Begrijpend Lezen werkbladen gratis downloaden (PDF)

Download nu gratis de oefenbladen voor begrijpend lezen. Wat je krijgt:

  • Gratis oefenbladen begrijpend lezen. Het pdf-bestand bevat een video, een LeesWijzer en een oefentekst met bijbehorende vragen en antwoorden. De tekst is gemaakt op het niveau van de groep van jouw kind. We raden je aan om eerst de video te bekijken, daarna samen met je kind de LeesWijzer te bespreken en tot slot de tekst te lezen en de vragen te maken.
  • Een wekelijkse e-mail van Maaike met tips, uitleg en nog meer downloads om jouw kind echt goed te kunnen helpen. Ik mail je alleen over de groep van jouw kind. Deze service per e-mail is gratis.

Begrijpend Lezen Groep 4 Werkblad (Gratis)

Begrijpend Lezen Groep 5 Werkbladen (Gratis)

Begrijpend Lezen Groep 6 Werkbladen (Gratis)

Begrijpend Lezen Groep 8 Werkbladen (Gratis)

Werkbladen Begrijpend Lezen Groep 7 (Gratis)

Begrijpend lezen werkbladen

Met de werkbladen begrijpend lezen van Wijzer over de Basisschool oefen je samen met je kind de vaardigheden die nodig zijn voor dit taalonderdeel.

Hoewel begrijpend lezen lastig kan zijn, is het wel van groot belang dat je kind deze vaardigheid goed beheerst. Begrijpend lezen komt namelijk onder meer terug bij:

Op deze pagina vind je informatie over werkbladen voor groep 6, 7 en 8, inclusief de links ernaartoe. Bovendien vind je een aantal bruikbare tips waarmee je kind begrijpend lezen goed onder de knie krijgt.

De werkbladen begrijpend lezen

Op de werkbladen voor groep 6 vind je niet alleen oefenteksten, maar ook zinvolle informatie die de opdrachten inleiden.

Heeft je kind lang genoeg geploeterd met lastige taalopdrachten? Dan kan het daarna heerlijk ontspannen met een leuke puzzelopdracht.

De werkbladen voor groep 7 zijn op een vergelijkbare manier opgebouwd. Ook hierop staan een informatieve leeswijzer, een link naar video’s met uitleg, een tekst met vragen die aansluiten op het niveau en een ontspannende puzzel.

Omdat in groep 7 en 8 de theorie van begrijpend lezen vergelijkbaar is, kun je de werkbladen voor groep 7 ook voor je kind in groep 8 gebruiken.

Daarnaast zijn er nog aparte werkbladen voor groep 8 beschikbaar met lastigere teksten en moeilijkere opgaven.

Begrijpend lezen werkbladen voor leerkrachten

Ben je leerkracht en op zoek naar extra oefenmateriaal voor je leerlingen? Kijk dan eens naar Begrijpend lezen EXTRA.

Daar vind je werkbladen die je in de klas kunt inzetten als (extra) oefenmateriaal, als aanvulling op Nieuwsbegrip in de bovenbouw.

Per tekst ontvang je een leeswijzer met heldere instructie, een video met uitleg en extra opdrachten. Uiteraard komt een grote variatie aan tekstsoorten aan bod en sluit de vraagstelling aan op die van Cito.

Tips voor begrijpend lezen

Wil je je kind een extra goede start geven met begrijpend lezen? Gebruik dan deze tips.

1. Zorg voor een goede basis

Wanneer je kind een grote woordenschat heeft en goed technisch kan lezen, wordt begrijpend lezen veel makkelijker. Je kind zal de tekst en de vragen sneller begrijpen.

Ook een grote kennis van de wereld draagt daaraan bij. Daag je kind daarom regelmatig uit zelf te lezen, maar ook informatieve programma’s te kijken. Denk bijvoorbeeld aan het Jeugdjournaal en Klokhuis.

Natuurlijk kun je ook zelf met je kind op pad om die algemene kennis te vergroten. Musea, dierenparken, maar ook natuurgebieden bieden vaak leuke, leerzame programma’s.

2. Laat je kind met aandacht lezen

Alleen als je kind met volle aandacht een tekst leest, kan het de inhoud echt begrijpen en de vragen goed beantwoorden.

Maar hoe zorg je voor die volledige focus? Bekijk daarvoor bijvoorbeeld eerst met je kind de titel en de plaatjes. Stel daarna vragen als: waar zou deze tekst over gaan? Wat weet jij al van dit onderwerp?

Je daagt je kind zo uit zelf al na te denken over het onderwerp, waardoor  hij nieuwe informatie kan koppelen aan de kennis die al aanwezig is.

3. Lees de vragen

Laat je kind daarna de vragen lezen, nog voordat het de hele tekst aandachtig leest. Zo weet hij welke informatie belangrijk is in de tekst en waar hij op moet letten.

4. Maak gebruik van leesstrategieën

Er bestaan heel veel strategieën om lezen makkelijker te maken. Ze zijn bedoeld om je kind op een andere manier over de tekst te laten nadenken, waardoor het de informatie beter onthoudt.

Een voorbeeld van zo’n leesstrategie is visualiseren. Je vraagt je kind dan plaatjes te bedenken die de inhoud van de tekst weergeven.

Meer informatie over leesstrategieën vind je hier.

Begrijpend lezen vraagt om oefening

Goed begrijpen wat er in teksten staat, lukt alleen als je daar vaak mee oefent. Laat je kind daarom op een leuke manier aan de slag gaan met verschillende soorten teksten.

Heb je geen zin om zelf teksten te zoeken en vragen te verzinnen? De werkbladen begrijpend lezen van Wijzer over de Basisschool bieden je een kant-en-klare, leuke en leerzame oplossing.

Met onze werkbladen is je kind weer een stapje dichter bij goede schoolprestaties en meer leergemak!

Vragen en antwoorden

Voor welke groepen zijn de gratis oefenbladen begrijpend lezen beschikbaar?

De oefenbladen zijn beschikbaar voor groep 4 t/m 8. In groep 3 krijgt je kind nog geen begrijpend lezen.

Hebben jullie ook oefenboeken voor begrijpend lezen?

Jazeker. Als de gratis oefenbladen goed bevallen, kun je bij ons oefenboeken en oefenpakketten begrijpend lezen bestellen. Klik hier om de oefenmaterialen te bekijken.