Ontvang gratis werkbladen begrijpend lezen (PDF) voor het beste niveau voor jouw kind

Kies de oefenbladen voor jouw kind

300.000+ ouders gingen je voor.

 

krul basisschool   Beter scoren op de Cito-toetsen (of IEP)

krul basisschool   Meer zelfvertrouwen door samen oefenen

krul basisschool   Duidelijke uitleg van onderwijsexperts

Download het gratis pakket Begrijpend Lezen (PDF)

Bekijk de video met uitleg over wat je krijgt

 

 

Kies de groep van jouw kind

EXTRA: Je krijgt ook een wekelijkse e-mail met tips, uitleg en meer downloads om jouw kind echt goed te kunnen helpen. Deze service per e-mail is gratis.

 

Begrijpend lezen groep 4 werkbladen (gratis)

Begrijpend lezen groep 5 werkbladen (gratis)

Begrijpend lezen groep 6 werkbladen (gratis)

Werkbladen begrijpend lezen groep 7 (gratis)

Werkbladen begrijpend lezen groep 8 (gratis)

Al meer dan 300.000 ouders gingen je voor

Bekijk de ervaringen van andere ouders


 

krul basisschool  Beter scoren

Ons oefenmateriaal is volledig afgestemd op de Cito- en IEP-toetsen. Zo behaalt jouw kind het beste niveau, met slechts 15 minuten oefenen per dag.

krul basisschool  Meer zelfvertrouwen

Gezellig samen oefenen aan de keukentafel versterkt het zelfvertrouwen van je kind. Want laten we eerlijk zijn, een scherm heeft nog nooit terug geglimlacht.

krul basisschool  Minder stress

Onze onderwijsexperts hebben het beste oefenmateriaal voor je kind en geven duidelijke uitleg in video’s en artikelen. Zo weet jij als ouder precies hoe het zit.

 

Wat krijg je?

Maak gebruik van onze expertise

 

Vragen en antwoorden

Voor welke groepen zijn de gratis oefenbladen begrijpend lezen beschikbaar?

De oefenbladen zijn beschikbaar voor groep 4 t/m 8. In groep 3 krijgt je kind nog geen begrijpend lezen.

Hebben jullie ook oefenboeken voor begrijpend lezen?

Jazeker. Als de gratis oefenbladen goed bevallen, kun je bij ons oefenboeken en oefenpakketten begrijpend lezen bestellen. Klik hier om de oefenmaterialen te bekijken.

 

Begrijpend lezen werkbladen voor thuis

Met de werkbladen begrijpend lezen van Wijzer over de Basisschool oefen je samen met je kind de vaardigheden die nodig zijn voor dit taalonderdeel.

Hoewel begrijpend lezen lastig kan zijn, is het wel van groot belang dat je kind deze vaardigheid goed beheerst. Begrijpend lezen komt namelijk onder meer terug bij:

Ga direct naar:

 

Begrijpend lezen werkbladen voor leerkrachten

Ben je leerkracht en op zoek naar extra oefenmateriaal voor je leerlingen? Kijk dan eens naar Begrijpend lezen EXTRA.

Daar vind je werkbladen die je in de klas kunt inzetten als (extra) oefenmateriaal, als aanvulling op Nieuwsbegrip in de bovenbouw.

Per tekst ontvang je een leeswijzer met heldere instructie, een video met uitleg en extra opdrachten. Uiteraard komt een grote variatie aan tekstsoorten aan bod en sluit de vraagstelling aan op die van Cito.

 

Tips voor begrijpend lezen

Wil je je kind een extra goede start geven met begrijpend lezen? Gebruik dan deze tips.

Tips

 1. Wanneer je kind een grote woordenschat heeft en goed technisch kan lezen, wordt begrijpend lezen veel makkelijker. Je kind zal de tekst en de vragen sneller begrijpen.

  Ook een grote kennis van de wereld draagt daaraan bij. Daag je kind daarom regelmatig uit zelf te lezen, maar ook informatieve programma’s te kijken. Denk bijvoorbeeld aan het Jeugdjournaal en Klokhuis.

  Natuurlijk kun je ook zelf met je kind op pad om die algemene kennis te vergroten. Musea, dierenparken, maar ook natuurgebieden bieden vaak leuke, leerzame programma’s.

 2. Alleen als je kind met volle aandacht een tekst leest, kan het de inhoud echt begrijpen en de vragen goed beantwoorden.

  Maar hoe zorg je voor die volledige focus? Bekijk daarvoor bijvoorbeeld eerst met je kind de titel en de plaatjes. Stel daarna vragen als: waar zou deze tekst over gaan? Wat weet jij al van dit onderwerp?

  Je daagt je kind zo uit zelf al na te denken over het onderwerp, waardoor  hij nieuwe informatie kan koppelen aan de kennis die al aanwezig is.

 3. Laat je kind daarna de vragen lezen, nog voordat het de hele tekst aandachtig leest. Zo weet hij welke informatie belangrijk is in de tekst en waar hij op moet letten.

 4. Er bestaan heel veel strategieën om lezen makkelijker te maken. Ze zijn bedoeld om je kind op een andere manier over de tekst te laten nadenken, waardoor het de informatie beter onthoudt.

  Een voorbeeld van zo’n leesstrategie is visualiseren. Je vraagt je kind dan plaatjes te bedenken die de inhoud van de tekst weergeven.

  Meer informatie over leesstrategieën vind je hier.