet, hoe beter het woordbeeld wordt opgeslagen in de hersenen. Al die woordbeelden komen in het brein weer naar boven als je kind die woorden zelf moet schrijven.

Daarom is het goed als je kind regelmatig in aanraking komt met leesboeken. Leest je kind niet graag zelf? Lees het dan voor en laat het tegelijkertijd meelezen.

Waarom is spelling belangrijk?

Natuurlijk komt een foutloze tekst altijd beter over dan een tekst vol fouten. En dat is niet alleen op school zo. Welk beroep je kind later ook kiest, het zal (bijna) altijd met taal te maken krijgen. Of het nu om een sollicitatiebrief of het plaatsen van verkeersborden gaat.

De website taalvoutjes.nl vond de volgende tekst onder een verkeersbord dat een stopverbod aangaf:

Geld voor de hele straat.

Je ziet dat een kleine fout grote gevolgen kan hebben…